5 Jul, 2013

Grilla med fredagskocken Mattias Larsson

Mera grill. Solen skiner, leendena är både många och stora, grillarna glöder, vinerna är svala och det är ju precis så här jag älskar att ha det. Det är för tillfället svårt att vara trött eller sur, livet ler och varje kväll inbjuder till god grillning.

De två bästa sakerna med grillning är 1, att man superenkelt får ihop en måltid och 2, att det blir såååå GOTT! Våga slänga fler saker på grillen, prova alla grönsaker, frukter, bröd, kött fisk skaldjur, ja allt går att grilla. Idag bjuder jag på en fräsch grillmeny där varmrätten med vin bjuder på sydfranska smaker och till dessert blir det grillade svenska smaker med sött gott vin.

Grillad entrecote med provencalska grönsaker och tomattapenad

4 skivor entrecote a 200 g
salt, svartpeppar och olja
1 zucchini (ca 200 g)
2 paprikor
8 små schalottenlökar
8 vitlöksklyftor
salt, olivolja, timjan och rosmarin
10 soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
5 sardellfiléer
1 tsk kapris
130 g urkärnade Kalamata oliver
1 tsk finhackad rosmarin
½ dl olivolja

 

Värm ugnen till 225 C varmluft. Tärna zucchinin i bitar om ca 2 cm, kärna ur och skär paprikan i 2 cm bitar, skala schalottenlökarna och vitlöksklyftorna. Blanda alla grönsaker på en ugnsplåt tillsammans med olja och salt samt timjan- och rosmarinkvistar. Ugnsbaka ca 15 minuter till fin färg.

Hacka soltorkad tomat, vitlök och sardeller och placera i en matberedare tillsammans med kapris, oliver och rosmarin. Mixa till ett jämt ”hack”.

Värm grillen eller grillpannan till högsta temperatur. Gnid in entrecoten i salt, svartpeppar och olja. Grilla ca 2-3 minuter på varje sida tills kärntemperaturen är 52 C.

Servera den nygrillade entrecoten med de provencalska grönsakerna och tomattapenaden.

Grillad sockerkaka med chilimarinerade jordgubbar och limegrädde

Vintips: Nederburg Late harvest eller Braidas söta röda.
500 g jordgubbar
2 msk florsocker
½ röd chili
1 lime
1 dl vispgrädde
4 skivor sockerkaka

Ansa och tärna 350 g av jordgubbarna, kärna ur och hacka chilin. Mixa resterande jordgubbar slätt tillsammans med chilin och florsockret. Blanda sedan jordgubbarna med såsen.

Finriv det yttersta skalet av limen och blanda med grädden. Lättvispa grädden och ställ den kallt. Grilla sockerkaksskivorna snabbt till fin färg och servera med jordgubbsalsan och limegrädden.

Lycka till,
Mattias

Modernsgastronomi