Laddar annons
24 Nov, 2014

Alsacevin – alltid i min vinkällare

I våras hade vi ”temavecka” Alsace här på Vinbanken. Häng med när vi återvänder, hälsar på hos producenten Gustave Lorentz och svärs in i vinbrödraskapet Confrérie Saint-Etienne.

Confrérie Saint-Etienne är ett vinbrödraskap i Alsace med anor från 1300-talet. Från början var dess uppgift att kontrollera vinernas kvalitet och stadgarna, som fortfarande är aktuella, härstammar från 1561.

Brödraskapet, som är öppet även för kvinnor, ser idag sin uppgift som att sprida kunskap om vinerna från Alsace. 1973 fick de överta ett slott; Château de Kientzheim beläget nära Kaysersberg. Där finns nu deras vinkällare med cirka 60 000 viner från Alsace, vilket gör den till den största samlingen av Alsaceviner i regionen.

Ambassadör för Alsaceviner

Det var också där som vi blev invalda under traditionell pompa och ståt, uppblandat med vinprovning, hyllningstal till Alsace ädla druvor samt gemensam allsång(!). Undertecknad fick inför män och kvinnor i fotsida, röda rockar svära på att jag verkligen tycker om viner från Alsace, att jag alltid tänker ha sådana viner i min källare och att mina vänner ska bjudas på desamma. ”Je le jure!” Stor publik utgjorde vittnen när jag på stapplig gymnasiefranska uppe på scen försökte säga några ord om ett glas vitt vin jag fick i min hand. Ajaj, varför pluggade jag inte mer?

Nåväl, engelska gick också bra. Applåder, diplom och fantastiskt fin "medalj" med purpurband utdelades. Purpurband betyder att man är Oenophile, det vill säga vin- eller gastronombroder/syster.

”Je le jure!” Vinbankens utsända, Karin Ahlström Jensen och Thomaz Grehn, fick bland annat svära på att alltid bjuda vänner på vin från Alsace.

Detta ambassadörskap känns inte så betungande. Jag instämmer med en vän som nyligen utbrast: om jag inte vet vad jag vill dricka så ber om glas vitt vin från Alsace. Alsaceviner har verkligen vunnit en plats i många svenskars hjärtan och strupar. 1970 exporterades ungefär 36000 liter vin från Alsace till Sverige. Idag är vi nästan uppe i 2 miljoner liter. Och det från en region som endast producerar tre procent av Frankrikes totala vinproduktion.

Nytt vineri hos Gustave Lorentz

Förutom att bli invalda i ett vinbrödraskap hann vi också med ett besök hos producenten Gustave Lorentz i Bergheim. De är mitt i en storsatsning på ett nytt och modernt vineri som ska stå klart till nästa säsong.

Bergheim från ovan där Gustave Lorentz nya vineri växer fram till vänster i bild.

Gustave Lorentz har 33 hektar egna vingårdar som sedan 2012 är ekologiskt certifierade. 13,5 hektar är Grand Cru, 12 hektar Altenberg de Bergheim och 1,5 hektar Kanzlerberg. Deras egna vingårdar täcker ungefär 20 procent av produktionen, resten köps in från odlare runt Bergheim.

Gustave Lorentz är familjeägt sedan 1836 och företaget leds idag av Georges Lorentz, vinproducent i sjunde generationen. Vinhuset är ett av de större i Alsace med en årlig produktion av 1,8 miljoner flaskor. Ambitionen hos Gustave Lorentz är att producera framför allt torra viner som fungerar bra till mat och huset är följaktligen också mycket väl representerat i restaurangvärlden.

Prova Gustave Lorentz

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2012 (22257), Alsace, Frankrike, 89 kr
Vinet doftar blommor, päron och honung. Friskt och torrt med hög syra. Smak av citrus, äpple och en tropisk ton som kommer på slutet. Bra vardagsriesling.
Betyg: 3

Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve 2013 (5244), Alsace, Frankrike, 99 kr
Blommig doft med toner av litchi. Fruktig och fräsch smak med toner av ros, litchi, päron och honung. Trevligt vin på denna druva utan för mycket rosentvål och niveakräm som ibland kan vara fallet. Prisvärt alternativ. Prova gärna till en bit ost eller förstås till asiatisk mat.
Betyg: 4

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve 2010 (85258) BS, Alsace, Frankrike, 104 kr
Frisk doft av päron, persika och mineral. Trevlig smak av persika och päron med kryddiga toner. Bra allroundvin.
Betyg: 4-

Gustave Lorentz Riesling Altenberg de Bergheim 2007 (74064) BS, Alsace, Frankrike, 279 kr
Fin rieslingdoft av citrus och petroleum. Komplex, lång, fruktig smak med toner av aprikos, mineral och honung. Mycket njutbart vin med druvor från Grand Cru-vingården Altenberg de Bergheim. Gott nu men går även att lagra.
Betyg: 5

Läs mer om Alsace i Vinbankens tidigare reportage här och om den omdiskuterade Grand Cru-klassifieringen.

Du kan också läsa mer om två andra kända producenter i Alsace Léon Beyer och Marcel Deiss.