Laddar annons
29 Dec, 2014

Måndagsmatchen | Mumm Cordon Rouge med ceviche på röding och räkor

Årets sista måndagsmatch föreslår förstås bubbel, nämligen Mumm Cordon Rouge med en smakrik ceviche.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Ceviche på röding och räkor – 4 portioner

1 rödingfilé, fryst i minst ett dygn
150-200 g räkor (med skal eller skalade gourmeträkor i saltlake)
125 mango, fryst i bitar
1 avokado, skuren i bitar
1 äpple, skuret i bitar med skalet kvar
½ gurka, hackad utan skal
1 knippe gräslök, finhackad

Dressing:
2 lime, saften
1 röd chili, finhackad utan kärnor
0,5 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 hackad vitlöksklyfta
salt och peppar

 

Gör så här:
Ta rödingen ur frysen. Tina mangon. Blanda allt till dressingen, ställ kallt.

Dela fisken och räkorna i mindre bitar, blanda med resten av grönsakerna. Rör försiktigt så att det inte blir mos. Häll på dressingen och servera direkt. Välj gärna ett fint glas att servera cevichen i. Bjud rostad toast eller baguette till.

Vintips till maten

Mumm Cordon Rouge (7543), Champagne, Frankrike, 349 kr
G.H.MUMM startade officiellt sin produktion av champagne 1827, men familjen inledde sin bana i vinbranschen redan på 1700-talet med en firma baserad i Köln. De ägde stora vingårdar i Rhendalen innan de etablerade sig i Champagne.

Vinbankens recension:
Torr, medelfyllig skönt mousserande champagne. Rund smak av äpplen, mogen citrus med inslag av mineral och bröd.
Betyg: 3+

Maten

Det här bubblet passar till alla nyårshelgens tillagade skaldjur eller som välkomstdrink. Servera då gärna med hemmagjorda parmesanchips. A perfect match! Vi ”rör” ihop en ceviche. Så enkelt, gott och fräscht. Blir en fin förrätt eller en lätt lunch.