Laddar annons
10 Apr, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinbaren 19 Glas

Med hans långa hår och yviga skägg är krögaren Peter Bennysons uppenbarelse lika organisk som ett knippe kravodlad dill, klädd i en kockskjorta. I restaurangens strama miljö kan han ses som ett biologiskt experiment.

Hans Gulddrakebelönade kvarterskrog 19 Glas öppnade för sex år sedan och huserar på ett hörn längs Stora Nygatans rännstenar i Gamla stan. Inredningen är i det närmaste helt inglasad, som en blandning mellan en juvelerarbutik och späckhuggarbassängen på Sea World i Orlando.

Bardisken är i glas och putsad metall, inramad av glasskåp som ger en inblick i vinkällaren. Det ser skört ut i skenet från den råa takbelysningen, vilken för tankarna till hönsuppfödning eller nycirkus. Ovanpå bardisken har valnötter dukats upp i en skål och bredvid vilar en nötknäckare på metallfat. Det känns hemtrevligt, och Peter beskriver mycket riktigt restaurangen som en kvarterskrog.

”Vissa tycker att jag inte använder det mest positiva uttrycket. Men för mig betyder det ett ställe folk vill återkomma till, känslan av att det här är min kvarterskrog. Och här får du kontakt med andra, det är ju det viktigaste med ett krogbesök”.

Sommelierer och drakar

Gästerna är en blandad skara, berättar Peter, i baren hänger sommelierer från finkrogar jämte landsortsbor på tillfälligt besök.

”Det är härligt när de olika kategorierna sitter och myser i baren tillsammans”.

Längs väggarna hänger porträtt föreställande en ko, en get samt en
Gulddrake. Det var 2011 som 19 Glas belönades med en drake i kategorin bar. För Peter innebar utmärkelsen ett tillskott i kassan.

”Vi fick en 14 procentig ökning av vår omsättning, så det betydde oerhört mycket för oss. Men juryn var mer vild och öppensinnig då, vi vann trots att vi är en vinbar som inte ens vill blanda cocktails”.

Menyn byts varje måndag

Bakom pastellfärgade draperier i skira tyger står ett antal bord uppdukade. Vid ett av dem pågår ett födelsedagsfirande som nästan helt överröstar den diskreta formen av jazz som spelas. Menyn består av två fasta alternativ: ett fyrarätters och ett mer festligt med sju.

”Det kretsar kring mat och dryck som inte behöver vara utprovat i vårt kök flera månader innan. Sedan februari byter vi meny en gång i veckan, den läggs upp på hemsidan varje måndag morgon. I dag har jag träffat köksmästarna för att prata om hur det smakade i går. Och efter dagens middag börjar processen med nästa veckas meny”.

Varje måndag har Peter också möte med sommeliererna för att diskutera kombinationen mat och dryck.

”Vi vill erbjuda ett brett vinpaket som passar smakerna för veckan. Det är viktigt att beröra, den bästa kryddan är ju vinet som serveras till maten. Vi lägger ner mycket tid på det här och på hur vi presenterar det för gästen, passionen får inte försvinna på vägen fram till dig vid bordet. Upplevelsen ska inte bara vara att du går härifrån proppmätt, även om det kanske är ett tecken på att vara fylld med upplevelser”.

Bakom bardisken står flaskor med halvt urdragna korkar, likt tända fyrverkeripjäser, redo att rasera inredningen i ett regn av glasskärvor.

Det är avskalat och elegant; lite vuxet, säger min vän Tobias, som inte är mycket äldre än den Cabernet Sauvignon vi dricker. Vi sitter under kon och bläddrar i vinlistan, vilken är lika omfattande som James Joyces Ulysses. Men med färre referenser till Dublin. Det är en mycket fruktig Chateau Smith som bartendern rekommenderat, efter att vi glupskt kastat oss över varsin Nils Oscar Hop Yard.

En matig vinbar

”Det är uttalat från oss att dricka vin till maten, öl kan man dricka innan. Vi säljer mycket öl och har ett färskt utbud av fatöl, med stor ruljans på kranarna. Men vin är min passion, det har hjälpt till att bygga min kropp. Och jag vågar påstå att vår vinbar är unik, vi har ungefär 500 viner i lager, de flesta finns listade på glas. Det är upp till sommeliererna att läsa gästerna, att göra dem överraskade och trygga”, säger Peter.

Vinlistan innehåller många ekologiska viner. Skälet till det visar sig vara helt naturligt.

”Jag har haft långt hår och skägg sedan innan det fanns hipsters. Och jag har kanske projicerat det på vinutbudet. Det är ju det vin jag dricker själv, mina belackare säger att jag inte förstår bättre. Men hos mig är det ok att tycka olika i baren, alla som gillar vin ska ju känna sig välkomna, jag tycker det är härligt när människor möts”.

19 Glas

Profil: Kvarterskrog med vinbar.
Adress: Stora Nygatan 19.
Klientel: Sommelierer och människor från Örebro.
Vinlista: Oj ja.
Typsituation: Jag vill ta med Peter hem och ha honom i en glasburk.
Betyg: 4 av 5.