Gemischter Satz – Ett unikt vin från Wien

Favoritmarkera

Wien är inget undantag. Precis som fallet är med många av de främsta vinregionerna i världen, så är den österrikiska huvudstaden nära vatten. Donau har stor betydelse för vingårdarna som återfinns i den norra delen av Wien, i förorterna Döbling och Grinzing exempelvis.

En gång i tiden fristående byar men i takt med att Wien som stad expanderat är Döbling numer integrerad i huvudstaden. Lika märkligt som det är att finna de två världsberömda slotten Chateau Haut-Brion och Chateau La Mission Haut-Brion intryckta i Bordeuaux södra förorter, lika fascinerande är det att stå i vingården Nussberg och blicka ut över storstaden Wien.

Nussberg

Österrikes huvudstad är framförallt känt för en speciell vintyp, Gemischter Satz. Vinet, som är en salig blandning av druvor, serverades traditionellt sett som senaste skörden på de omkringliggande heurigen, typiska enklare serveringsställen i Wien. För två-tre decennier sedan påbörjades en ansiktslyftning av Gemischter Satz och den som gått i bräschen för detta är Fritz Wieninger. Weingut Wieninger tog fältblandningen till en ny nivå och fler följde efter. Gemischter Satz av idag är ett tämligen seriöst vin men tanken är fortfarande den samma; det vill säga en druvblandning.

Nu låter det inte särskilt märkvärdigt eller unikt med druvblandning, så en närmre förklaring är på sin plats. Det finns sällan någon nämnvärd organisation i en Gemischter Satz-vingård utan de olika druvsorterna växer bredvid varandra. De vanligaste som odlas är frühroter veltliner, gelber traminer, gewurztraminer, grüner veltliner, müller-thurgau, neuburger, pinot noir, riesling, welschriesling, weissburgunder och zweigelt. Den uppmärksamme har redan noterat att det är tal om såväl gröna som blå druvor. Det som gör Gemischter Satz ett unikt vin är det faktum att druvorna skördas samtidigt och vinifieras tillsammans – oavsett respektive druvsorts mognadsgrad och oberoende av färg på druvan.

Vingårdarna i Nussberg, i norra delen av Wien, består till stor del av kalksten med inblandning av fossil. Eller som österrikarna själva kallar jordmånen – muschelkalk. Vinerna är slanka och syradrivna med en fascinerande renhet i frukten. Bland de främsta producenterna är som tidigare nämnts Weingut Wieninger vars Nussberg Alte Reben och Rosengartl är värda att ta med sig hem efter ett besök i Wien. Besöker du Döbling kan det vara värt att boka bord hos sympatiska Stefan och Elke Hajszan som driver restaurang och vineri Hajszan-Neumann. Bägge vinerier har för övrigt valt en ekologisk inriktning. Även Weingut Rotes Haus producerar Gemischter Satz värd att prova.

Urvalet på Systembolaget är märkligt nog obefintligt vilket är aningen besynnerligt med tanke på den höga kvalitet Wien står för. Du kan däremot beställa duktiga Groiss 2012 Gemischter Satz för 139 kronor hos näthandlaren Handlavin.se.

 

Skribent: Niklas Jörgensen

Lämna ett svar

 1. Peder Molin
  10 juni 2013

  Hej Niklas,

  Tack för en mycket trevlig artikel som lyfter fram det i Sverige okända fenomenet Gemischter Satz. 🙂

  Vi har faktiskt även en Gemischter Satz till även om Ingrid Groiss 2012 är helt fantasiskt med sina 4 hektar vingård. Det är en field blend på närmare 30 druvsorter från Herrenhof Lamprecht. Men vinerna från Ingrid Groiss är otroliga och det är en riktigt tuff tjej som arbetar hårt i vingården.

  Med vänliga hälsningar

  Peder

 2. Niklas Jorgensen
  10 juni 2013

  Tack Peder. Jag hoppas fler får upp ögonen för Gemischter Satz och vilka fina ledsagare de är till mat. Sällan hög alkohol, oftast helt torra och markerad syra. Egenskaper som jag värdesätter högt. Ett besök i Wien är inte fulländat utan en runda upp i Nussberg! Dessutom är producenterna oerhört sympatiska och tar sig tiden när intresse visas.

  MVH
  Niklas

 3. Peder Molin
  11 juni 2013

  Hej Niklas,

  Weingut Wieninger som du skriver om har dessutom en fantastisk Heurigen som man når med spårvagn. Man stiger av spårvagnen vid ändstation och är ute på landet. En restaurangnota för 2 personer med förrätt, varmrätt och efterrätt samt ett par glas vin cirka 700 kronor hamnade jag på när jag för cirka 10 dagar sedan var där. En 3-liters 2005 Jeroboam för cirka 1000 kronor till bordet kan även locka en vinfantast. Här en bild på en liten del av vinlistan från min senaste Österrike-resa: http://twitpic.com/cut9pn

  Heurgien Wieningers hemsida finner man på:

  http://www.heuriger-wieninger.at/

  • Elke Jung
   11 juni 2013

   Hej Peder,
   Trevlig idé du nämner att ta spårvagnen ut till ett Heurigen. Och kul med bild på vinlista. Wien är en fantastisk stad och under en helg kan man hinna med både kultur och vinintresse. Har du fler uppslag måste du höra av dig igen! Vänligen Elke