Krämig potatis och bönsoppa

Favoritmarkera

En stärkande soppa med potatis och bönor passar bra närsomhelst och gärna under årets första månad. Konsistensen är fyllig och soppan är både god och matig. Den som vill serverar ett glas rött eller vitt vin i husvinsklass och måltiden får genast lite mer guldkant.

Vitt vin till maten

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay 2012 (2295), Frankrike, 81 kr
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2012 (6463), Australien, 87 kr
Chateau Ste Michelle Chardonnay 2011 (6447), USA, 101 kr

 

Recept – Ingredienser, 4 portioner

1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
350 g potatis
olivolja
1 1/2 tsk torkad timjan
5 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
3 dl mjölk (3procent)
salt och svartpeppar
1 burk stora vita bönor (ca 400 g)

Till servering

Rökt makrill eller annan rökt, vit fisk
Olivolja

 

Recept krämig potatis och bönsoppa

Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.

Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs lök och vitlök mjukt. Tillsätt potatis, timjan, buljong, cème fraiche och mjölk. Krydda med salt och peppar. Koka upp.

Låt koka i cirka 10 minuter utan lock, tillsätt därefter bönorna. Koka tills potatisen är mjuk och mixa därefter soppan slät.

Smaka eventuellt av med alt och peppar och servera därefter soppan toppad med rökt fisk bruten i bitar och lite god olivolja ringlad ovanpå.

 

Recept: ur boken Allt i en Gryta av Lisa Lemke

Kommentera