Laddar annons
24 Dec, 2012

Caviste mot tekniska viner: Bertrand Joinville

Dijon, Frankrike
Om Bertrand Joinville var vinimportör i Sverige så hade han fått den kaxiga uppstickaren Wine Trade att se ut som en rosa bomullsvante kvarglömd på Skansen. Ta tillfället i akt och läs den här intervjun med Monsieur Joinville, en permanent färgklick, rebell och vinvisionär i den gyllene sluttningens huvudstad.

För mig som bor i Dijon tar det 25 minuter med cykel till Gevrey-Chambertin, 20 minuter med buss till Vosne-Romanée (Ligne 0440) och 25 minuter med tåg till Beaune. Det är något alldeles extra att handla direkt från producenten. Och du får oftast de bästa priserna. Men inte alltid! Undvik att handla direkt från Bouchard Pére et Fils i Beaune till exempel. (På bilden står Bertrand i sin favoritposition)

Handla direkt har ju sin charm, men att handla från Bertrand Joinville på vinbutiken Ô Gré du Vin på 106 Rue Monge i Dijon är en kvalitetsgaranti. Hos Ô Gré du Vin kommer de öppensinnade vinälskarna som köper flaskor för 8-40 euro. Herrar i kostym (med fruar i päls) går oftare till Au Vieux Millesime på samma gata. Där kan de hitta de stora kända namnen. Och viner som Bertrand kallar för vins techniques...  

Bertrand möter mig med ögonen när jag kommer in i hans lilla butik. Det luktar charkuterier och det spelas rockmusik, klockan är strax efter lunch. Han vänder sig och tar ut en flaska vitt från kylen samtidigt som vi Bonjourar trevligt, som man gör här nere. Vi sätter oss ner i mitten av hans lilla butik ,han är van att jag kommer förbi.

Bertrand, om du skulle importera viner till Sverige, vilken är den första producenten du skulle snappa åt dig?
- Ballorin! Utbrister han med uppspärrade ögon mot bordskivan framför oss. Bertrand älskar Gilles and Fabienne Ballorin viner ifrån Marsannay, ett par kilometer söder om oss. Det är faktiskt en vit Marsannay från nämnda producent jag fick i handen under vår pratstund. Bertrand förklarar att Ballorins viner bara blir bättre och bättre sedan 2005, deras första årgång. De är också schysta människor, tillägger han.

Hur viktigt är det att du gillar en som person, för att du ska sälja ens vin?
- Kanske inte viktigt egentligen, min urvalsprocess är enkel, säger Bertrand. Jag väljer ut viner som jag själv vill dricka. Sen lyssnar jag såklart på kunderna. De gillar oftast de viner jag väljer, tilläger han.

Bertrand, du har nästan bara ekologiska, biodynamiska och naturliga viner här. Varför är det så?
- Jag har jobbat med vin i 15 år, det här är min sluthållplats. Jag är trött på tekniska viner, även fast jag dricker dom ibland. Sen känns det bra att hjälpa unga vinmakare som producerar naturliga eller ekologiska viner. Jag vill att du skriver tydligt att jag är en caviste, säger Bertrand med allvar i blicken. Jag är något helt annorlunda än Monoprix eller Carrefour. Jag samarbetar med de producenter jag väljer, vi bryr oss om varandra. Inte som stormarknaderna som bara pressar inköpspriserna tills producenterna står nedslagna på knäna. Så som era alkoholmonopol i Skandinavien!

Bertrand, av alla dessa nya unga naturliga producenter på dina hyllor. Vilka är dina två favoriter?
Den ena vet du redan, Ballorin. Sen har vi en ung grabb i Côtes Catalanes. Cyril Fhal heter han. Båda dessa producenter gör viner man alltid dricker upp. Även om du är själv. Och Cyrils viner smakar som om dom hade en själ från Bourgogne så dom gillar du nog även fast det inte är pinot noir.

Jag dricker inte bara pinot noir Bertrand. Vilka druvor skulle du själv vilja se mer av under 2013?
- Enkelt. Gamay och trousseau. Sånt som du inte hittar på Au Vieux Millesime här bredvid säger Bertrand och ser pilimarisk ut.

Jag håller med, två mycket prisvärda druvor! Men om vi vänder på det, vilken är den mest överprisade producenten i Bourgogne?
- Miguel, dom är överprisade allihop! Eller rättare sagt. Vissa är helt enkelt skapta - pour les parisiens et les suedois (för parisare och svenskar).

Ok, Bourgogne är dyrt. Men kan man saga att det finns någon kommun som är lite mer “prisvärd?”
- Ja, det skulle vara kommunen Givry i Côte Chalonnaise. Där finns det en del intressanta producenter som gör goda viner. Prova allt därifrån.

Slutligen. Vad blir nästa stora trend inom naturliga viner?
- Oh, det är något som jag ser fram emot mycket. Nästa sak blir nämligen naturligt vin i stor terroir. Tänk dig naturligt vin från de kända premier och grand cru-vingårdarna här nere. Det blir nästa steg. Precis som att Prieuré Roch gör en naturlig Clos de Beze, säger Bertrand samtidigt som han fixar till håret och gör sig redo för ett fotografi.

För aktuell vinlista maila bjoinville@orange. Engelska går utmärkt och Bertrand kan skicka vin hem till dig.