Hårda klappar. Kluckande klappar. Finns det några bättre för en vinvän? Problemet är dock att många drar sig för att ge just detta, hämmade av rädslan att det blir fel eller att vinet inte är bra nog för mottagaren. Följande tips råder bot på detta. Och förresten, varför inte ge en gåva till dig själv? Unna dig något alldeles speciellt i jultider. Varsågod, en inköpslista som helt ogenerat men med glimten i ögat kategoriserar mottagarna.
Till den evige frankofilen
Upptäckarlustan må finnas men säga vad man vill, Frankrike är ändå trygghetens hamn och landet som poppar upp i flertalets tankar när vin kommer på tal. Bordeauxvännen lär mysa extra när en flaska 2010 Ronan de Clinet (BS 3991) för 122 kronor packas upp. Bakom vinet står den fantastiska Pomerolegendomen Château Clinet. Ett ganska modernt anlagt vin med skön björnbärsfrukt, eleganta tanniner och fin uppbackande syra. En stor årgång i Bordeaux, något som den tacksamme mottagaren säkert är medveten om. (3)
Om prislappen tillåts klättra upp ett par pinnhål så lär någon vara dig evigt tacksam när en flaska av 2007 Château l'Evangile (96763) för 599 kronor skådas. Måhända det inte är ett år som går till historien som ett av de stora men oj vad njutbart det är. Pomerolslottet l’Evangile’s 2007:a är en uppvisning i elegans och det behöver inte gömmas bort i källaren en förtvivlat massa år. Kanske det ryker redan till oxfilén på nyårsafton? (4)
Från södra Rhône och en ekologisk odling hämtas 2010 Saint Jean du Barroux La Source (BS 71067) för 151 kronor. Trots några år på nacken så är det fortfarande lite ungdomligt vilt och det är lätt att tycka om detta grenache-baserade vin från duktiga Philippe Gimel. (3) Om mottagaren mer lutar åt Rhônevin gjort på syrah så är Domaine de Tunnel’s 2011 Cornas (BS 74112) för 369 kronor en ganska underbar historia. Lagom traditionell syrah med animaliska och kryddiga drag. Årgången är tidigt drickbar och något svalare i sin framtoning. Sällan har väl syrah varit så läskande som just 2011. (4)
”Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig och alldeles, alldeles underbar.” Nu är det inte en bal på slottet men nog skulle citatet kunna appliceras på Bourgogne. Den initierade är väl medveten om att det inte finns genvägar till bra pinot noir från Côte de Nuits vingårdar, så när det packas upp en 2010 Vosne-Romanée Premier Cru Les Beaux-Monts från Daniel Rion (BS 74344) för 342 kronor har du kvällens lyckligaste bredvid dig. Strålande årgång och en anrik mark. Bourgogne är underbart. (4)
Vill du hellre överraska med en vit Bourgogne och samtidigt framkalla en lyckotår i ögonen på mottagaren? Autostradan rätt in i vinvännens hjärta stavas 2010 Meursault Premier Cru Genevrières (BS 73031) från Louis Jadot. Med viner som detta i glaset är det lätt att hålla chardonnay som den främsta av alla gröna druvor. Då är det kanske lättare att blunda för prislappen på 535 kronor. (5)
Till nostalgikern
Minns du Rioja, stapelvara hos vart och vartannat vindrickande hushåll under 1990-talets Sverige. Av någon anledning glömde vi bort denna ganska underbara vinregion och tempranillodruvan försvann från vår radar. Dags att råda bot på detta. En flaska av den traditionella och oerhört välgjorda 2001 La Rioja Alta Gran Reserva 904 (7462) för 299 kronor väcker minnen till liv och kanske även en smula ånger. Varför glömde vi bort Rioja? (4)
Till den som varit riktigt, riktigt snäll
Utanför Lissabon hittar du dem, de förstärkta moscatelvinerna. Det kanske främsta starkvinet som du inte ens visste om existerade. Till någon som verkligen förtjänar tomtens uppmärksamhet lite extra i år packar du in denna Trilogia Moscatel de Setúbal (BS 88028) från José Maria da Fonseca. 997 kronor kostar en halvlitersflaska vilket i sammanhanget inte är så våldsamt när du förstår vad namnet Trilogia står för. 1900, 1934 och 1965. En blend av tre årgångar som legat decennier på fat. Passa på att packa ner en extra fin mörk choklad också och upplevelsen är fulländad. (5)
Till vännen som vill minnas sommarens Kreta-resa?
Visst är Grekland härligt och visst var sommarens resa dit något extra? Till vännen som vill minnas ön och samtidigt prova det sannolikt främsta röda vinet från Kreta så är 2012 Nostos Syrah (BS 78621) från Manousakis ett måste. Firman har tagit hjälp av de främsta från Rhône i skapandet av Nostos och det märks när du provar det. Passar även till den nyfikne som ständigt vill överraskas och vidga vyerna. 209 kronor. (4)
Till den som uppskattar starkare droppar
Nötter, jul, brasa och en Port. Många gör associationen men få har en öppen eld. Ärligt talat så funkar portvin året om, med eller utan brasa, även om det säkerligen dricks mer av den förstärkta drycken under julen. Tyvärr är det sällan det dyker upp mogen Vintage Port på Systembolaget men den vaksamme har redan noterat att 1994 Dalva Vintage Port (BS 76176) finns att beställa för 332 kronor. Ett mindre känt hus men från den kanske främsta årgången i modern tid, bredvid 2011. Dalva’s 1994 är elegant och lättare i sin stil och perfekt att njuta nu. (4)
Vill man ha mer frukt i sin årgångsport men ändå uppleva en mognadskänsla så stavas alternativet Late Bottled Vintage Port. Längre tid på fat, ofta minst den dubbla jämfört med Vintage Port, ger en påskyndad mognadskänsla. Även om så kallad LBV inte når upp till storebror, det är inte heller målet, så är det ofta strålande prisvärda viner. Från den fina årgången 2009 erbjuder en av Dourodalens främsta producenter, Niepoort, en Late Bottled Vintage (BS 76228) för 182 kronor. (3)
Till den nyfikne
När drack du senast ett rött vin från Ungern? Förmodligen lär mottagaren ha lika liten erfarenhet av landets viner, något som 2011 Sauska Kékfrankos (BS 75454) för 189 kronor råder bot på. Kékfrankos, i Österrike känd som blaufränkisch, har all världens potential att bli mångas favorit. När den kommer från Ungerns sydligaste vinregion Villány får den ofta ett generöst anslag, något som bekräftas i toppmoderna Sauska’s viner. (4)
Det pågår en vinrevolution i Kalifornien. Eller rättare sagt, regionen breddar sin repertoar. Nyfikenheten och experimentlustan är på topp och framförallt är det en strävan efter mer elegans och svalare uttryck som gör Kalifornien särdeles spännande. Två ganska talande exempel på detta är den vita 2010 Piedrasassi White Wine (BS 74165) för 528 kronor (4) och den röda 2012 Birichino Bechthold Vineyard Cinsault (BS 70732) för 169 kronor. (3) Den vita Piedrasassi är ett vin med så kallad liten intervention där vinmakaren undviker i största möjliga mån att påverka vinet i någon större utsträckning. Liten produktion och en stor upplevelse. Det röda vinet kommer från en vingård planterad 1886 och druvan cinsault. Sval stil, låg alkoholhalt och oerhört uppfriskande. Två kaliforniska ögonöppnare.
Till Italienvännen som behöver ett referensvin
I grunden så är det ett unikt vin och har inga riktiga motkombattanter i Veneto. Giuseppe Quintarelli’s Valpolicella Classico är ingen amarone eller ripasso, det är en Quintarelli. 2005:an av husets Valpolicella Classico Superiore (BS 71836) kostar 536 kronor och är ett sant måste för varje vän av regionens viner. Hela sju år på slovenska fat innan buteljering skänker toner som du hittar i få viner. En upplevelse från en mästare som gått ur tiden. (5)
Till Sydafrikaskeptikern
Rianie Strydom gör viner som får de skeptiska att tänka om. Stilen är svalare, mer franskinspirerad och det är onekligen en ynnest att få dricka hennes 2010 Haskell Vineyards Aeon Syrah (BS 71844) för 399 kronor. Fortfarande en ungdom men allt är på plats och balansen imponerar i detta vin från Stellenbosch. (4) Från den varmare Swartland-regionen kommer 2012 Mullineux Syrah (BS 78272) för 199 kronor. Här vandrar tankarna onekligen till Frankrike och en härligt animalisk syrah men det är ändå något unikt över vinet. (3)
Om BS är angivet tillsammans med varunumret så återfinns vinet i beställningssortimentet. Beställer du nu och inom de närmsta två-tre veckorna så är julklapparna i din butik i god tid och du slipper trängas dagarna före jul.
Skribent: Niklas Jörgensen