Laddar annons
18 Jan, 2015

Bordeaux | När det krisar, byt flickvän eller kämpa för att få henne tillbaka

Grand Cercle des Vins de Bordeaux är en sammanslutning med vinproducenter från franska distriktet Bordeaux. Under veckan fanns 45 av medlemmarna i Stockholm för att under några intensiva timmar visa upp vinerna för bransch och vinklubbar.

 

Att få tillfälle till att provsmaka och lära känna personerna bakom etiketten är alltid ett nöje för alla som gillar mat och dryck och denna provning visade sig vara alldeles extra populär. Det var trångt runt borden med ivriga och nyfikna besökare. Den välbesökta mini-mässan var sannerligen inte ett tillfälle som gick någon vinälskare förbi i den kungliga huvudstaden.

 

 

Men hur kommer det sig att Bordeauxvinerna blev så gott som folkliga helt plötsligen? Jag ställer frågan till sammanslutningens president, Alain Raynaud,

- Under min långa tid som president för UGCB, Union des Grands Crus de Bordeaux, insåg jag att många av slottsvinerna förvandlats till rena investeringsobjekt i stället för viner ämnade dricka och att njuta av. Det mesta handlade om ranking eller poängbedömning i tidiga stadier (refererar till primörprovningen) varefter vinerna inhandlas av affärsmän i spekulationssyfte.

Alain Raynaud

En mycket olycklig utveckling enligt mig och det är anledning till varför jag grundade Grand Cercle des Vins de Bordeaux 2002. Vi vill inte vara alternativen, men representera vinerna som är bra köp, har ursprungskaraktär och personlighet.

Alain Raynaud säger också att bordeauxvinerna blev galet dyra runt millennieskiftet. Många mindre egendomar ignorerades eller hade helt glömts bort i den ständigt accelererande haussen efter röda välkända slottsbordeauxer varpå dessa snabb steg i pris som följd. Konsumenter hade allt svårare att hitta, eller allra helst köpa bordeauxvin för att de kostade för mycket.

- Min idé gick ut på att samla vinproducenter som gjorde bra vin och med kraft av att vara en grupp stå upp för bordeauxvinerna i mellanskiktet. I början av 00-talet betingade dessa egendomars viner inte högre priser än bulkvinerna, bara för att ingen var intresserad.

Idag finns 196 medlemmar i Grand Cercle des Vins de Bordeaux och alla betalar en årlig avgift på 2 500 Euro med tillägg för stora producenter som kan ha tillägg av en volymavgift. Medlemmarna samarbetar i tekniska frågor och utveckling, runt marknadsföringen och de kan använda cirkelns logga.

 

Vem kan vara med?

- Alla ansökningar utvärderas noggrant över två års tid. Vi har en oberoende provningspanel om tio personer som utvärderar vin från tre år av producenten, en av dessa är vin från kommande årgång. Vi premierar ursprungstypicitet och personlighet.

Förutom krav på vinkvaliteten finns även andra kriterier som ska uppfyllas. Vår sammanslutning representerar vinerna i mellanskiktet varför prisnivån måste ligga rätt från början. Till sist ska det bifogas ett personligt brev i vilket personerna bakom vinet förklarar varför och på vilka grunder de vill vara med i Cirkeln.

 

Hur ser Grand Cercle des Vins de Bordeaux på den svenska marknaden?

- Vi ser en potential i att öka försäljningen i Skandinavien. Vinerna passar utmärkt till mat och den franska och svenska kulturen är närbesläktad. Vi tror mer på våra grannländer än att exempelvis sälja vårt vin till Asien. Jag är mycket optimistisk inför framtiden, säger Raynaud.

 

Château Dalem

Under provningen visar sig ovan stämma bra, flera producenter berättar stolt att deras vin redan finns i Norge. Trevliga Mme Brigitte Rullier-Loussert som äger Château Dalem i Saillans (Côtes de Bourg) berättar att hon har flera årgångar listade i Norge, även i magnumbutelj. Henne vin med årgång 2001 är i toppform och det har en skön, tydlig ursprungstypicitet. Priset runt 20 Euro är till konsument i Frankrike, och visst lägg på skatt m m, men nog är denna 2001 inte något annat än ett gott, moget vin att dricka nu. Utan tvekan är det ett ’kap’ och ett vin att kolla upp för alla som är i Norge.

 

Domaines Rollan de By

I Sverige finns vinerna från Domaines Rollan de By på bolaget, i fasta som i beställningssortimentet. Vinet Chateau Tour Seran Domaine Rollan de By 2011 (90142) byter snart årgång men gör ni som jag går ni all in för 2011 och lägger undan vinet några år.

Det roligaste är nästan att här finns både magnum och dubbelmagnum att köpa och för ett kommande jubileum är de stora buteljerna helt rätt. Försäljningschefen Lionel Tonnerieux är i Stockholm för provningen och han säger att årgång 2014 är,

- Mama Mia, our best vintage ever – I just can’t wait to pour 2014 to our friends!

 

Château Le Sartre

Vid nästa bord står Château Le Sartre från Leognan som ligger på vänstra stranden, rive gauche, av floden Garonne. Vinerna har moderna etiketter, långt från de traditionella slottsetiketterna vi är vana vid. De passar utmärkt med vinerna som helt klart har en knivsudd modernism i sin smak, för mig visar detta sig som smaken av vanilj. Det vita vinet Château Le Sartre White Wine (70470) doftar härligt av citrus och persika. Av fatsmaken märks inte mycket då helhetsintrycket är av ett balanserat, lätt, fräscht och citrussyrligt vin.

 

Aubert Vignobles

Vanessa Aubert är vinmakare på familjeegendomarna Aubert Vignobles som bland annat består av de två slotten Château Jean de Gué och Château Messile Aubert, båda ligger på högra stranden. Vanessa berättar att när hon återvände hem från sina oenologstudier genomförde stora förändringar på familjeegendomarna.

Bland annat köpte hon ett högteknologiskt sorteringsbord som närapå äventyrade familjetillgångarna och till stor förtret för föräldrarna. Hon talar om hur viktig den rätta tidpunkten för skörden är och med det återkommande arbetet i vingårdarna.

 

 

 

Beroende på vilka viner som produceras plockas druvorna för hand eller maskinellt (också en investering som hon står bakom). Kvaliteten på vinerna har höjts, konstaterar Vanessa Aubert som lägger till att det först är många år senare som resultaten av hennes satsningar börjar visa sig.

Båda slottsvinerna är av årgång 2012 och de är förutom sin ungdomliga, lätt bångstyriga bärspänst, mycket trevliga, välgjorda viner med ursprungskaraktär och renhet. Butikspris i Frankrike är mellan 18-20 Euro.

 

 

Skruvkapsyl

Jag frågar Alain Raynaud om vad han anser om skruvkapsyler och svaret tar avstamp i de faktiska kvalitetsförbättringar som den stora korkproducenten, Amorim, genomfört under senare år till att landa i en slutsats att Diam-korken är ett alternativ som diskuteras allt mer intensivt. Anledningen till att skuvkapsyl går bort är att gruppens viner är ämnade för lagring och skruvkapsyl är för vin som ska drickas inom fem år enligt Raynaud.

 


Etiketter

Samtalet går snabbt vidare till bordeauxvinernas etiketter och det är presidentens övertygelse att vi inom en snar framtid ser druvsorten eller sorterna på framsidan av flaskan medan informationen på baksidan kommer visa upp en mer traditionell presentationen. Han menar att just etiketten kan vara en anledning till att Bordeaux dragit det kortaste strået i jämförelse till italienska viner.

Det är svårt för konsumenterna att förstå smakstilen på ett bordeauxvin. Lägg till en tidigare allmänt hög, till mycket hög prisnivå på många av distriktets viner.

 

Fruktsyra

Utmaningen för vinproducenterna i framtiden är att behålla syran i vinerna säger Alain Raynaud bestämt. De flesta torde vara överens om att det är balansen som gör det goda vinet och en hög alkoholhalt försvårar förutsättningarna väsentligt menar han. Raynaud äger Château du Parc i Saint-Emilion men är också utbildad kemist och han precis som andra bordeauxproducenter har under många årtionden sett bland andra nyavärldenvinerna som modell för framgång. Det är en anledning till varför många producenter tillåtit alkoholhalterna att skjuta i höjden.

Ett sätt att främja höga alkoholhalter är att skörda sent. Under senare tid har det dock visat sig vara feltänkt för med denna önskan om höga oktannivåer tillkommer också ett brett-problem, fast på ett nytt sätt. Brettanomyces finns i alla vingårdar, på druvornas skal och det är ett felaktigt påstående att brett kommer från källare eller vinfat.

 

Förändringar sker från 2002

Från årgång 2002 arbetar medlemmarna i Grand Cercle des Vins de Bordeaux med att tackla och få fram den perfekta syra i vinet och det arbetet pågår ute i vingården. Det handlar om skördedatum och druvornas mognad. Faktorer som påverkar när frukten mognar är klimatet och i det sammanhanget nämns även klimatförändringen som en försvårande omständighet, men förändringen i sig är inte avgörande enligt Raynaud.

Däremot hur vinstockar binds upp spelar stor roll precis som att skörden ska utföras när druvornas syranivåer är optimala. Mogna polyfenoler ger torra viner över tid, säger Raynaud.

Att övertyga medlemmarna om nya arbetssätt är enkelt bland gruppens yngre vinmakare vilka i stort sett alla har en oenolog-utbildning med sig i arbetet. Men för den äldre generationen är det mer komplicerat. Det är svårt att ändra på etablerade vanor och arbetssätt konstaterar Raynaud som också säger att detta ändå är fullt förståeligt och hur det vanligtvis fungerar mellan generationerna.

 

Avslutningsvis, vad gläds Alain Raynaud över när han är i Stockholm med cirkelns medlemmar?

- Jag är mycket glad över atmosfären inom gruppen och det finns en hjälpsamhet och solidaritet bland medlemmarna som gör mig mycket stolt. Det var något jag inte hade räknat med när jag startade Grand Cercle des Vins de Bordeaux för 12 år sedan.

 

Artikeln om bordeauxvinernas comeback avslutas här av Alains Raynauds svar på frågan han fick: Varför en bordeauxcirkel?, 'when times are hard, change your girlfriend or get her back'!