Glögghistoria – årets bästa 2013

Favoritmarkera

glogg_iKopplingen mellan vin och god hälsa har framhållits sedan antiken. Hippokrates som också kallas för ”läkekonstens fader” menade att kryddat vin enbart gjorde gott. Antikens recept på läkeörter i vin skulle kunna vara dåtidens alternativ till dagens functional foods med hjärtvänliga Becel som ett av många exempel.

Hippokrates vin och läkeörtsblandning fick kort och gott heta hippocras.  Men anledning till kryddsättningen av vinerna var förmodligen den att deras smak dolde ett illasmakande vin snarare än att kryddorna bidrog till god hälsa. Ofräsch vinsmak var helt klart anledning till denna tidiga svenska utveckling med kryddade viner som senare kom att bli glögg. För sant är att vinerna som kom till Sverige under Medeltiden med marginal hade passerat bäst-före-datum, de var oxiderade, gamla och absolut inte välsmakande när de nådde svensk hamn.  Med tanke på att vinet skeppades i fat från Tyskland och Frankrike var kvalitetsförsämringen ett faktum.

Senast provade, Glögg 2015 – årets bästa!

Kilian Vintappares Klaret

Gustav Vasas egen vinskänk, Kilian Vintappare, var en mästare på att macerera (här; laka ur kryddor i vin) Klaret. Han blandade Rhenskt vin med exotiska kryddor som kanel, ingefära, kryddnejlika och anis varpå han sötade blandningen med honung. När vinet skulle drickas filtrerades det först genom en sil och man fick ett klart sött vin med hälsoadderande kryddsmak. Kryddvinet kom att kallas Klaret i Sverige. Utvecklingen går sedan raskt vidare till Luterdrank som var en vin-, krydd- och mjölkblandning till glödgat vin som mer liknar den glögg vi njuter av idag, främst vid jultid. Sedan sent 1800-tal har ritualen att dricka, krydda och värma vin varit en populär jultradition.

Söt som socker

vitt socker fanns förr i hård  form, som en sockertopp och den lilla pyramiden förvarades inte sällan i ett speciellt skrin reglerat med lås. Att använda sockret var lika med fest. Den fasta koniska sockertoppen behövde hettas upp för att dela med sig av sina sockerkristaller. Därför var en en varm dryck nödvändig. Vinet värmdes i en panna, ovanpå la man ett halster på vilken sockertoppen placerades. Sockret smälte sedan ner i drycken. En tidig variant på glödgat vin är den eldigare drycken Brûloten. Brûlot är upphettad cognac sötad med socker. Att glögg värmer fint under västen under den mörka, kalla årstiden mörker gör att traditionen håller i sig. I Finland älskas ”glöggandet” och bruket i vårt grannland är betydligt starkare än i Sverige medan glögg passerar relativt obemärkt i både Norge och Danmark.

Glögg, med eller utan

En av glöggens grundstilar idag är om den har alkohol eller inte vilket gör att alla, barn som vuxna, kan samlas runt glöggen med pepparkakor och russin. Det är inte heller sagt att glögg bara dricks till jul, försäljning sker också under övriga månader på året. Glögg är exemplevis en omtyckt present att ta med när på utlandsvisit. Glögg kan lika gärna drickas kall till midsommar som en fördrink serverad tillsammans med plockmat med bland annat blåmögelost, leverpastej, cumberlandsås och saltgurka finns med på ett hörn. Kall glögg är suverän till dessert som glass med smak av mandel, choklad, romrussin eller pistage. Glöm inte heller att prova glögg till alla desserter tillagade med julkryddor.

Glögg, från förr till idag

I slutet av 1800-talet var glöggutbudet stort och varierat i vårt land. I stort sett alla vinhandlare och bryggare gjorde egen glögg som efter buteljering försågs med fina, arbetade etiketter. Motiven var oftast gråklädda tomtar eller troll. Under monopoltiden har det senare lanserats helt nya blandningar och varianter av den traditionella ”jul-kryddiga, söta röda”. Vad sägs om hjortron, choklad, lakrits eller vaniljsmak? Andra populära alternativ är uppstickare som whisky, cognac eller romglögg. Alla glöggens nya smaker breddar användningsområdena och serveringstillfällena. En whisky- eller cognacglögg till Västerbottenost eller Kvibille ädel och pepparkaka är Julmys när som bäst.

Vinglögg 2013

Saturnus 1893 Vinglögg (95109), Saturnus, Sverige, 49 kr för 750 ml
Smak: Kardemummasmak.
Omdöme: Glöggens svar på kanelbulle?
Betyg: 2

Ripa Vinglögg Utan tillsatt socker (96008), Galatea Spirits, Okänt ursprung, 59 kr för 750 ml
Smak: Söt vaniljsmak, kryddig sötma och smak av lakrits.
Omdöme: Smaken av lakrits ger en modern, glöggflörtig smakinvit. Tveksam.
Betyg: 3-

Dufvenkrooks Vinglögg (96506), Dufvenkrooks, Sverige, 43 kr för 375 ml, 64 kr för 750 ml
Smak: Sötkryddig. Mjuk, fruktig och rund. Kryddig, med balanserade noter.
Omdöme: Trevligaste vinglöggen.
Betyg: 4

Blossa Vinglögg (4000), Altia, Internationellt märke, 66 kr för 750 ml
Omdöme: Frisk och kryddig. Bra val.
Betyg: 4-

Starkvinsglögg

Lucia Choklad Starkvinsglögg (96463), Giulio Cocchi, Italien Italien, 69 kr för 500 ml
Smak: Choklad och kryddor, varken mer eller mindre.
Omdöme: Glöggen för alla godisråttor!
Betyg: 3

Blossa Vinglögg (96520), Altia, Internationellt märke, 74 kr för 1000 ml, 149 kr för 2000 ml
Smak: Smak av apelsin och kryddor.
Omdöme: Frisk och kryddig. Bra val.
Betyg: 4-

Tegnér & Son Tradition Vinglögg (96726), Tegnér & Son, Sverige, 139 kr för 2000 ml
Smak: Vinliknande smak med lätt kakaoton, tydligt örtig.
Omdöme: Lättsam med glöggkännetecken. Kanske bäst med extra sprit?
Betyg: 3-

Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg (96510), Dufvenkrooks, Sverige, 74 kr för 750 ml
Smak: Kryddig. Mörk frukt, balanserad kryddighet och gott driv. Ren.
Omdöme: En av årets bästa.
Betyg: 4

Blossa Starkvinsglögg Röd (8505), Altia, Internationellt märke, 76 kr för 750 ml
Smak: Tydligt kryddig, smak av röd frukt, kakao och örter. Bra driv.
Omdöme: Klassiker som håller stilen. Bäst!
Betyg: 4

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg (96002), Tegnér & Son, Sverige, 79 kr för 750 ml, 45 kr för 375 ml
Smak: Mörk frukt, inslag av fikon, russin och kryddor. Trevlig. Omdöme: Balanserad, trevlig och en av de bästa i årets glögg-test!
Betyg: 4

Tegnér & Son Apelsin & Choklad (96035), Tegnér & Son, Sverige, 79 kr för 500 ml
Smak: Smak av apelsinchoklad, nyanserad, kryddig.
Omdöme: Toppen, smakar som en apelsinchoklad-glöggpralin!
Betyg: 4

Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac (96517), V&S, Sverige Sverige, 82 kr för 500 ml S
Smak: Nyanserad, kryddig och örtig smak av mörk frukt som fikon och apelsin.
Omdöme: Glögg för finsmakaren och den som söker glöggens lilla extra.
Betyg: 5-

 

Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom (96518), V&S, Sverige Sverige, 82 kr för 500 ml
Smak: Söt, mjuk smak av arrak och mandelmassa.
Omdöme: Den söta stilen är tydlig..
Betyg: 3

Grythyttan Skogsglögg (96460), Grythyttan Vin AB, Örebro län Sverige, 87 kr för 750 ml
Smak: Bärig frisk smak av blåbär, lätt kryddig. Dito frisk eftersmak.
Omdöme: Skön, gillar friskare stil.
Betyg: 4-

Blossa 13 (76400), Altia Sweden AB, Internationellt märke, 95 kr för 750 ml.
Färgen är ljus lingonröd. Doften kryddig, kryddnejlika. Smaken är söt, tydligt julig av nejlika och kardemumma, vanilj med tillägg av lätt fruktighet. I eftersmaken är glöggen tydligt kryddig, rödpeppar möjligen. sötman hänger kvar och lägger sig som ett lock i gommen.
Omdöme: flaskan är trevlig, innehållet uppumpat modernt artificiellt, sötman är kladdig och prisläget högt.  Slutsats, gör hellre egen glögg.
Betyg: 2

Vit glögg

Vintra Vit Vinglögg (96041), Interbrands Sweden AB, Sverige, 59 kr för 750 ml
Smak: Smak av persika och apelsin, bra fruktsyra, och bara lätt kryddig.
Omdöme: Trevlig, glöggens vita julalternativ.
Betyg: 4-

Vinfabriken Äppelglögg (96037), Bouquet Saft & Vinjäst AB, Sverige, 75 kr för 750 ml
Smak: Sötextraherad äppelsmak, syrlig citrus och lätt kryddig.
Omdöme: Godkänd men utan stora ovationer.
Betyg: 3

Blossa Starkvinsglögg Vit (96519), V&S, Sverige Sverige, 76 kr för 750 ml
Smak: Smak av vanilj och kummin, av apelsin. Extraherad sötma.
Omdöme: Sötman är koncentrerad. Lite för mycket i min smak.
Betyg: 3-

Herrgårdsglögg Vit Starkvinsglögg spetsad med whisky (96036), Arcus, Norge, 79 kr för 500 ml
Smak: Kraftig, stark cognacsmak med inslag av choklad.
Omdöme: Inte den mest klassiska av årets glögger men kanske starkast.
Betyg: 3+

Glühwein

Ripa Glühwein (96040), Tegnér & Son, Sverige, 49 kr för 750 ml
Smak: Kryddig. Söt smak, litet friskt inslag av citrus och smak som av ingefära.
Omdöme: Nja, urvattnad måste bli omdöme.
Betyg: 2

Kommentera

  1. Jonas Persson
    12 november 2013

    Slår ett slag för den finska årgångsglöggen Loimu som är stark som tusan men ack så god, får Blossas variant att likna Bob:s saftglögg. Finns tyvärr inte på systemet, men dock på en finlandsfärja nära dig.

    • Elke Jung
      12 november 2013

      Hej Jonas,
      Tack för info. Kände inte alls till att det görs en finsk årgångsglögg./mvh Elke

  2. Jonas Persson
    12 november 2013

    Förra årets gillade jag skarpt, årets smak är visst hallon och blåbär, har inte hunnit smaka på den än.

    Glömde bort den goda Roslagsglöggen med äpple, finns bara på systemen i roslagen och Viking line där den är bra mycket billigare.

  3. Elisabet Tillander
    17 november 2013

    Årets Blossa smakar kryddnejlika och grapefrukt!

    • Elke Jung
      17 november 2013

      Hej Elisabeth,
      Ja. Nu när du säger det, grape är det såklart. Tack för infon!

  4. Kent Palmqvist
    23 november 2013

    Glöggen 2013 smakar mindre än en kallsup från Siljan. Blossas årsglögg har varit ett självklart val varje år, men nu vet jag inte om man törs köpa den längre. Som tur är finns det Blossa starkvinsglögg..