Björnköttbullar hos Meatballs – For the People

Favoritmarkera

Swedish meatballs är en lika stark ingrediens i varumärket Sverige som sporadisk neutralitet. Kockarna bakom Meatballs – For The People trillar en mer vildsint tolkning av vår inhemska husmansklassiker: här kan du hugga in på björnkött.

Köttbullen har trillats och spritsas i Sverige sedan 1700-talet, för att numera vara ett naturligt inslag bland Stockholms krogar och mer kulinariska barer, likt blandade nötter. Eller ett ”nej” fem i tre.

Meatballs – For the People öppnade i december förra året i konceptkrogstrendens mecka Södermalm. Den bärande idén är en köttbullsbutik med servering; du äter vid något av borden på plats (gärna vid den parkerade traktorn) eller köper med en låda hem.

Valet står mellan tolv olika typer av köttbullar; varav en är vegetarisk och en baserad på fisk. Här finns även klassiska tillbehör, som rårörda lingon (vuxenalternativet innehåller en skvätt whisky), gurka och tournerad potatis. Inspirationen till butiken kommer bland annat från köttskandalen för två år sedan.

”Det började med att jag spritsade köttbullar till julbordet på Djurgårdsbrunn. Där föddes tanken till köttbulleaffären, men riktig fart fick vi för två år sedan, under köttskandalen. Producenterna kunde inte hålla reda på var färsen kom ifrån, så det var öppet mål för oss att göra något bättre, säger Mathias Pilblad, kock och en av grundarna.

Inredningen är en blinkning åt det agrikulturella

Meatballs – For The People huserar i tidigare kyrkolokaler, vilket skänker en sakral glans till den inlagda gurkan. I lokalens mitt breder ett massivt träbord ut sig med plats för fjorton gäster och bredvid har någon parkerat en Massey Ferguson-traktor. På väggen hänger en Sverigekarta där gårdarna man samarbetar med är utmärkta.

Här och där står kandelabrar uppställda och i hyllorna trängs pasta, såser och andra tillbehör. Butikens kylar är packade med ekologiska köttbullar gjorda på tupp, älg, oxe, vildsvin, två sorters unggris, lax, ren och kalkon. Likt ett subarktiskt Skansen.

Jag slår mig ned vid ett bord på uteserveringen och sippar på en Sleepy Bulldog Pale Ale, en besk historia med tydliga humletoner. Restaurangen har ett tätt samarbete med importören Brill & Co, som har ett flertal mikrobryggerier i sin portfölj.

Dagens rätt är vildsvinsköttbullar med ostronskivling och dragon, serverat med färskpotatis i gräddsås, lingon och inlagd gurka. Köttbullarna är peppriga och har en perfekt konsistens. Lingonen är syrligt goda.

Bredvid mig sitter ett tyskt par som ser sina servetter fångas av den första höstvinden. Och en grånad äldre man med hund hejar på servitrisen när han passerar. Mathias berättar att butiken lockar personer som bryr sig om vad de äter. Och sjukt mycket turister.

”Ett spanskt par fick tips av sin resebyrå i Madrid att komma hit. Alltså, hatten av för matlandet Sverige, men vanliga människor känner till swedish meatballs: kineser, jänkare, ja alla. Hit kommer också småbarnsföräldrar från kvarteret. Och vi har en äldre publik som vi skräddarsyr rätter till: pensionärsköttbullar på kalv med ansjovis och lagerblad”.

Bästa sättet att närma sig en björn är med gaffel

Två dagar efter mitt besök plockar jag upp en låda med björnköttbullar i butiken. Det adderar till aromen att äta något som står över dig i näringskedjan, om det så är vithaj, björn eller salmonellasmittad kyckling.

Björnköttet smakar skog, det är som att ta en tugga av ett naturreservat. Och smaken stannar kvar länge.

”Vi fick tag i trettio kilo björnkött, från björnar som fälldes dagen efter att de släppte jakten. Men vi blir inte nersprungna av kunder direkt. Om man säger att äta rådjur är som att klappa en katt, så är björnkött… tja, en väldigt arg katt”.

Meatballs – For The People

Profil: Köttbullsbutik med servering.
Adress: Nytorgsgatan 30, Stockholm.
Klientel: Pensionärer, småbarnsfamiljer och sjukt mycket turister.
Vinlista: Satsa på mikrobryggeriölen.
Typsituation: För att hedra det vilda djuret jag ätit petar jag tänderna med en lie när jag kommer hem.
Betyg: 4 av 5.

Lämna ett svar