Klappat och klart, Box whisky del 1 av 2
Ångermanälven mynnar ut i Bottenhavet mellan Örnsköldsvik och Härnösand, och på sin väg har älven passerat Ådalen. Landskapet är bedövande vackert med skogsklädda fjällsiluetter i skarp kontrast till älvens mörkblå vatten. Omgivningen är trolsk, luften ren och vattnet friskt. Förutsättningarna är som klippt och skurna för en whiskytillverkning värd namnet och det vet Box Whisky.
Vid en sandudde på Ångermanälvens östra strand ligger nystartade Box Destilleri AB som bränner whisky med ambition att tilltala kännare över hela världen.
Hur det började för Box destilleri
Konstnären och entreprenören Mats de Vahl köpte det gamla ångkraftverket Box Kraftverk 1991 och räddade det därmed från rivning. Den stora tegelbyggnaden som byggdes i början av förra seklet har välvda, spröjsade fönster som blickar mot älven. Fönstrena ger rummen ett fantastiskt ljus och Mats de Wahl använde faktiskt ångkraftverket som utställningslokal och ateljé under en period.
Whiskyintresset tog sedan de Vahl till Skottland och på den resan föds idén att starta egen tillverkning. Men tiden fram till dagens puttrande panna har varit minst sagt lång och mödosam för de sex grundarna som fått arbeta hårt för att realisera drömmen om ett destilleri. Det är inte, som man skulle kunna tro, helt självklart att bränna sprit i svenska skogen. Även om läget är osedvanligt vackert eller när man vet med sig att ett gott självförtroende, -allt går bara man vill-principen, fixar biffen. Det har varit svårt och mycket krångel. Många är turerna innan en verksamhet som denna kan sätta igång då gällande regelverk ska vara uppfyllt in i minsta detalj.
Det har nu gått 10 år sedan kraftverket i tegel räddades från att bli jämnat med marken men det är först så sent som i mars 2010 som företaget fick den slutliga finansieringen klar. Då satte grundarna igång arbetet med att utveckla verksamheten på allvar. På kort tid färdigställdes ett bränneri med all utrustning som krävs. Bland annat silos, jäs- och mäskkar, vattentankar och två kopparpannor där de senare införskaffades direkt från Skottland.
Besök hos Box destilleri
Två män, högt upp i en lyftkran monterar in en fläkt på bränneriets ena kortsida. Under tiden småpratar de med mannen på gårdsplanen. Och homas Larsson, VD och en av företagets grundare, är nöjd med att fläkten kommer på plats lagom till sommaren. På tomten och på byggnadens ut- och insida syns det tydligt att här pågår byggnadsarbeten. Det återstår fortfarande en hel del att göra och Box bränneri är vid mitt besök i juni 2011 inte helt färdigställt. Hantverket i restaureringen av det tidigare kraftverket går dock inte att ta miste på och för vänner av äldre byggnader är bara själva huset resan värd.
Pannornas form utarbetades efter egen design med hjälp av en skotsk whiskykonsult vid namn Ron Gibson och de tillverkades sedan av anrika kopparslageriet Forsythes i Speyside. Diverse tillstånd från berörda myndigheter gick sedan raskt igenom, bland annat den avgörande certifieringen för att bedriva alkoholtillverkning (i Sverige) och i november 2010 startade Box den allra första bränningen. Förberedelserna inför igångsättandet hade då redan pågått en tid med bland annat inmäskning, det vill säga att man av grist, mald malt, och vatten gör en vört, samt att både pannor och hela systemet trimmats in.
– Att bränna sprit fungerar egentligen som en processtillverkning, berättar Thomas Larsson när jag frågar om det exakta startdatumet. Han fortsätter,
"Sista veckan i november 2010 körde vi i spritpannan. Den första december togs det allra första hjärtat ut som orökt destillat, kort därefter det rökta".
Bild: VD Box, Thomas Larsson
Alla rostfria detaljer som destilleriet behövde har Box Whisky AB köpt från den nedlagda Sundsvallfabriken där Vin och Sprit AB bland annat tillverkade Blossa glögg samt förädlade cognac till Grönstedtsfamiljens olika kvaliteter. Rörledningar är knappast någon bristvara hos Box och med anledning av den goda rörtillgången är alla ledningar dragna som dubbletter. Det gör Box destilleri unikt då de kan bränna dubbelt, i detta fall både en rökt och en orökt sprit. Den annars tidskrävande och nödvändiga reningen av rör mellan destillation av rökt eller orökt sprit slipper destilleriet.
"Det jag kan säga är att det är kilometervis med rör", svarar Thomas Larsson som inte känner till den exakta siffran över hur många löpmeter rostfria ledningar som installerats i destilleriet.
Läs mer: Del två om Box Whisky.
"Utdrag ur artikel två: Finsprit i betydelse av unik smak och karaktär bränns som bekant i kopparpanna, vanligtvis två gånger. Att Box valt att bränna enligt den skotska traditionen kommer sig av grundaren, Mats de Vahls, specialintresse för Skotsk whisky".
Text och bilder är från mitt besök den första veckan i juli 2011.