Antano-Crianza-vinbanken-1410x165px_JPGAntanoCrianza-vinbanken-350x300px_JPG

Om gubbvinerna från 3, Rue d’Amour 21190 VOLNAY

Favoritmarkera

Volnay, Bourgogne
Ni som följer mig här på Vinbanken har nog märkt att jag ofta skriver om de viner som kommer ur de unga, energiska producenternas jästankar och fat. Jag har helt enkelt lätt att identifiera mig med dom vinerna. Med det vore synd och enformigt att ha en vinkällare utan traditionella viner som smakar som dom alltid gjort. När det gäller gubbviner i Bourgogne är jag svag för de robusta vätskor som kommer ur Régis Rossignol-Changarniers gamla källare i Volnay.

Det här är viner som tillverkas på samma sätt sedan Régis Rossignol tog över domänen för nästan femtio år sedan (1966). Redan på den tiden var han en erfaren vinmakare, med 16 års praktik hos sin far. Idag är han en vinmakande fosil i ordets mest positiva bemärkelse. Hans viner tillhör inte toppen av producenter, de är viner alla har råd med. Régis Rossignol gör inga silkiga lyxviner, inga asiatiska statussymboler eller biodynamiskt flumm. Det här är viner utanför modet. Vänta dig ingen ny fräsch höstkollektion med ”kul” etiketter. Du hör själv att adressen: 3, Rue d’Amour är svår att inte älska.

Domaine Régis Rossignol-Changarniers ägor spänner över 7 hektar i kommunerna Volnay, Pommard, Beaune, Savigny-les-Beaune och Meursault. Premier Cru vingårdar har han i Volnay och Beaune. Vingårdarna plogas för att rankornas rötter ska kunna gräva sig djupt och därmed hjälpa till att återspegla vingården korrekt. Med låga skördeuttag kommer koncentrerad frukt som blir till viner som man måste vänta lite extra med. Régis Rossignol avstjälkar nämligen inte frukten innan jäsning. Det är traditionellt, och gör att vinerna behöver ett par extra år för att rundas av. Sa jag att de är fotpressade allihop?

I regel får vinerna 13 månaders lagring på 20 procent nya ekfat. Jag fokuserar lite närmre på ett vin som jag tycker blev särskilt lyckat. Äldre viner från den här adressen rekommenderas. Agera! Här finns nämligen inga arvingar, om det inte blir så att kollegan François Laleure tar over.

Volnay 1999, Domaine Régis Rossignol-Changarnier (++)
Är man minsta entusiastisk över vällagrad röd Bourgogne så tycker jag att man bör anstränga sig att komma ihåg att alltid lufta igenom 1999:or lite extra. Under förra året provade jag en hel del röda 1999:or och de har samtliga upplevts knutna direkt efter öppnandet. Det luftningen gör är att de mörka jordiga tonerna blir ljusare och mer rödfruktiga. Tanninerna, som alltid är framträdande i 99:or, poleras ner något vilket gör frukten mer framtränade. Efter 6 timmars luftning var just det här viner som bäst. En riktigt lyckad Volnay med all den traditionalism som jag beskrev ovan. Det finns ett klart samband mellan vin och vinmakare här.

Läs förklaringen till Miguel Cruz Liljegrens poängskala
(-) när vi lämnas med en känsla av missnöjdhet
(+) när vinet lever upp till förväntningarna och vi vill ha mer
(++) när vi blir positivt överraskade och vinet framkallar starka känslor

Lämna ett svar