Laddar annons
21 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Festlig salsiccia med rostade grönsaker och ett glas rött

Vinbanken gillar Salciccia, gärna till ett glas rött

Salsiccia är korv av fläskkött och är en så kallad råkorv. Innanmätet kan klämmas ur och användas som färs i pastarätter med mera.

Kryddorna är förutom salt och peppar, vitlök, rosmarin och fänkål. I Italien används ofta vild fänkål. Laga den som här i panna, servera med rostade grönsaker och ett smakrikt, kryddigt rödvin från norra Italien. Den som vill kan tillaga sin salsiccia i panna, ugnen eller på grillen. Servera med pasta, potatis eller i en soppa. Variationerna är oändliga. Det är äkta fredagsmys, på alla plan.

4 personer
4 salsicciakorvar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlök
1 zucchini
4 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 krm peppar
Några kvistar färsk timjan
Färsk kapris
Svarta oliver

Vinägrette
¼ dl balsamvinäger
¾ dl olivolja
½ tsk salt
1 krm peppar

 

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Strimla paprikorna, skör rödlöken i klyftor och zucchinin i 1 cm tjocka skivor. Skala vitlöksklyftorna. Vänd allt i olivolja på en ugnsplåt. Salta och peppra.

  2. Rosta grönsakerna i ugnen 15-20 minuter. Strö över färsk timjan när det återstår 5 minuter.

  3. Grilla salsiccian i het grillpanna eller stekpanna.

  4. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och blanda med de rostade grönsakerna i en skål. Garnera med färsk kapris och svarta oliver.

 

Att dricka till:
Budgetbarbera:
Briccotondo Barbera 2012 (2773), 79 kr

Ca de Pian Barbera d´Asti 2009 (73926), Piemonte Barbera d´Asti, Italien, 179 kr
Ny årgång. Färg och doft är tät, den senare mer sluten än motsatsen. Smaken fyllig, rik, tät av mörk frukt, körsbär med lätt sötma, inslag av choklad och kaffe. Strama tanniner. Lång eftersmak. Lufta vinet eller öppna flaskan en dag före servering.
Betyg: 4

Köpa korv och kött av bra kvalitet. I hallarna om du är i Stockholm. Åker du förbi Kungsholmen är det hos Taylors och Jones man ska handla. Bor du i Sollentuna är det Percys kött som gäller och i Täby Svartrökarna.