Laddar annons
18 Sep, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med vit bordeaux från Godahoppsudden

Nya vintips denna vecka är bl.a. en strukturerad och generös touriga naçional från Sydafrika, en chilensk budgetsauternes och en storslagen gigondas för källaren.

Touriga naçional från Sydafrika

Touriga naçional är Portugals mest kända druva. Den är betydelsefull i portvinsblandningar och numera även i lättviner. När man skulle kopiera portvinet i nya vinvärlden, för numera rätt länge sedan, så spred sig druvan bl.a. till Sydafrika. Där dyker den nu upp Allesverloren Touriga Naçional, 2011 för 120 kronor. Tät, välstrukturerat och komplext med den speciella generösa saftighet som är druvans adelsmärke. Ännu lite ungdomligt vin av klass som också vinner på fortsatt lagring.

Vit bordeaux från Godahoppsudden

Cape Point Vineyards Isliedh, 2012 för 219 kronor är ett verkligt betydande vitt vin från Sydafrika. Liten ganska ny producent, alldeles intill Godahoppsudden med lysande viner. Islied är gjord som en klassisk vit Bordeaxublend på semillon och sauvignon blanc med finessigt ungt innehåll och stor framtid helt i klass med de bästa från Frankrike. Unikt vin i tillfälliga sortimentet.

Chilensk budgetsauternes

När man vill ha ett sauternes liknande sött vitt vin till riktigt hyggligt pris är min rekommendation att numera välja Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc, 2010 för 59 kronor halvflaskan. Som namnet antyder är den gjord på ren sauvignon blanc (i Sauternes är det annars semillon som dominerar). Trevligt smårikt och komplext med bra sötma och riktigt kul pris. Just efterrättsvin med bra fräschör till bl.a. frukt och bär rätter.

Cavans Bollinger

Cava görs på i grunden samma sätt som champagne i några olika vindistrikt i Spanien. Den bästa, rika och hyggligt vällagrade (på jästfällningen) för rimliga pengar är Codorníu Selección Raventós, för 99 kronor. Betydande smakrikedom med komplext innehåll och längd. Lite av en cava med Bollingerstuk. Finns bara i enstaka butiker, ligger i BS, beställ till din egen.

Röd premiumbox ständigt på topp

Portugisiska Vila Santa Reserva boxen, 2011 för 269 kronor per tre liter har flera år i rad välförtjänt utsetts till den bästa röda premiumboxen av Sveriges vinskribenter. Det är ett seriöst vin med struktur, innehåll och längd på en nivå som normalt inte säljs på box. Årgång 2011 är lite mer svartfruktigt än tidigare år och kan gärna luftas någon timme innan man konsumerar det.

Vit lätt pepprig pappmagnum

Lite skämtsamt brukar de små boxarna på 1,5 liter kallas för pappmagnum. Det är egentligen ingen smart storlek. Den har nackdelar i form av ännu lite snabbare åldrande än större boxar, utan att ge hela fördelen med den större boxens flexibla mängd vin. Anledningen till att den boxstorleken ändå används är att Systembolaget naivt nog tror att de kan minska konsumtionen genom att lansera boxar i miniformat.  En riktigt bra pappmagnum är Rabl Grüner Veltliner, 2012 för 159 kronor per 1,5l. Just rätt trevlig GV med längd och fin pepprighet balanserat med bra syra. Få butiker, beställ till din egen.

Ljuvlig Gigondas för källaren

Domaine Santa Duc gör Yves Gras riktigt stor läcker Gigondas från några olika vingårdslägen och en kombination av gamla och exceptionella nya vingårdar. Hans Cuvée Tradition, 2010 för 234 kronor är en mycket tät, rik och laddad ungdom med stor lagringspotential. Här i södra Rhône är det grenache druvan som dominerar, 75 %, med syrah 15 % och mouvèdre och cinsault med 5% vardera, från i genomsnitt 40 åriga stockar. 2010 är ett av de allra bästa åren någonsin i Gigondas. Du har garanterat inte för många flaskor av detta vin i källaren när Du njuter av dem helt mogna om ca 10 år.