Röttorps Bästa med speciell Vino Nobile.

Favoritmarkera

Nya vintips denna vecka är speciell Vino Nobile, chardonnay med det bästa av två världar, Quinta Vintage till osten, bästa rosébubblet, lyxig 18 årig Barolo och billig och bra röd och vit box.

Nya viner v30 2014 på Röttorps Bästa

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, 2010 för 151 kronor är en rik, läcker, spänstig och delikat sangiovese från speciellt distrikt i östra Toscana. Vino Nobile är det första internationellt stora Toscanavinet. Jag tycker Poliziano är det främsta vinhuset där. Denna lite billigare version av deras berömda vin görs på unga stockar. Det görs ut lite fruktigare, mer direkt och mindre tufft i eftersmaken än deras ”vanliga” Vino Nobile. Därför blir det mer lättillgängligt och bra att konsumera i denna relativa ungdom. Speciellt designat för den svenska marknaden.

Det bästa av två världar

I bourgogne gör man betydligt mer finstämda chardonnayviner än i nya vinvärlden. Där är ofta vinerna mycket rikt kraftfulla men saknar bourgognernas nyanser och finess.  Cloudy Bay Chardonnay, 2012 för 219 kronor från Nya Zeeland är en frisk och delikat chardonnay som på ett bra sätt kombinerar fördelarna hos chardonnyaviner från nya världen med burgundisk nyansrikedom.

Quinta Vintage, bästa ostvinet

Vintage port är i mitt tycke det förnämsta vinet till den fina ostbrickan i slutet av en måltid. De kommer i två olika sorter. Vinhusens deklarerade Vintage är de allra bästa, från de bästa åren och säljs unga för 6-700 kronor. De behöver också två decennier i källaren. För den som har mindre tålamod, budget och nöjer sig med ett utvecklat vin, närmast under de allra bästa, finns det sk Quinta Vintage. Sådana  släpper de bra husen även år som är lite enklare när man inte deklarerar husvintage. De kan köpas för halva priset med redan många år på nacken och utvecklad mognad. Graham’s Malvedos Vintage Port, 2001 för 359 kronor är i mitt tycke den bästa Quinta Vintagen just nu på Systemet. Härligt rikt och stort i tämligen ungt tillstånd med bra längd, fint till ostbrickan redan nu och växer minst ett decennium till. Måste dekanteras för att få bort fällningen. Gör det gärna några timmar för serveringen.

Bästa rosébubblet, även för mat

Rotari Rosé, 2010 för 99 kronor är klart bäst i sin prisklass nu, härligt både till skål och till mat. Torr, precis och rätt komplext med hyggligt långt slut, finstämt. Ädel årgång med lite högre mineralitet och lite lägre fruktighet, vilket gör den särskilt bra till mat.     

Lyxig 18 årig Barolo

När det skall vara ett rött stort lyxigt vin föreslår jag denna vecka Barolo Vigna La Rosa, 1996 för 701 kronor på Röttorps Bästa.  Storslagen riktigt läcker Barolo från det gamla kungliga vinhuset Fontanafredda med fin mognad. Är ändå i början av sin bästa tid och kan sparas något decennium.

Jättebillig bra röd box

När man vill ha en billig rödvinsbox i den fruktiga lättsamma stilen är Casas Patronales Carmenère/Cabernet Sauvignon/Syrah, 2013 för endast 179 kronor för 3l det klart billigaste rikt bra valet just nu. Rikt lätt fruktigt och för prisläget riktigt komplext vin med struktur och bra långt hyggligt städat slut.

Bra torr vit druvblandning på box

Pasqua Sanzeno Garganega/Chardonnay, 2013 för 195 kronor per 3l är en frisk och bra vit box med riktigt trevlig druvblandning på soavedruvan garganega och internationella chardonnay.

Lämna ett svar