Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Kleine Zalze Cellar Selection Chenin Blanc är ett utmärkt vin till plockmat, fisk eller till grönsakspytt med halloumi.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Vinet

Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc 2013 (2035), Coastal Region, Sydafrika, 71 kr

Vinbankens recension:
Torr, medelfyllig. Gröna päron, lime, tropiska frukter och smak av trocadero. Limesyrlig längd. Smakrik med bra syra. Enklare vin för husbehov.
Betyg: 3

Vinöst vetande

I de delar av världen där man skördar druvor på hösten pågår i januari och februari beskärning i vingårdarna. Vinrankorna beskärs rejält för att kunna ge en bra skörd nästa höst. Gobelet är en gammal beskärningsmetod som användes redan av romarna. Inga uppbindningsanordningar används utan rankan formas till en liten buske. Rankorna kallas även bush vines. Vilken metod av beskärning man väljer beror bland annat på druvan och vilka behov den har.

 

Maten

Utmärkt att dricka som det är eller till småplock före maten. Här hittar du bästa tilltuggen som är enkla att fixa. 

Vinet fungerar också fint till smakrika fiskrätter som ugnsbakad torskrygg med brynt smör och hackade färska örter. Vi väljer en vegetarisk rätt, både med tanke på ”köttfri måndag” (kampanj för att minska världens köttätande genom att äta vegetariskt en dag i veckan) och på att det här är lätt att laga och billigt. Dessutom älskar jag smält ost!

Grönsakspytt med halloumi och fräsch dressing – 4 portioner

400 g halloumi i kuber
4 kokta potatisar i kuber
4 kokta medelstora morötter i tjocka slantar
1 rödlök, hackad
1 zucchini, i kuber
1 röd paprika i kuber
1-2 dl kokta kikärter
bladpersilja, timjan eller annan färsk örtkrydda
rostade frön om du gillar det

Dressing:
1 msk fransk senap
2 msk msk pressad citron
1,5 dl raps- eller olivolja
salt och svartpeppar

Halloumi-pytt

Gör så här:
Blanda dressingen. Stek grönsakerna i olja tills de har lite färg. Salta och peppra. Stek osten för sig tills den är gyllengul. Blanda allt tillsammans med dressingen. Strö hackad örtkrydda över och toppa med rostade frön om du vill.

Skål!

Kommentera