Röttorps Bästa med fräscht vitt sommarvin

Favoritmarkera

Nya vintips denna vecka är bl.a. ett riktigt bra modern rött Dourovin till rimligt pris och en härlig somrig fräsch sauvignon blanc.

 

Det görs allt fler riktigt bra och ändå måttligt prissatta lättviner i Dourodalen. En fyndigt bra exponent för de nya röda lättvinerna är Duorum, 2011. Bra rikt och lite stramt med längd och innehåll och den speciella härliga saftighet mitt i strukturen som utmärker traktens viner på bl.a. Touriga National, Portugals egen stora druva. Ligger trots sitt fyrsiffriga varunummer i Beställningssortimentet och måste därför beställas i förväg.

 

När nu sommaren på allvar tar fart, är det trevligt med friska lätta aningen blommiga fräscha vita sauvignon blanc viner. De fungerar väl både till lätta rätter av alla de slag och även som drink, aperitif mm. Den kanske allra bästa i den billigare klassen är Leyda Reserva Sauvignon Blanc, 2012 för 74 kronor från producent och distrikt med samma namn, Leyda, på den svala kusten i Chile. Ovanlig bra klass med lite svartvinbärsbladstoner.

 

Då och då dyker det upp en mindre post av tyska halvtorra rieslingviner med betydande ålder och mognad till fantastiska priser. Till skillnad från andra länders viner kostar de vanligen lika mycket idag som när de släpptes för första gången, kanske tio år sedan. I både Tyskland och Österrike har man ingen bred tradition att njuta av de storslagna mogna karaktärerna hos sina bättre viner, trots att de gör så många viner som utvecklas fantastiskt med lagring. De allra flesta dricker den senaste årgången, hela tiden. Det kan vi utnyttja och nu finns t ex Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 från vinhuset Wegeler för blott 129 kronor. En av Rheingau’s främsta vingårdar, en utmärkt producent och 11 års ålder ger ett fyndigt, moget, betydande komplext och finessigt halvtorrt vin. Stor längd och långt bra slut med måttlig nyansrikedom, ännu bra syra. Kul att ta fram i den svenska sommarkvällen till lite jordgubbar.

 

Graham’s Late Bottled Vintage Port, 2007 är ett riktigt bra ostvin och sällskapsvin efter maten och passar även bra till många efterrätter. Det finns också på praktisk halvflaska, 37cl för 81 kronor. Den är faktiskt lite billigare per cl än helan av samma vin. Detta är en filtrerad LBV vilket gör att det inte har någon fällning som behöver dekanteras, men å andra sidan utvecklas den inte vidare på flaska. Halvan finns bara i drygt dussinet butiker, men kan med några dagars framförhållning fås i alla.

 

Fin roséchamapgne är en läckerhet till både mat och som exklusivt sällskapsvin för skål och aperitif. Det enda felet är att de vanligen blir lite dyrt eller dessvärre mycket dyrt. Roséchampagne görs i allmänhet genom att det vita vinet före bubbeljäsningen blandas med 7-10% rött vin. För det tar vinhuset vanligen avsevärt mer betalt än för i övrigt samma vita champagne. En riktigt bra Grand Cru roséchampagne just nu är Michel Turgy Brut Rosé GC för i denna kvalitetsklass mycket rimliga priset 349 kronor i Beställningssortimentet.

 

Veckans nya ”billiga” lagringsvin på Röttorps Bästa är Château Bouscassé, 2008 för 119 kronor. Ett tätt ungdomligt vin med viss mognadsutveckling i bra komplex ännu lite hård stil. Växer och mjuknar med åren. Det är inte samma vin som Château Bouscassé Vieilles Vignes som i årgång 1999 finns som rött lyxvin på RB. Båda kommer från samma vinhus men för detta lagringsvin är det lite mindre exceptionella delar av vingården som används. Förblir alltid lite tuff och passar bästa till smakrika kötträtter och personer som gillar viner med drag och viss stramhet.

Lämna ett svar