Bra boxvin i beställningssortimentet

Favoritmarkera

Totalt är fem nya viner provade varav fyra är med på bild här bredvid. De är tre vita och två röda, och alla finns i beställningssortimentet. Kvaliteten går upp i lådvin när som exempel nedan, oavsett stil. Även det ”söt-mingliga” vinet har bättre balans än något annat, tidigare. Nytt grepp på Systembolaget från den 25 juni är att möjlighet till fax och mejlbeställning direkt till butik upphör. Systembolaget hänvisar till samlingstjänsten, internet-beställning. Vinbanken hoppas att Systembolaget kvalitetssäkrar sin sms-bekräftelsefunktion som ska berätta för kund när vinet/drycken finns att hämta i butik. Undertecknad har erfarenhet att bekräftelse sms:et fungerar två gånger av fem, mellan tummen och pekfingret, och om inte tjänsten blir vassare och mer korrekt blir arbetet marginellt smidigare för personalen i butikerna. Vilket man förmodar är ambitionen.

Vita viner
Castelforte Soave 2011 (74854), Cantine Riondo, Italien, 179 kronor för 3 L box
Druva: Garganega, chardonnay
Ljusgul. Fruktig, aromatisk, lätt päronton. Torr, medelfyllig, mogen gul frukt, ren smak och med en mjuk fruktsyra. Sommarens enkla myspys och mjukisvin. Fungerar bäst vid sval temperatur. Drick vinet till småplock, lätt vardagsmat eller som del av sommardrink toppad med frukt och soda.
Betyg: 3
Producent: Cantine Riondo

Matua Valley Sauvignon Blanc 2011 (73957), Matua Valley Wines, Nya Zeeland, 229 kronor för 3 L box
Druva: Sauvignon blanc
Ljusgul färg. Doften är frisk, fruktig av fläder och citrus. Smaken är torr, medelfyllig fruktig av äpplen med inslag av citrus och vinbär. För frukten en varmare ton (soligare förutsättningar jämfört med Europa och därför en bättre fruktmognad) men utan att förta fräschör och friskhet. Friskfräscht trevlig och ett vin som jag utan tvekan köper själv.
Betyg: 4
Producent: Matua Wines 

Ej med på bild, Mâcon-Villages Chardonnay (74650), Blason de Bourgogne, Frankrike, 229 kronor för 3L box. Smakstilen är bredare än de två vita ovan. Anders Röttorp har recenserat vinet flera gånger, bl a i inlägget ”Skribenternas utmaning – boxvin 2012”
Producent: Blason de Bourgogne

Röda viner
Chill Out Zinfandel 2011 (75701), USA, 199 kronor för 3L box.

Druva: Zinfandel
Rödblå färg. Liten doft, bärton. Lätt/medelfyllig lätt bärig smak med inslag av vanilj, drottningsyltig eftersmak. Söt, okomplicerad och bärig i mer av ”dryck” än ”vin”stil. Fungerar förmodligen fint på verandan eller till grillad fisk alternativt halstrade skaldjur med het sås. Fförvara gärna i kylen och servera svalt.
Betyg: 3-
Producent: Altia

Trapiche Oak Cask Malbec 2010 (74058), Bodegas Trapiche, Argentina, 229 kronor för 3 L box
Druva: Malbec
Röd, mörk färg. Doft av fat och mörk frukt, mustig ton. Smaken är medel/fyllig av mörk frukt, plommon och moreller, med inslag av kryddor. Balanserade tanniner. Varm och mustig eftersmak. Vinet är rent och balanserat med varma malbectoner (druva) av kryddor och blyerts. Utan tvekan ett vin som jag serverar i sommar och helst till grillat fläskkött.
Betyg: 4
Producent: Bodegas Trapiche

Lämna ett svar