Lista naturvin – på Systembolaget 2 april 2012

Favoritmarkera

Kommande vinnyheter på bolaget inkluderar ett antal viner, röda som vita vilka fasats in under gruppen ”naturvin”. Vad beteckningen står för förklarar Erica Landin på ett bra sätt i inlägget ”Naturvin – vad är det?”. Nedan är provningsreferat med ranking. Naturvin sticker ut och de har en gemensam tråd som generellt kan sägas vara en smak som är ren och lite saftig till sin struktur. Doften är genomgående tydligt ren och fri från otyget (när för mycket) ”svavel”  eller artificiella jästassocciationer.

Om ”gott” eller inte är (som alltid) en personlig och möjligen, en åsikt man ansluter sig till utifrån tidigare erfarenhet och hur fast man vidhåller om vad och hur vin ”ska” smaka. För egen del ger jag för första gången någonsin tummen upp till ett vin från J M Brocard, -äntligen ett vin från denna producent som inte gett mig sprängande huvudvärk p g a överutnyttjande av svavel.  Eller att i gruppen finns en Beaujolais som kan sägas vara revolutionerande – bra! Hur misshandlade har inte områdets viner varit av ”nouveau” köret vilket urholkat producenters sans lika myckt som gamayvinets smak.

Att smakskillnaden är stor är det således ingen tvivel om och passar ”naturvinet”  inte alla så passar de garanterat andra. En eloge till importörerna som tror på dessa viner vilkas priser ligger något högre jämförelsevis. Det innebär ett för dem något svårare utgångsläge när man talar om försäljning. Modigast är Wine Trade som gjort naturvinerna till ett signum, något de står för och konkurrer med.

Listan nedan är blandad, vitt och rött vin och följer prisordning. Försäljningsstart 2012-04-01.

Chablis Vin Nature 2010 (91146), J M Brocard, Chablis Frankrike, 169 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Gula äpplen, inslag av aprikos, tydlig smak av nötter, mineral och lime mer än citrus. Syrlig ton i eftersmaken balanserar skön smör- och nötton.
Omdöme: Kvalitetsvin. Generös, fruktsötma. Saknar möjligen driv som kommer av spänstig syra. Drick nu.
Betyg: 3 +

Coste di Riavolo 2007 (90125), San Fereolo, Langhe Italien, 179 kr
Druvor: Riesling, gewurztramner.
Smak: Torr, medelfyllig. Gula äpplen, mogna päron, inslag av persika, honung. Smak av nötter, lime och en touch mineral. Bra eftersmak.
Omdöme: Kvalitetsvin. Personligt, moget karaktärsvin. Spännande. Gärna och bäst t mat. Udda druvor i norditalien ger appellation Langhe bianco DOC.
Betyg: 4

Chablis Domaine Pattes Loup 2010 ( 91155), Domaine Pattes Loup, Chablis Frankrike, 199 kr
Druvor: Chardonnay.
Smak: Torr, medelfyllig. Stram, gröna äpplen, päron, ton av nötter, tydlig mineral. Bra längd, härlig skärpa.
Omdöme: Kvalitetsvin. Stram, ren med tydligt uttryck. Lagra gärna.
Betyg: 4 +

Matassa Blanc 2008 (91156), Domaine Matassa, VdP des Côtes Catalanes Frankrike, 295 kr
Druvor: 75% grenache blanc, 25% maccabeu.
Smak: Torr, medel/fyllig. Mogen gul frukt, äpplen, banan, päron med inslag av hasselnötter, örter och mineral. Fat. Nyanserad.
Omdöme: Kvalitetsvin. Nyanserat välgjort vin a la hasselnöt-skolbok-stil-modell.
Betyg: 4 +

Morgon Cuvée Classique 2010 (91150), Jean Foillard, Morgon Frankrike, 179 kr
Druvor: Gamay.
Smak: Medelfyllig. Stramt kärnig röd frukt, körsbär, röda vinbär. Frisk, bra eftersmak.
Omdöme: Kvalitetsvin. Frisk, balanserad och välgjord. Topp Beaujolais när som bäst.
Betyg: 4 +

Domaine Gauby les Calcinaires Rouge 2010 (91147), Domaine Gauby, Côtes du Roussillon-Villages Frankrike, 189 kr
Druvor: 50% syrah, 25% mourvèdre, 15% grenache noir & 10% carignan.
Smak: Medelfyllig. Mörka bär och frukt. Spretig och instabil.
Omdöme: Kvalitetsvin. Ohjälpligt ”konstig”. Undvik.
Betyg: 2

Foradori 2009 (91221), Foradori, Teroldego Rotaliano Italien, 219 kr
Druvor: Teroldego.
Smak: Fyllig. Mörka bär, smak av mogen frukt som plommon, inslag av björnbär. Balanserad. Chokladton. Saftig.
Omdöme: Kvalitetsvin. Modern, mjuk och rund. Prisvärd, nja-knappt och därför svag i betyg.
Betyg: 3

Barolo Serralunga 2007 (90159), Ferdinando Principiano, Barolo Italien, 249 kr
Druvor: Nebbiolo.
Smak: Fyllig. Mörk frukt, tydliga tanniner, mycket kärv och stram, skön spänst av fruktsyra, inslag av viol och läder. Lång eftersmak.
Omdöme: Kvalitetsvin. Elegant Barolo, ursprungstypisk, stramkärvt spänstig, läcker . Helt perfekt.
Betyg: 5

Morgon Côte du Py 2010 ( 91151), Jean Foillard, Morgon Frankrike, 249 kr
Druvor: Gamay.
Smak: Medelfyllig. Strambitter röd frukt, körsbär, inslag av syrliga vinbär, lätt mineral- och örtton. Fat.
Omdöme: Kvalitetsvin. Kraftfull med tanke på fatdominans en Beaujolais som missar egen poäng. Felfritt vin nevertheless. Men, varför är flaskan (glaset) så monster-tung?
Betyg: 3

San Fereolo 2001 (90048), San Fereolo, Dolcetto Italien, 249 kr
Smak: Medel/fyllig. Örtig bärsmak, tydlig mineralton, mjukare tanniner, spänstig syra. Frisk örtig, eftersmak.
Omdöme: Kvalitetsvin. Örtig och frisk Dolcetto när som bäst. Lägg även märke till årgången vilket sätter än mer fokus på smak, kontra pris och berättigande. Därtill ”läcker”.
Betyg: 4

Matassa Cuvée Romanissa 2009 (91154), Domaine Matassa, VdP des Côtes Catalanes Frankrike, 295 kr
Druvor: Grenache peluda.
Smak: Medel/fyllig. Röd frukt, tydliga inslag av gräs och örter, fat. Frisk eftersmak.
Omdöme: Kvalitetsvin. Frisk, spänstig eftersmak lyfter. Skön.
Betyg: 4 –

Domaine Gauby Vieilles Vignes Rouge 2009 (91148), Domaine Gauby, Côtes du Roussillon-Villages Frankrike, 369 kr
Druvor: 35% carignan 30% syrah, 25% grenache noir & 10% mourvèdre.
Smak: Medelfyllig. Röd och blå frukt, smak av fat, tobak, örter och mineral. Kompakt koncentration.
Omdöme: Kvalitetsvin. Koncentration mer än finess. Har framtiden för sig, betyg speglar ”nu”.
Betyg: 3

Corte Sant’Alda Amarone della Valpolicella 2008 (91139), Corte Sant’Alda, Amarone della Valpolicella Italien, 499 kr
Druvor: 40% corvinone, 30% corvina, 30% rondinella.
Smak: Fyllig. Stram. Mörk frukt, kärnigt inslag av körsbär, röda äpplen, tobak och örter. Stram, markerade tanniner, smak av fat.
Omdöme: Kvalitetsvin. Stram, ung och koncentrerad. Kraftpaket. Amarone när som bäst!
Betyg: 4 +

Övriga naturviner, men ej med på listan ovan,
Vosne-Romanée (99252), Chambertin Clos de Bèze GG (99108), Morgon Cuvée 3.14 (91152), Morgon (90672), NOT (90671), Dolcetto di Dogliani (90029), Barbera (90034) och Fontanasanta Manzoni (90319).

Importörer till ovan nämnda naturviner

Expert Vin

Vinovativa

Johan Lidby Vinhandel

Wine Trade
Apropå chokladprovning på Ulfsunda Slott den 22 april 2012.
Från Wine Trade kom det söta, mörk röda vinet från Sicilien av nero d´avoladruvan. Producent var Arianna Occhipinti, vinet Passonero 2008 var också 100 natur.

Fondberg

Tryffelsvinet

Lämna ett svar

  1. 1 april 2012

    Det finns ingen koppling mellan huvudvärk och svavel. Får du huvudvärk av viner är det något annat som orsakar det.

    • 1 april 2012

      Hej Anders. Huvudvärk gäller inte för alla viner, men alltid när svavel är närvarande. Kan vara riktigt jobbigt dessvärre. Men alright, vad är det då för annat, histamin. Vet du?

  2. 1 april 2012

    Histaminer är det mest troliga, men nivåerna av dessa är i allmänhet lägre i svavlade viner. Får du huvudvärk av söta viner? Dessa har ju i allmänhet högre nivåer av svavel. Har du testat antihistamintabletter?
    Är förresten Brocard ”känd” för att ha höga nivåer av svavel?

    • 1 april 2012

      Inte alltid, men mer ofta än motsatsen när det gäller söta viner. Har aldrig provat anti-histamin, ska göra vid tillfälle. Ang Brocard är det min slutsats efter att ha följt vinerna i många år. Men, jag tycker också mig ha märkt att vin fr senaste lans årgång har varit ngt bättre (vad gäller upplevd svavelnivå) än som jag tyckt, vanligtvis annars.

  3. Finn Robberstad
    4 april 2012

    Noen mennesker er overfølsomme for svovel og reagerer negativt på dette. Ferdinando Principiano er forøvrig en av disse, og har papir fra sin allergi-lege om dette.

    Min egen erfaring er at mørkt øl, brun sprit og søte viner og massivt strukturerte viner gir mer hodepine. Jeg har også erfaring med at antihistaminer (sammen med salt og vann) i stor grad løser problemet.

    Jeg har også meget positiv erfaring med at jeg har mindre problemer hvis jeg drikker mye og vinen er naturviner.

    • 4 april 2012

      Hej Finn, tack för din kommentar. Jag tror dig ang mängd när vin vs ”naturvin” och hur det påverkar oss. Bara det är en anledning till eftertanke om faktiskt innehåll eller viners framställningssätt. Tror för övrigt att detta gäller för livsmedel generellt.http://www.vinbanken.se/wordpress/wp-admin/#comments-form
      Glad Påsk!