Rateau, den första biodynamikern i Bourgogne
Den här mannen tog ensamt idén om ett biodynamiskt vinodlande från Beaujolais till Bourgogne. För 34 år sedan fanns det inga odlare som brukade sin jord och sina plantor med biodynamiska metoder i Bourgogne. (Det fanns bara tre odlare i hela Frankrike som skötte sina vingårdar efter den här arbetsamma filosofien). Däremot fanns det en ung nyfiken odlare vid namn Jean-Claude Rateau, som just avslutat sina studier på Lycée Viticole de Beaune, "La Viti" är plantskolan för vinodlare och vinmakare i Bourgogne. (På bilden: Jean-Claude Rateau, en något introvert man)
Inspirationsresor över hela värden (läs: Frankrike) följde efter utbildningen, vem kunde tro att det var i den lilla kommunen Brouilly i Beaujolais som han tillslut skulle finna sin eftersökta filosofi. Jean-Claude Rateau blev så den första i Bourgogne som helt ställde om sitt jordbruk från konventionellt till biodynamiskt till år 1979. Jag skriver “helt” för att enligt information från Finare Vinare hade det experimenterats med biodynamisk i liten skala redan 1972, då av odlaren Emmanuel Giboulot´s pappa.
Jean-Claude Rateau tog så över familjens små ägor om 2 enstaka hektar och ställde om alltihop till biodynamiskt. Snacket om unga Rateau och hans larviga vodo-odling gick bland odlare i hela Bourgogne. Trettio år senare har det delvis tystnat, men fortfarande finns det odlare som himlar med ögonen när man frågar om deras åsikter kring biodynamik. Min personliga åsikt är att excentriska odlare som biodynamikern Nicolas Joly i Loire på sätt och vis skadat hela biodynamikens rykte.
År 2013 är ägorna sedan länge uppe i 10 hektar, alla vingårdar ligger nära Beaune och totalt håller han reda på 4 vita och 7 röda viner, med 1er Crus Coucherias (vit) Bressandes och Reversées (röda) i kvalitetstoppen. Speciellt för de röda vinerna är att de får jäsa med en del stjälkar. Vingården Les Prévoles får enligt Rateau ofta perfekt mogna stjälkar, och får då följa med i jäsningen i en något större andel. Kanske beror det på den lite djupare och bördigare jorden just här, som får rankorna att bli något överproduktiva om de inte håller efter dom. Les Prévoles ger en bra bild av de friska viner som du kan förvänta dig från Rateau.
Beaune ”Les Prévoles” 2010, Jean Claude Rateau (+) Även om kvalitet inte är ett problem chez Rateau, så är det inte den främsta adressen om du är ute efter komplexa viner. Allt som kommer från den här adressen får jäsa med naturlig jäst och svavlas minimalt, det bjuds på en transparant och elegant stil. Beaune i Volnay-förpackning kanske konnässören hade sagt. De är avskalade och rena viner, Les Prévoles är inget undantag. Hög syra och klassiskt byggd enligt årgångens signum. Doften nästan lyser av ungdom, vilket många uppskattar. Personligen gillar jag när ljuset dämpas och skuggorna träder fram, ett tillstånd som kommer fram efter flera års lagring. Idag är det ett lättdrucket och charmigt vin som inte alls speglar det reserverade och bonniga intryck som ges av Jean-Claude Rateau. Men vem säger och andra sidan att det ska vara så?
Jag använder så lite andrahands information i mina texter som möjligt. De flesta vingårdar jag skriver om har jag besökt innan artikeln skrevs. Jean-Claude Rateau hittar du på 26 route de bouze 21200 BEAUNE