Bästa vintipsen till älg och lättlagat recept på älgfärsbiffar med potatispuré. En riktig festmiddag.
Härligt med höst efter en lång underbar sommar. Vackra färger, frisk luft och kura inne med mustig mat, fylliga rödviner och tända ljus. I Sverige har vi gott om älg och det är väl svårt att hitta ett mer ekologiskt kött än viltkött. I många länder anses älgkött vara superexotiskt så njut av denna svenska delikatess.
Enligt nya rekommendationer från Livsmedelsverket bör man dock vara medveten om att viltkött kan innehålla höga rester av bly om blyammunition används. Jägare uppmanas att använda blyfri ammunition och annars att ta bort kött runt sårkanalen och kassera detta, eftersom varken människor eller djur ska äta kött med för hög halt av bly.
Älgfärsbiffar | 4 portioner
500 g älgfärs
1 ägg
0,5 gul lök, finhackad
salt o peppar
3 krossade enbär
1 msk fransk senap
1 tsk torkad timjan
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbrödPotatispuré med Västerbottensost
600 g potatis
150 g Västerbottensost, finriven
50 g smör
1 dl grädde/mjölk eller mer
salt
ev muskot
Gör så här:
Låt ströbrödet svälla i grädden i minst fem minuter. Blanda sedan med övriga ingredienser. Rör bara så mycket som du måste för att få ihop allt. Ställ kallt en stund medan du skalar potatisen.
Koka potatisen mjuk. Gör biffar av färsen och stek i smör. Börja på hög värme och vänd så att du får fin yta. Stek klart på låg värme med lock eller lägg ett bakplåtspapper över.
Mosa potatisen och lägg i smöret och låt det smälta. Lägg i osten och rör tills den smält. Krydda. Späd till purékonsistens eller den konsistens du föredrar. Jag gillar lös puré när det inte är så mycket sås till.
Servera med rårörda lingon (lingon finns i frysdisken om du inte hittar färska), sky och gröna bönor.
Vintips till älgfärsbiffar
Vieux Château des Jouans 2012 (3128), Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike, 119 kr
Merlotbaserat vin från östra delen av Bordeaux. Ett trevligt vin med ursprungskänsla i bra prisklass. Plommon, svarta vinbär och ceder (tänk cigarrlåda). Det är ungt så lufta gärna någon timme eller två.
Jacobsdal Pinotage 2011 (22055), Stellbosch, Sydafrika, 109 kr
Viltkött klarar av den rökiga tonen hos druvan pinotage mycket bra. Det här vinet är fruktigt och kryddigt av rosmarin. Smakrikt och en smula svulstigt på ett bra sätt med liten ton av tobak i bakgrunden.
Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2010 (7306), Piemonte, Italien, 139 kr
Här kommer en helt annan typ av vin som också passar bra. Betydligt stramare men lika mycket smak. Pio Cesare är en pålitlig producent och detta vin på nebbiolo är mycket prisvärt trots att det kostar en slant. Kraftiga tanniner som alltid med nebbiolo. Körsbär, choklad och fina fattoner. Ett mycket bra matvin.
Budgettipset kommer från Sardinien, ett vackert resmål med härliga viner.
Budgettipset
SM Cannonau di Sardegna DOC 2012 (2162), Sardinien, Italien, 79 kr
Veckans budgettips bjuder dessutom på en ovanlig druva; cannonau från Sardinien. Detta är ett härligt matvin med smak av körsbär, blåbär, salvia och fat. Låt gärna lufta en stund. Mycket smak för liten peng.
Lyxiga vinvalet
Tignanello 2011 (32152), Toscana, Italien, 529 kr
Slutligen ytterligare ett italienskt vin, denna gång i lyxklassen. Har du en slant över och vill kosta på dig något extra så är detta en ljuvlig vinupplevelse. Ett komplext, fylligt och smakrikt vin där den ena smaken efter den andra uppenbarar sig. Mörk frukt, kaffe, kakao och viol. Smutta och känn hur leendet sprider sig över dina läppar.
Här hittar du fler tips med vin till viltkött och hör är en artikel om vintips till rådjur