Vin som flyttat från beställningssortimentet till butik – de bästa köpen

Favoritmarkera

Det är ett hundratal viner, ytterligare några starkviner, öl samt en handfull whiskys och cognacer som kvalat från beställningssortimentet till en Systembolagsbutik. Kvalificeringen grundar sig på försäljningssiffror. Om det är billiga eller dyra viner spelar således ingen roll i Systembolagets beräkningsmodell.  Försäljningsvolymerna som överflyttarna ska nå upp till är okända för importören och nivåerna är anpassade till vinernas olika priser.

Sammanfattningsvis fanns vin för alla i den stora gruppen drycker som gick från beställningssortimentet till butik. Som grupp tål nykomlingarna väl att jämföras med en vanlig nyhetslansering på Systembolaget. Ömsom vin ömsom vatten.

 

Vinerna med goda rekommendationer

 

Mousserande vin

Bland fyra goda mousserande viner, tre vita och en rosé där den senare är en trevlig och användbar Crémant de Bourgogne från Patriarche Père & Fils (7601) fanns fullkomligt strålande, helt perfekta Pol Roger Blanc de Blancs 2002 (88285).  Årgången rankas som god och denna champagne är bevis utan omsvep. Jag kan inte tänka mig ett bättre köp för den som vill smaka en elegant, komplex skumpa. Här finns både skärpa och driv i smaken som även lovar utveckling med sin koncentration men champagnen är också fantastiskt god att dricka nu. Ett fynd för 575 kr och helt klart ett vin som symboliserar fest.

Champagne Charles Heidsieck Brut Réserve (77522) är mogen och utvecklad, tydligt rostad med sin smak av nötter och smör. Servera gärna någonting till. Lanson Extra Age Brut Blanc de Blancs (77611) är för 599 kr ett godkänt köp. Smaken är utmejslad, frisk och finstämd men priset är högt och i jämförelse just här, inte mitt första val.

Vita viner

Von Winning Riesling 2012 (79393)är ett vin som, med all rätt, gjort kometkarriär i beställningssortimentet för sin rena, nyanserade smak och sköna helhet. Denna årgång, och vid detta provningstillfälle visade upp ett vin som var mer återhållet än jag minns från tidigare provning. Men det är tveklöst ännu ett fortsatt bra rieslingköp för 109 kr. Mogen, utsökt läcker med en knivskarp skärpa och knock-out-liknande koncentration finns i Rheingauvinet med den riktigt långa eftersmaken, Schloss Saarsteiner Riesling Alte Reben  2011 (79290). För 185 kr är detta ett toppköp – dessutom gärna för att spara. Mer av vulgo än finlir smakar producenten Trimbachs stora, men i sin unika stil balanserade Clos Ste Hune Riesling från 2006. Detta vin ska drickas nu, gärna till mat av bästa sort och jag kan tänka mig kalvkött.

Sancerre Domaine Vacheron 2012 (73485) är ett stort vin som osar av mineral och kraft. Betydligt mer generös smak har förvånande mogna Cloudy Bay sauvignon blancen från 2011 (82623). För 239 kr är vinet inte ett fynd men fullgott köp för sin peng.

Ett av provningens absoluta stolpskott hittar ni i 3-literboxen Castelforte Soave -11 (74854) för 159 kr. Vinet går bort, bara så.

Glad överraskning är att se hängivna producenten Château Fuissé Tête de Crus från 2010 (71512). I detta vin kommer druvorna från ett 20-tal olika lägen, de vinifieras och lagras på fat i upp till ett år – alla separat – varefter producenten blandar. Fler lägen ger större komplexitet är Tête de Crus signum. Smaken är stram, nyanserat och mycket elegant och jag kan knappt ana faten. Perfekt!

Ytterligare en handfull chardonnayviner sticker ut. Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre 2010 (71898) som med sin rostade elegans är ett vin för ”alla”, mycket av allt har härligt soliga och rostade Terres de la Baume Viognier Chardonnay 2010 (71148). Bourgogne Chardonnay Les Ursulines 2010 (72688) är för alla som letar efter urtypen av ett fett-smörigt-chardonnayvin, eller sköna-rostade-drickvänliga-med-stil Savigny-lès-Beaune Premier Cru Clos des Guettes 2010 från Louis Jadot (79128) eller den ännu-ungdomliga-klarar-många-år-mer-i-källaren Meursaulten från Olivier Leflaive 2009 (75515).

Som ett bästa vita vin till mat står Château Mont-Redon Châteauneuf-du-Pape Blanc 2011 (71325) stadigt genom årgångarna. Vinet har de facto funnits många år i BS till glädje för alla informerade.

Rosévinerna hoppar jag över.

Röda viner

Morey-Saint-Denis 1997 (71084) är en dröm. Bärig, balanserad och mogen elegans. Måste säga, 325 kr är en mycket rimliga summa och för alla som gillar röd Bourgogne, är priset förmodligen lika med ett fynd. Annan stil har Marimar Estate Pinot Noir 2009 (74480) för 299 kr. Vinet är balanserat samtidigt generöst utan att tappa stilen. En pinot noir att tycka om för alla.

Vidare till vinerna med annan struktur och tanniner som drar och sticker ut. Ser Lapo Riserva från 2008 (73864) är Marchesi Mazzeis sangiovese 90, merlot 10 blandning som legat på barrique i ett år. Smaken är nyanserad, kompakt av körsbär bland andra och tanninerna strama. Vinet är riktigt bra och säljs till det fyndartade priset 169 kr. Ser Lapo är kul att spara för den som vill, annars servera till måltid.

Två sköna Riojor är med bland de bästa och trevliga Marqués de Cáceres Reserva 2008 (85112) håller stilen om än att vinet mer spelar ”säker och stabil än uppstickare”. Välgjorda, utvecklade och helt klart drick-idag-riojan är Lealtanza Gran Reserva 2005 (73923). Servera vinet till höstig gryta eller ragu.

Provningens kanske mest oväntade, för mig, positiva överraskning kom med italienska Langhevinet Gagliasso Ciabot Russ Nebbiolo 2011 (74186). Tala om druvtypicitet, nebbiolo med en parfymerad rosenton, smak av röd frukt, lite bär, inslag av läder med en avslutning som smakar mandel. Skönt vin och ett toppköp för 159 pix.

En annat måste-vin för italienvänner är fantastiska, fullmatade, komplexa och balanserade Brunello di Montalcino Casanova di Neri 2008 (79234) för 389 kr. Priset är en hundring upp från två andra Brunellos, Barbi respektive Piccini men utan tvekan är det en väl investerad peng för en stor smakupplevelse. Dessutom höll de två andra en högst tveksam standard.

Kul, opolerat och örtsmakande vin från det minst sagt lite trilskna (vinerna kan vara kantiga och burdusa) vindistriktet Vacqueyras i Frankrike är La Ballade des Anglès Vacqueyras  2010 (79299). Servera till örtosande lammracks.

Mer från Spanien finns i ungdomliga Pesquera Reserva 2008 (72732) som smakar potent, elegant och mycket av allt. Enda aber, som även gäller för godkända modernisten Malleolus 09 (75283) – varför ska vinerna tappas på flaskor som är sjukt tunga?

Två trevliga Haut-Medocer, Château Liversan 2009 (71283) och Château Reysson 2009 (3992) är klockrena köp i budgetgenren för röd bordeaux med smak och stil som sig bör. Den första mer i mjukisstilen medan den senare, möjligen är med en viss stilflört till den moderna vin-genren. Inget fel i det, då inget av vinerna är snipigt eller surt vilket annars kan vara fallet i vin från ursprung när i prisnivån ligger runt 150 kr.

Madiranvinet La Tyre 2009 (71156) från Alain Brumont är bara bäst. Som en riktigt knock-out tar tanninern ett stadigt grepp om gommen men det mest fantastiska är ändå att – det funkar så bra. I denna sammantaget kompakta smak finns en balans och nyans som är slående. Drick vinet nu om du vill ”plåga dig med kittlande nöje”, andra sparar buteljerna (notera pluralis) på lämplig plats i 20 år.

Två cabernetbaserade viner av toppklass är Dominus Estate 1992 (79328) för 1650 kr och i denna jämförelse budgetvinet, De Toren Fusion V 2010 (71539) från Sydafrika för 279 kr som verkligen är en bordeauxblend att hålla utkik efter. I denna årgång är Dominus som det bästa av vin mellan Europa och USA. Spännande, mogen och elegant samtidigt  tät med  som man kan ana, hög alkoholhalt. tillbaka till De Toren som är ett strålande vin vilket över åren går från klarhet till klarhet. Dessutom – här kan finnas möjlighet till spännande överraskningsprovning vad gäller ursprung.

Sist men inte minst en amarone. Bussola TB Amarone della Valpolicella Classico från 2007 (79468) är inte som andra amarone. Smaken är tät, fyllig, nyanserad, mogen och fullmatad av extra allt. Drick den nu. Vinet går att spara men jag menar att det i sin storslagna täthet ändå är perfekt nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar