Mitt i Notting Hills bostadskvarter finns en pub som serverar skaldjur utan pretentioner. The Cow tar Guinness in i de kulinariska finsalongerna. Och ostron ut till folket.
Ska-musiken hörs lÄngt ut pÄ Westbourne Park Road, The Specials Monkey Man ekar mellan tegelfasaderna och blir ett soundtrack till ungdomarnas skateboardtrixande. Du hittar puben The Cow mitt i ett bostadsomrÄde i Notting Hill, strax innan du passerar under Westway. Vi har promenerat hit genom ett Hyde Park dÀr lövverken brann och solstolarna veks ihop för sÀsongen.
Trots att London nu kapitulerat inför hösten Àr det fortfarande varmt. Dörren till The Cow Àr vidöppen och pÄ andra sidan tröskeln Àr det packat till bristningsgrÀnsen. Servitörerna pinnar lÀngs bardisken och in bland de runda borden med nya glas och buteljer. Musiken Àr sÄ hög att whiskyflaskorna bakom bardisken vibrerar.
Englands pubar blir allt fĂ€rre. Beroende pĂ„ bland annat ökade ölskatter och ett minskande kundunderlag tvingas mĂ„nga att lĂ€gga ner. Men en institution som The Cow Ă€r svĂ„r att rĂ„ pĂ„ med politik. Ăgaren Tom Conran Ă€r en krogpionjĂ€r, och med Kon har han karvat en opretentiös nisch av Londons pubkarta.âGuiness and Oystersâ, ungefĂ€r sĂ„ sammanfattar han sitt koncept.
Lokalen Àr i tvÄ vÄningar, en trappa upp huserar en matsal med vita dukar och en figur i lÄngklÀnning som kölhalas i takkronorna. Gatuplanet innehÄller smÄ runda bord, vÀggfasta soffor samt pallar. En sorts motreaktion till inredning, med slakthusröda linoleummattor och ett tak som verkar ha dekorerats genom att tepÄsar kastats mot det. LÀngs vÀggarna hÀnger handmÄlade skyltar och vintageposters.
Mittemot baren hÀnger ocksÄ en gigantisk oljemÄlning som förestÀller tvÄ rÀkor som rider pÄ mörtar medan en gentleman i ridbyxor hoppar spik bakom en oxe. Gud vet hur verket ska tolkas.
Ur The Cows kök strömmar skaldjur
Likt en förlĂ€ngning av bardisken öppnar det minimala köket upp sig och doften av skaldjur och friterad potatis nĂ„r Ă€nda ut till ungdomarna pĂ„ gatan. Flera gĂ€ster Ă€ter vid bardisken och mĂ„nga ser ut att komma direkt frĂ„n kontoret: pressade blĂ„ och grĂ„ ryggar som sakta mjuknar för varje klunk öl. Ăldre herrar med the Daily Telegraph utvikt över det nötta trĂ€et avhandlar cricketresultat. Och deras fruar diskuterar dem.
Namnet till trots fokuserar The Cow pĂ„ skaldjur. FrĂ„n köket serveras en strid ström av ostron och rĂ€kor (som du precis som Guinness kan köpa per pint). I trappen ner till toaletterna hĂ€nger en skylt: âGuinness guide to seafish". Det visar sig att allt marint utom sjunkbomber lĂ€mpar sig till Irlands nationaldryck.
Mest kÀnt Àr dock köket för sin fiskgryta. Lika mÄnga Àlskar den som skyr den.
Vi tar det sÀkra före det osÀkra och bestÀller varsin Guinness och ser tydligen sÄ utschasade ut att tvÄ Fulhamfans omedelbart erbjuder oss sina barstolar. Den brittiska gÀstfriheten Àr lika stor som nationens behov av tandvÄrd.
Det faller sig sÄ att det Àr min flickvÀns första Guinness, vilket skÀnker ett nÀstan andligt skimmer Ät The Cows inrökta vÀggar och putsade brogues.
The Cow
Profil: Guinness och skaldjur.
Adress: Westbourne Park Road 89, London.
Klientel: Personer frÄn kontor och andra frÄn vettet. Kate Moss.
Vinlista: HÀr dricker du öl, förslagsvis irlÀndsk.
Typsituation: En person skriker att han inte Àr berusad.
Betyg: 4 av 5.