Viner från Österrike

Favoritmarkera

Bland de österrikiska vinerna, som inte varit med på en Topp-10 lista under 2012 finns några som kan vara värda välförtjänt uppmärksamhet. Bland vinerna har även en öl smugit sig med ”som kul att prova rekommendation”. Utan tvekan känner många Österrike som ett vitvinsland, torra respektive söta viner är med all rätt kända och vad gäller de senare hittar man dem ofta, inte alltid, i lägre prisnivåer jämfört med de tyska söta vinerna. Kommande år hoppas jag att vi får se fler österrikiska rödviner på butikshyllan liknande Herrenhofs pinot noir vars stil och snitt är snarlik en vänlig och välgjord Bourgogne. Hur kul var inte det vinet att prova! Riedelglas till vänster, Zaltoglas (båra pinot noir) till höger.

Öl
Samichlaus Bier 2012 (11746), Brauerei Schloss Eggenberger, Österrike, Österrike, 41,9 kr
Innehåll: Kornmalt och humle.
Smak: fyllig. Fruktig smak av persika och mogna äpplen, inslag av fikon och en nypa lakrits. Balanserad beska.
Omdöme: Skön helhet, smakrik och komplex.
Betyg: 4

Sött vitt vin
Beerenauslese Cuvée 2011 (4589), Josef Andert, Neusiedlersee, Österrike, 89 kr. 375 ml.
Druva: 50% welschriesling och 50% scheurebe.
Smak: Söt, medelfyllig. Koncentrerad. Mineral, fräsch sötma av mogna aprikoser pga markerad syra, inslag av honung och mandelmassa. Lång eftersmak.
Omdöme: Finstämd och elegant. Sött vin när som bäst.
Betyg: 4+

Rabl Eiswein Grüner Veltliner 2008 (97035), Weingut Rabl, Kamptal, Österrike, 199 kr. 375 ml.
Druva: Grüner veltliner.
Smak: Söt, medelfyllig. Söt gul frukt, aprikos, persika, gula äpplen. Inslag av honung, saffran och fat. Lång, komplex och nyanserad
eftersmak.
Omdöme: Kvalitetsvin. Toppen, sött vin när som bäst.
Betyg: 5

Torrt vitt vin
Rabl Vinum Optimum Grüner Veltliner 2010 (97031), Weingut Rabl, Kamptal, Österrike, 159 kr
Druva: Grüner veltliner.
Smak: Torr, medelfyllig. Stram, mineraldammig smak med inslag av gröna äpplen, mogen citrus, lite grape och gröna päron.
Passar till: Kyckling eller kalvstek med gräddås. Gädda eller röding med örter och pressad potatis.
Omdöme: Kvalitetsvin. Välgjord och stram, skönt kryddig med bra frukt.
Betyg: 3+

Rabl Käferberg Grüner Veltliner Reserve 2010 (97033), Weingut Rabl, Kamptal, Österrike, 189 kr
Druvor: Grüner veltliner.
Smak: Torr, medelfyllig. Stram, syrlig samtidigt mogen citrussmak, inslag gröna äpplen, mineral och smak av örter.
Omdöme: Kvalitetsvin. Örtig kryddsmak med bra skärpa. Lång, frisk, komplex.
Betyg: 4+

Bründlmayer Langenloiser Steinmassel Riesling 2006 (94019), Bründlmayer, Kamptal, Österrike, 195 kr
Druva: Riesling.
Smak: Torr, medelfyllig. Smakrik, örter, mineral, grapefrukt och mogna äpplen. Smakrik, mjuk eftersmak med en knivsudd honung.
Omdöme: Kvalitetsvin. Stor, smakrik ”bombastisk” finvin av bästa snitt.
Betyg: 4

 

Österrike – uppsnappat på nätet
Under året har jag på allvar upptäckt nätbutiken Handlavin.se. Ägarna har specialiserat sig på vin från Österrike och butiken är personlig, har man tur kan mån få beställningen hemkörd. (Ja, legkontroll utförs om man inte är känd). Några av producenterna i portföljen är bland de bästa Österrike har skrivande stund varför det inte är konstigt att höra om vinleveranser som tar slut tämligen omgående. Bland stamkunderna finns troligtvis en stor grupp grüner veltliner-fans och självklart har de hittat till Handlavin.se.

Undertecknad fastnade bland annat för producenten Gottfried Lamprecht vars vita vin Herrenhof Weiss, kort och gott, är en blend av cirka 30 olika druvsorter. Weiss smakar  ”naturvin” om ni förstår vad jag menar, närmare bestämt druvigt, på gränsen till lätt fadd, men skönt fruktig, ren, generös och lite yppig. Drick vinet nu och gärna i kombination med charkuterier, pateer, ingefärsgriljerad revbenspjäll m m. Till Julbordet fungerade Weiss perfekt.

Bäst torde dock Herrenhofs röda vin av pinot noir vara. Smaken hade en skön druvkarakteristik, vinet var fint balanserad med en smak av mineraldriven elegans snarare än varmbärig hallon och jordgubbs”fluff” a la extraherad nyavärldenpinot. Pinoten är rasande bra och här lyser alla känningar av ”natur” med sin frånvaro…om nu någon skulle ha det som en issue.

Handlavin.se har för övrigt även börjat sälja österrikiska glas av tillverkaren Zalto. Dessa glas är verkligen ytterligt fina och visste man inte bättre skulle jag säga sköra, ex är även stjälken ultratunn. Smakupplevelsen i Zalto blir utan tvekan fantastisk. I jämförelse till Riedels pinotglas ter sig dessa som ett robustare alternativ. Om jag ska jag välja tar jag Zalto till provning men Riedel för hemmabruk. Båda är mycket bra glas men med jämförelsevis, olika kvaliteter.

Läs tidigare artikel: Veckans tips – specialiserad österrikisk nätvinbutik
Besök producenten: Herrenhof

Lämna ett svar