Laddar annons
27 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Café Rival

Som en av Stockholms vackraste gator skär Hornsgatan genom Mariaberget likt en illa desinfekterad kniv. Dess imponerande smutsighet har inte bara lett till rättsliga åtgärder från EU-kommissionen, den skänker även en kontinental känsla åt kvarteret kring Mariatorget.

Från Café Rivals uteservering har du utsikt, inte bara över denna oljekyssta boulevard, härifrån syns även torgets vårrusiga boulegubbar, hundar och pollenridna flanörer. Frida och jag har promenerat till kaféet för det dekadenta alternativet till råkostsallad och vetegräsjuice: vinlunch.

I Hotel Rivals bakficka

Ett svagt solsken strålar in genom välvda fönster och landar i Fridas färgglada fjädrar; vilka hon bär fästa i en fläta. Hon får inredningen att blekna.

Det till trots att miljön till stor del består av söders kulturelit uppspikad på väggen likt storvilt. Längs de gröna och gula väggarna hänger allt från Lena Endre till Eagle Eye-Cherry inramade, och så författaren Benke Ohlsson, som ligger sjavigt vikt i en fåtölj. Helt utan ram.

På de två våningarna har varje kvadratmeter förvandlats till en sittplats. Och grupper av pastellfärgade fåtöljer har spillts ut här och var över golven, som till stor del täcks av tunga röda mattor. Över bord och armstöd pysslas det med lägenhetsprospekt och rykten om Banksy. Och pensionärerna, de knaprar tre sorters kakor.

”Hos oss blandas internationella hotellgäster med söderbor. Vi är ett bra ställe att träffa vänner över ett glas vin innan en show i salongen”, säger Susann Öström, som ansvarar för kaféet.Grönska med ost

Kaféet serverar cross over-mat, soppor, pasta, mackor och givetvis allehanda bakverk. När vi ska beställa hamnar vi bakom en tysk turistgrupp, vilka betraktar kösystemet som ett tillval till pannkakorna.

”På morgonen serverar vi frukostar, både paket och fria val. Och från klockan 11.00 till 19.30 erbjuder vi mat: allt från Caesarsallad och Chèvre chaud till Croque Monsieur och hemlagad paj”, säger Susann Öström.

Vi fastnar för chèvresallad, med högre osthalt än Normandie. Begreppet sallad är ju en smula missvisande, ty det kan syfta på allt från en assiett endivsallad till Borneos regnskogar med vinägrett. Café Rivals varianter är matiga historier du står dig på. Länge. Vinet, som utgör den depraverade ingrediensen i lunchen, är husets vita: Condesa de Leganza.

Senare, när marssolen gett upp skuggkastandet över boulekloten ute på torget. Vi passerar fontänen, i vars plaskande en bronsstaty skildrar Tor i färd med att förvandla Midgårdsormen till en spann ljummet grus. Och sömlöst övergår så eftermiddagen i lördag kväll.

Café Rival

Profil: Kafé med bageri och cross over-kök.
Klientel: Studenter, affärshen, par och turister.
Vinlista: Nä, men det utökade vinsortimentet är ok och innehåller 3 Blind Moose och Vida Orgánica som ekologiska alternativ.
Typsituation: Söders mer ängsliga boende börjar redan bege sig till den obefintliga Banksy-utställningen. Efter ett par timmar är kvarteren runt Mariatorget helt tömda.
Betyg: 3 av 5.