Laddar annons
14 Sep, 2013

Blaufränkisch, Österrikes rödvinsdruva

Det finns en del okända gamla druvor som på senare tid har börjat göras ut på ett bättre och modernare sätt. Man reducerar avkastningen och ökar koncentration och innehåll och lägger på lite fat och andra strukturkomponenter. Blaufränkisch är ett sådan allt intressantare druva främst för bättre österrikiska rödviner.

Lång historia

Blaufränkisch är sannolikt en mycket gammal druvsort. Säkra skriftliga belägg dock först på 1800-talet. Den växte runt om i det Habsburgska kejsardömet och har ibland kallats Centraleuropas pinot noir. Det tycker inte jag är någon bra beskrivning. De lätta ganska utspädda och enkla vinerna på druvan är mjuka lätta som enkel pinot. De mer betydande vinerna har däremot typiska svartfruktiga toner, rätt mörk färg och både rejäl syra och tanniner och en liten kryddighet. De bättre vinerna har ingen likhet alls med pinot noir. Den mognar sent och kräver bra höstar i klimatet. Det är idag Österrikes bästa och näst mest odlade rödvinsdruva efter Zweigelt.

Större viner sent

Blaufränkisch växer främst i Österrike, Ungern och södra Tyskland. Men det finns också gamla odlingar i t.ex Washington State i USA. Druvan heter Kékfrankos i Ungern och Blauer Lemberger i Tyskland och Lemberger i Italien och Tjeckien. Under alla år har den gjort viner med måttlig storhet tills österrikarna i sin nya rödvinsvåg började behandla den som en kvalitetsdruva för röda viner. I Österrikes nya indelning av vinområden DAC, vilket märkligt nog är en latinsk för kortning och uttydes: Districtus Austriae Controllatus. Och är deras motsvarighet till franska Appellation d'Origine Contrôlée, AOC.

Leithaberg DAC

I Österrike finns idag tre rödvinsappelationer, DAC. Alla tre är baserade på Blaufränkisch. Den kanske allra intressantaste är Leithaberg DAC. Den ligger nordväst om Neuseedlersee. Det ligger på nedre delen av en liten utlöpare av Alperna, ner mot sjön. I den sluttningen finns mycket intressanta jordar för Blaufränkisch. Det sker idag en stor utveckling av riktigt bra österrikiska rödviner på Blaufränkisch, och dessutom en rad vita viner.

Esterhazy Blaufränkisch Föllig

Jag provade idag 2008 och 2011 av ett betydande vin därifrån. Esterhazy Blaufränkisch Föllig är ett modernt vin med fat och stor struktur från Leithaberg DAC. 2011 ännu väl ung med härliga björnbärs och blåbärstoner lovande potential och rejäl syra och tanniner. 2008 uppvisade härlig mognadskomplexitet även om den också har stor framtid kvar. Vid blindprovningen var det flera som vill ha 2008:an till ett betydande franskt rödvin. 2012 Föllig är ett ännu mer lovande vin och den bästa Blaufränkisch som jag provat. Jag har också provat riktigt bra Leitaberg Blaufränkisch från den mycket stylade producenten Hillinger och från Prieler.

Heinrich Blaufränkisch Leithaberg

På Systembolaget finns en i den nya intressanta stilen från Leitaberg i 97086 Heinrich Blaufränkisch Leithaberg, 2010 för 169 kronor. Ger en hygglig inblick i druvans stil och karaktär på lite enklare nivå än Esterhazy Blaufränkisch Föllig.