Laddar annons
24 Apr, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Café Publik i Göteborgsbetongen

Jag ser: 
Elvispojkarna som slänger upp påskliljorna. Andra Långgatan-flickorna
 med hjärtat av på mitten när jag går runt här i feber.Trummorna i Håkan Hellströms Kom Igen Lena! hamrar mot gatstenarna i takt med regnet. Rytmen tap-tapar mot skyltfönstren på Andra Långgatans strippklubbar och thaihak, bildar vallgravar för Conversen. Och mitt i navet till Göteborgs alternativa krogliv lyser ett rött sken ut på den blöta trottoaren. Det tillhör Café Publik.

Baren huserar invid Vänsterpartiets högkvarter på Andra Långgatan och bildar ett slags treenighet tillsammans med Bar Kino och Pustervik, där horder av Göteborgs mer hipstriga klientel drar fram trampandes på sina skägg.

Then we take Berlin

Café Publik består av en och en halv våning och liknar vagt ett gesällprov från en kurs i betonggjuteri. Det andas Berlin, slaget om Berlin. Den helgjutna betongen kompletteras med träytor där namn och intrikata meddelanden karvats in. Och över detta vilar ett dämpat rödaktigt sken.

Jag och Frida, som är stammis här, hittar ett bord nära dörren. Hon berättar att baren antagligen är det hipstrigaste alternativet på Andra Lång; och kanske är det av den anledningen någon ristat in DIVERSEARBETE i bordsskivan med en gaffel. Lokalen är fullsatt och ett diskret parti kortspel pågår vid bardisken.

Stabilt krubb för en hundralapp

Förutom kvarterets dyraste öl erbjuds, från köket, exempelvis räckmackor och fisksoppa samt olika typer av sallader, allt för runt hundralappen. Men du bör satsa på tortellonin. Och att komma i tid, om du inte vill äta den stående.

När jag reser mig för att gå till baren hörs Desmond Dekker & The Aces Israelites; Café Publik är ett av få ställen längs nöjesgatan som har dj:s i stort sett varje kväll. En halvtrappa upp står denna aftons skivryttare och väger fram och tillbaka på fötterna. Vid bardisken hänger vad som tycks vara hans mor och hejar på genom att stirra ner i en öl.

Jag beställer två Corona och personen bredvid tittar på mig som om jag bar en mössa av smält ost, ”Stockholmare?”, frågar han. Medan jag famlar efter ord och kombinerar dem i något som kan liknas vid meningar har han släpat sitt skägg halvtrappan upp och dunkat kvällens dj i ryggen.

Café Publik

Profil: Bar.
Adress: Andra Långgatan 20.
Klientel: Hipsters.
Vinlista: Njäe. Klientelets weapon of choice är Brooklyn East India Pale Ale, på fat.
Typsituation: Göteborg är kuperat, så du får en snygg stjärt.
Betyg: 4 av 5.