Ugnsbakad lax med harsyra och rädisa från Seattle

Favoritmarkera

Ugnsbakad lax a la Renee Erickson_SeattleVeckans recept är från Seattle. Renee Erickson är kock och står bakom flera av stadens restauranger som Boat Street Café, the Walrus and the Carpenter, the Wale Wins och Narwhal Oyster Truck.

Renee Erickson älskar lax och säger,
– Lax är min grej. När jag började kände jag inte till mer än lax och därför lagade jag bara laxrätter. Hon är självlärd och driver tre av Seattles mest populära restauranger.

Stora bilden: Renee Erickson provar ut det bästa vinet till ostron

 

 

Renee Erickson

Renee Erickson driver flera populära restauranger i Seattle

 

För att få till den bästa smaken på laxen måste tillagningen vara exakt. Här råder, menar Erickson bristande kunskap. Kontrollera laxen genom att pressa den lätt.

Om laxen skivar sig är den klar och då har den en rödrosa mittpunkt.

Följande recept är översatt av undertecknad och fungerade i egen tillagning. Tänk på att det ursprungligen är amerikanskt.

Tillagningstid cirka 35 min.
Portioner: 4

 

 

 

 

 

Ugnsbakad Lax med rädisor och harsyrakryddad gräddsås

Ingredienser:
4 laxskivor, a 250 gram
salt
1 schalottenlök, skalad och fint hackad
2 dl grädde
3 dl fint skurna blad av harsyra, ej stjälkar
12 rädisor, behåll det gröna, putsa och dela i halvor eller fjärdedelar på längden

Gör såhär:
1. Ugn på 220 grader C. salta laxskivorna. Placera laxen med skinnsidan mot den smörade plåten. Baka till dess klar, cirka 10-15 minuter eller till dess att skivor lätt faller isär när du försiktigt pressar på laxskivan.

2. I kastrull på medelstor värme. Smält 2 msk smör. Fräs hack av schalottenlök till genomskinlighet, cirka 7 minuter. Tillsätt grädde, låt tjockna, cirka 5 minuter.
Öka värmen något steg och tillsätt de fint skurna bladen av harsyra. Låt koka, cirka 2 min. Ta av kastrullen från värmen och häll i blender. Mixa till fin massa. tillsätt salt.

3. Rengör kastrull, tillsätt sedan 2 msk smör och lägg i rädisor, cirka 5 min eller när de fått fin färg. Salta.

4. Servering: fördela såsen på fyra tallrikar, placera därefter laxen på såsen och garnera med rädisor.

Vill du serverar du färsk nypotatis som tillbehör.
Dryck till är en ljus lageröl, gärna från Tjeckien eller ljus ale med inte alltför rik eller distinkt smak.

Förslag: satsa på ett riktigt bra och spännande vinval från Sydafrika.

Joubert-Tradauw Chardonnay 2010 (73178), Sydafrika, 179 kr

Budget: Penfolds sortiment av druvan chardonnay är ett exempel.

Kommentera