Laddar annons
5 Dec, 2014

Värmande vintermat - Fredagskockens heta tips

VINTERMAT. Vi startar upp med en varm soppa, het av chili, smaksatt med cocosmjölk, rostad paprika, lime, citrongräs och ingefära.

I soppan har jag också stoppat i lite knapriga grönsaker och räkor. Till det bör man dricka något vitt vin med lite sötma. En riesling från Dr. Loosen, blev det idag.

Till varmrätt så har jag lagat en senap- och örtbakad koljafilé. Hittar man inte kolja så går det självklart bra att pröva med någon annan fisk. Pröva gärna några av dem mindre kända torskfiskarna som lubb, långa eller sej. Till fisken serverar jag en variant på surkål och en Alsacespecialitet som kallas tarte flambée. Till dessa Alsacesmaker tycker jag självklart att vi ska dricka ett Alsacevin. Idag blev det en Gewurstraminer.

Recept | Het räksoppa smaksatt med cocosmjölk rostad paprika, lime och citrongräs

Vintips: Dr L Riesling 2013 (7218), Mosel Tyskland, 81 kr
Bilden: soppan på bilden innehåller även squash.

½ röd paprika
½ chili
1 vitlöksklyfta
10 g ingefära
1 citrongräs
2 lime
1 ½ dl kycklingbuljong
2 dl cocosmjölk
olivolja och salt

125 g blomkål
125 g minimajs
125 g skalade räkor

Gör så här
Värm ugnen till 250 C. Kärna ur paprikan och dela den i 4 bitar. Vänd paprikan i lite olivolja och ugnsbaka den i c:a 12 minuter, tills den fått en ordentligt med färg.

Kärna ur chilin, finhacka sedan chili, vitlök, ingefära och dem 5 nedersta cm av citrongräset.

Fräs grönsakshacket i en kastrull med olivolja och den rostade paprikan. Finriv det yttersta skalet av limen samt pressa josen.

Häll ner lime, buljong och kokosmjölk i kastrullen och låt koka 10 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt.

Skär små bitar av blomkålen och minimajsen, lägg ner dem i soppan ett par minuter före servering. Lägg ner räkorna i 4 portionskålar och häll över soppan.

Recept | Senap- och örtbakad blekafilé med ”fänkåls choucroute” samt tarte flambée

Vintips: Gewurztraminer Réserve Hennÿ 2012 (2176), 119 kr

”Fänkåls choucroute”
150 g spetskål eller vitkål
1 fänkål
25 g smör
4 dl vitt vin
salt

Tarte flambée
100 g smördeg
140 g bacon
1 gul lök
50 g cream cheese
salt

Senap- och örtöverbakad blekafilé
½ skiva fryst formfranska
½ citron
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök
4 bitar blekafilé a 160 g
1 msk skånsk senap
25 g smör

Gör så här
Strimla kål och fänkål. Fräs dem sedan i en kastrull med smöret. Häll på vin och låt koka sakta i 30 minuter. Smaka av med salt.

Värm ugnen till 225 C. Kavla ut smördegen till en platta, ca 15 x 20 cm. Lägg den på en bakpappersklädd plåt och bred på cream cheesen.

Strimla bacon och lök. Fräs baconet på medelhög temperatur, 3 minuter. Lägg ner löken och fräs i ytterligare 2 minuter. Fördela fräset över smördegen och ugnsbaka c:a 12 minuter.

Salta och bred senapen ovanpå fisken. Finriv det yttersta skalet av citronen samt det frysta brödet. Blanda ned örterna och fördela örtöverbaket ovanpå fisken. Hyvla tunna skivor smör med hjälp av en osthyvel och placera överst. Ugnsbaka fisken c:a 10 minuter tills mittentemperaturen är 50 C.

Ha en trevlig helg!

Mattias Larsson, Fredagskocken
Modern Gastronomi