Laddar annons
24 Mar, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Periquita tillbaka i högform

Domingo Soares Franco. Röda vinet Periquita från JM Fonseca är förmodligen det mest kända portugisiska vinet för svenska vinkonsumenter. Så även för mig.

JM Fonseca Periquita. Det finns inte heller något annat enskilt vin som jag har lika lång erfarenhet av som Periquita och vår relation utvecklas fortfarande precis som att den nu är mer intressant än någonsin tidigare. Men det har inte alltid varit såhär. Domingo Soares Franco, ägare och chefsvinmakare hos JM Fonseca, har lyssnat på alla och nu när Periquita officiellt tagit ett kliv fram genom att backa säger han med ett stort leende,

- Jag gick för fruktigt för snabbt. Det var verkligen inte bra men nu är Periquita tillbaka med mer av Portugal. Och jag vet att konsumenterna gillar det, avslutar han med en blinkning.

Portugisisk vinproducent med framtidsfokus

Runt producenten JM Fonseca har det alltid funnits en aura av dynamik och innovativt tänkande. Ingen kan heller som Domingo Soares Franco personifiera bilden av en entreprenör. Hellre göra än sitta still skulle kunna vara ett av hans motton.  Han har som många andra vinproducenter följt trender, lyssnar på vad konsumenter frågat efter och sedan levererat innan vi som gillar vin ens var på det klara med vad vi ville ha i glaset. I denna välmenande ambition är det lätt att som företagare tappa bort sig för att man sneglar för mycket på andra. Och kanske, kanske var det så att de portugisiska producenterna under en period inte kände den stolthet de bevisligen gör idag för landets ursprungstypiska viner.

Trotjänarvinet Periquita

Under mina restaurangår var Periquita alltid med på vinlistan och mitt och vinets förhållande fortsatte som på räls när jag arbetade med försäljning och hjälpte krögare med vinlistor. Jag minns att det på 80-talet inte fanns en mångfald av portugisiska bordsviner att köpa i Sverige och så var det långt in på 90-talet. Idag är det annat, utvecklingen är närmast explosionsartad i det lilla landet på den Iberiska halvön som nu sprutar ur sig spännande viner av alla sorter och stilar. Många av de bästa jag provat under senare tid är förvånande nog vita. Självklart har även Periquita hängt med i lyftet. Vinet har vässat sin profil, etablerat sig som ett varumärke och utökats med nya familjemedlemmar.

Med JM Fonseca Periquita finns idag också Periquita Reserva som är snäppet upp i kvalitet från Original medan Periquita Superyor är den mest exklusiva familjemedlemmen. Det finns en vit, Periquita White, och sist men inte minst finns rosevinet utan alkohol, Periquita Alcohol Free Rosé, för 49 kr med lansering 1 juni.

Lagra och spara Periquita

Privat har jag under alla år och oftast med stort nöje druckit Periquita. Smaken var som bäst alltid ursprungstrevlig, charmigt kantig med viss stramhet, smak av mörk frukt, örter och fat. Rejäl på ett tilltalande sätt. Under en lång period samlade jag magnumbuteljer som jag sedan lagrade i tio år eller mer vilket resulterade i goda och ibland, formidabla vinupplevelser.

Att Periquita i magnumflaska var som ett understatement av vin med bästa lagringspotential och det för en spottstyver håller nog alla som gjorde som jag med om. Det fanns tillfällen när en mogen Periquita både smakade och doftade i stil med utvecklad Bordeaux och det var mer än trist när undertecknads sista magnumflaskan, årgång 1995 serverades för några år sedan. Tillfället var hursomhelst väl valt och glädjande nog talar middagsgästerna än idag om det "fantastiska" vinet i den stora flaskan.

Periquita har sedan sin introduktion på Systembolaget 1979 varit, om inte smaken trogen, starkt lojal till sitt ursprungsland. Från 2004 har jag provat alla Periquitas nya årgångar på Systembolagets journalistprovningar vilket gett mig många fler tillfällen än alla år dessförinnan att följa vinet. Och det är nu, under mitten av 2000-talet som det händer något med smaken. Den tidigare så trevliga och personliga, kanske lite lantliga Periquita börjar framstå som en ambitiös, men dessvärre, över-botoxad och glammig Hollywoodskådis. Då bröt jag kontakten med Periquita.

Ägare och vinmakare, Domingo Soares Franco

På en provning i Stockholm för några år sedan ställde jag frågan till Domingo Soares Franco om hur han såg på förändringen. Han svarade mig då och som alltid med charmerande vänlighet att han såg sig tvungen att följa rådande trender, lyssna på vad vinälskare önskade och leverera enligt efterfrågan. Som svar på min fråga om inte ett stort företag som JM Fonseca skulle kunna skapa egna trender svarade han då att det knappast var möjligt.

Glädjen var därför stor när jag under förra året upptäckte att det hänt något med smaken, till det i mitt tycke, bättre. Vinet smakade faktiskt mer av den stil som jag minns från förr och jag kan inte låta bli att le åt det Domingo Soares Franco sade i veckan när han höll en provning med bland andra, Periquita Original och Reserva båda årgång 2010.

-        Jag vet att konsumenterna tycker om Periquita igen!

Och när jag ber honom förklara hur han kan veta det säger han, som beskrivet ovan i ingressen och med en blinkning, att det är för att försäljningen ökar. Såklart.

För egen del så kan jag bara säga, "well I´m back" och jag gillar verkligen Periquita som ett riktigt bra vardagsvin vilket tveklöst och för mig är Original. Ordningen är återställd!

Jämförande provning Periquita Orginal mot Reserva

1. Periquita Orginal 2010 (2574)

Península de Setúbal, Portugal, 69 kronor. Skruvkapsyl.
Druvor: 70% castelão, 20% trincadeira, 10% aragonez.
Mörk fruktsmak, något stram och kärnig med inslag som av läder. Trevlig eftersmak. Ursprungstypiciteten sitter och är på plats.
Vinifikation/lagring: Vinet är lagrat cirka 4 månader på både nya och gamla ekfat.
Betyg: 4

2. Periquita Reserva 2010 (2560)

Península de Setúbal, Portugal, 79 kronor
Druvor: 50% castelão, 30% touriga nacional, 20% touriga franca.
Örtig doft med inslag av fat. Medelfyllig smak av mörk frukt, örtig ton, lätt smak av kaffe, rostade fat och läder.
Omdöme: Trevlig och modern med moderation. Bra köp i välgjord stil men med mer av en söt vaniljkolaton än Original. Litet avtryck från sitt ursprung.
Vinifikation/lagring: Jäsningen varade i cirka sju dagar vid ca 28°C med fullständig skalkontakt och är lagrat åtta månader i både nya och ett år gamla ekfat.
Betyg: 3+

Under provningen fick vi även tillfälle att testa vita Periquita med årgång 2012 som var helt okej och en kommande nyhet på Systembolaget i juni som är ett alkoholfritt rosévin. Det bra med det senare var smaken som inte var besvärande söt vilket alldeles för många, men inte alla, alkoholfria viner och drycker kan lägga sig till med. Undertecknad är annars inte en stor beundrare av alkoholfria viner.

Vinglas för mogen Periquita

Bästa Riedelglaset för en mogen Periquta får vi till min förvåning veta är ett Chablisglas.

Vinbanken intervjuar Domingo Soares Franco

Vad betyder Periquita?
Druvan castelão francês kan även kallas periquita.

Vilken är anledningen till Periquitas nya smak?
Vi strävar efter en modern Periquita men med mer av Portugal i smaken.

Vad är det som gör att Periquita kan smaka mer av sitt ursprung. Är det en enskild anledning som vilken jästen är, druvan eller faten?
Druvblandningen är alltid samma, touriga francesa, touriga nacional och castelão, men andelen varierar med årgången. Jästen kan diffa precis som att vi använder fat från olika tunnbindare.

Är Sverige fortfarande en av Periquitas största marknader?
Av Reserva produceras nästan 1 miljon liter. Original närmare 3 miljoner liter. Sverige ligger som nummer två efter Brasilien.

Hur lång tid borde man spara Periquita Reserva i magnumflaska idag?
Årgång 2010 i cirka fyra år.  För årgång 2011 är min uppskattning åtta eller nio år.

Vad gör vinet Periquita Superyor till ett toppvin?
Superyor görs av 92 procent castelão, 6 procent cabernet sauvignon, 2 procent tinta francisca. Vinet trampas i lagares och det lagras på Icon av Seguin Moreau. Jag menar också att vi bara gör Superyor enbart de bästa åren. Det här är verkligen ”mitt vin” som jag gillar skarpt.

Angående castelão som till stor del ingår i Periquita. Vilka är dina tankar om druvan och vad gör den för skillnad i de olika vinerna (original, reserva eller superyor)?
Man kan inte säga att castelão  generellt bidrar med det ena eller andra i det ena eller andra vinet. Det handlar om nyanser och om skillnader som blir av växtplats, druvornas mognad och vilken klonen är. Många faktorer avgör i vilket av vinerna den eller andra castelãon används. Men det är också så att olika blandningar, s k blends, gör skillnad mellan vinerna. Ibland är en så liten del som en halv procent tillräcklig för att göra skillnad.

Mer om JM Fonseca, snabbfakta

JM Fonseca är ett välkänt portugisiskt vinföretag som leds av två bröder, António Soares Franco och Domingo Soares Franco. Bröderna är sjätte generationens ättlingar till grundaren José Maria da Fonseca som startade bolaget 1834. I begynnelsen var verksamheten förlagd i Daõ, en region i norra Portugal men flyttade snart söderut till Setúbalhalvön.  I distriktets norra utkant hittar ni huvudstaden Lissabon. JM Fonseca har i alla år och med obruten familjetradition gått i frontlinjen för modernt portugisiskt vinhantverk. Grundaren var utbildad matematiker och blev redan under sin livstid uppmärksammad och hyllad för sitt nytänk och för sina tekniska innovationer. Portugals vinindustri var då detta begav sig en starkt traditionsbunden miljö och det var inte många som gick sin egen väg.
Att buteljera i flaska när ingen annan gör det, att producera rosévin när få andra gör det, att införa varumärken när ingen annan har det, att använda skruvkapsyl i korkekens land och så vidare är några av nyheter JM Fonseca varit först med och som över tid även visat sig bidra och utveckla landets vinnäring.

Domingo Soares Franco är chefsvinmakare och han har över åren utvecklat husets portfölj till sammanlagt 50-talet olika viner.

Periquita har funnits på Systembolagets sedan 1979 (det första portugisiska vinet i bolagets sortiment hette Estremadura). Vid introduktionen i Sverige hade JM Fonseca tillverkat Periquita sedan 1950.