Laddar annons
15 Jul, 2013

U&Me Beer i Umeå brygger öl i garaget

USB och UPA är två av U&Me Beer AB, läs ”you and me” öl. Det lilla bryggeriet drivs av ett niomanna stort kompisgäng från ett lika litet garage i sydvästra utkanten av Umeå. Att USA trenden av småbryggerier på allvar tagit fart i Sverige är verkligen sant och i Västerbotten leder U&Me Beer när det gäller småskalighet och hantverk. Mindre än såhär kan ett publikt bryggeri knappast bli.

Ölentusiaster känner beteckningarna IPA och APA men UPA och USB är kanske inte så bekant. Förmodligen låter den sista som en term förknippad med teknik- och databranschen. Det förkortningarna ovan vill poängtera är ölets unika smak. Men beteckningen vill också lyfta fram det som är gemensamt för india pale ale, american pale ale, ume pale ale och ume special bitter. Och det är att de alla hör till en och samma grundtyp av öl, den överjästa alen.

Benny Norén, som sköter U&Me ekonomi, berättar historien om hur det kom sig att de nio vännerna bestämde sig för att brygga öl.

- Vi hittade varandra via whiskyintresset. Med klubben provade vi, reste och gjorde många gemensamma studiebesök. En av oss bryggde samtidigt öl hemma på spisen, bara för att det var kul. Mellan öl och whisky kan paralleller dras varför intresset hos oss andra också snart var väckt. Ölet smakade bra och vi var överens om att vi ville satsa och brygga större volym.

Garagebryggeri i Umeå, U&Me Beer AB

Sedan U&Me Beer fått klartecken och alla tillstånd 2011 har de bryggt öl varje helg. I det minimala garaget står sedan kort tid en sprillans ny, kombinerad vört och mäskpanna som rymmer 200 L. Malten köps in från olika leverantörer och vilken humlen är beror på vilket öl som bryggs.

 

Hantverk i tillverkningen
Mäskningen sker stegvis med lokalt vatten från Umeå kommun. Under mäskningen tillåts en syrarast vid cirka plus 38 grader C. Processen går sedan igång igen och högsta temperatur vid mash out är plus 78 grader C. Värmen hjälper till att sänka vattnets pH värde. Mäskningen tar cirka två timmar och vörtkoket någon timme. Stamvörten kyls ner till cirka 20 grader C och förs direkt över till en 525 L tank där jäsningen kommer igång under natten. Nästa dag som är söndag fylls den andra bryggningens stamvört på samma tank. Man kan alltså säga att U&Me´s öl är en variant av dubbeljäst ale. Efter en vecka flyttas innehållet över till två separata tankar om 240 L och med flytten sker samtidigt den enda klarning som görs av ölet. Påminner om dekantering. U&Me öl är annars varken filtrerat eller pastöriserat och dess hållbarhet är minst fyra månader. En bryggning, inklusive rengöring tar mellan åtta till tio timmar och alla arbetspass är schemalagda mellan de nio vännerna som jobbar i garaget var tredje helg. Göran Westberg som ansvarar för bryggningen säger,

- Vi är nog ett ganska speciellt kompisgäng . Ofta kommer de som är lediga förbi garaget för att hjälpa till. Och i dagsläget vill vi behålla vår gemenskap med det småskaliga. Det här är i grund och botten ett fritidsintresse för många av oss, fastän vi brygger 14 000 liter öl om året.

Samtidigt får jag höra att bryggeriet söker ny lokal. Garage i all ära men utrymmet är verkligen mycket litet och dessutom, fördelat på två plan. Att bära färdigbuteljerade backar öl upp till andra våningen för säker förvaring och sedan nedför den branta trappen igen när det är dags för leverans är inte långsiktigt görligt även för ölnördar av stora mått.

Hur ölet smakar
Innan jag lämnar garaget provar vi alla öl. För tillfället brygger U&Me Beer en summer ale som jag för övrigt gillade bäst, en UPA, USB, Porter och Winter ale. Alla är trevliga, bra och tydliga i sin mjuka, fylliga smak vilket till del styrs av vattnets goda kvalitet i kombination med ett högt pH värde. Den nya trycktanken ger utan tvekan ölet ett rejält kvalitetslyft med ökad koncentration från en krämig, nästan gräddig munkänsla. Nästa tillfälle när jag kommer prova U&Me´s öl lär alla ha gått vägen förbi trycktanken och det kommer inte vara en nackdel, snarare tvärtom.
Sist ut provar vi ett så kallat projekt-öl som inte bara humlats utan till del fått en giva pors. Pors ansågs förr som den fattiga mannens humle och den användes flitigt under tiden som humlen var belagd med hög skatt. Nu gör alltså porsen come back hos U&Me Beer i en kombination mellan lika delar amerikansk humle och pors. Smaken är strålande, örtigt fräsch och olik alla andra öl jag tidigare provat. I mina anteckningar fick porsölet dubbelplus och jag håller tummarna för att utvecklandet fortsätter gå bryggare Göran Westbergs väg.

 

Vart säljs ölet
U&Me Beer AB säljer ölet i Umeå. Till Systembolaget går försäljningen inom modellen som bolaget kallar logistiklösningen vilket innebär att en lokal producent har rätt att sälja sin vara i närmaste bolag. Det är fritt fram för konsumenter i övriga landet att beställa lokalproducerade drycker via Systembolaget. Kruxet idag är snarare att känna till vad som ställs fram på den lokala butikshyllan.

Ungefär hälften av det U&Me brygger tappas på fat som levereras till pubar och utvalda restauranger i stan. Att sälja ölfat är förmodligen något de hårt arbetande vännerna föredrar för under mitt besök ser jag vilket enormt arbete som ligger bakom bryggeriverksamheten hur liten den än är. Flödet från själva tillverkningen till hanteringen med tappning, förslutning, leverans och glöm inte jobbet med att klistra etiketter och skriva in bäst före-datum är många och tidskrävande moment. Och det jag ser utgör bara en del av allt som ska göras.

 

Helgnöje
Man förstår snabbt att äntligen fredag innebär något helt annat för killarna bakom U&Me än för många andra. Fredag är då de loggar in och kopplar upp sig för en ny helg när det ska bryggas öl, bland andra USB.

 

Bilden överst: Göran Westberg och Benny Norén som är ekonomiansvarig.