Sfursat 5 Stelle 2010 | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Sfursat 5 Stelle 2010 är Nino Negris flaggskeppsvin gjort på en klon av nebbiolo. Måndagsmatchen föreslår en stek bräserad i rödvin till, Brasato al Barolo.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

Detta är ett vin som är en bra present. Det passar till de flesta kraftigare kötträtter av vilt, lamm och nöt och kan också fungera till en bit ost. Varför inte prova ett recept med kött kokt i vin med samma druva? Stek som fått bräsera i rött vin från Piemonte.

RECEPT | Brasato al Barolo – 6 portioner

Marinera 1 kg nötstek i minst 24 timmar.

Marinad:
1 flaska rött vin, behöver kanske inte vara en dyr Barolo… Ett förslag är en Langhe; Fontanafredda Ebbio (22300) för 101 kr, det är ändå gjort på samma druva
1 morot, skalad och delad
1 gul lök, skalad och delad
några kvistar färska kryddor, t ex rosmarin och timjan
3 lagerblad
3 kryddnejlikor
ca 1 msk hel svartpeppar
salt

Gör så här:
Bryn köttet i smör i en stor gryta. Salta och peppra på köttet och häll över marinaden. Låt sjuda på svag värme i 4-5 timmar.

Ta upp köttet och vira in det i folie. Sila spadet och reducera det. Tillsätt köttfond och några msk tomatpuré. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en krämig polenta eller med skivad potatis som du bräserat i buljong och rödvin i ca 30 minuter samt lite lättkokta gröna bönor.

Vinförslag till maten

Sfursat 5 Stelle 2010 (75062), Nino Negri, Valtellina Sforzato di Valtellina, Italien, 437 kr

Detta är Nino Negris kända flaggskeppsvin, gjort av särskilt utvalda chiavennascadruvor (en klon av nebbiolo) och endast under bra år. Druvorna plockas för hand i de bästa vingårdarna i Valtellina, ett av de få områden utanför Piemonte där nebbiolo odlas. Stelle betyder stjärna på italienska och de fem stjärnorna symboliserar att vinet är ett av de allra främsta i Valtellina.

Vinbankens recension:
En doft av läder, viol och rosor. Fylligt. Stram och nyanserad smak av mörk frukt med inslag av kakao, fat, choklad, viol, kärnor, örter och rosor. Vinet är otroligt tajt och koncentrerat. Fortfarande ungt och bör lagras ett par år. Kan troligen ligga minst tio år till.
Betyg: 5-

Vinöst vetande

Sforzato di Valtellina erhöll DOCG-status 2003. Sforzato, eller Sfursat på lokal italienska, betyder forcera och syftar till processen som liknar den vid framställning av amaroneviner. För att få fram en riktigt koncentrerad smak på vinet så torkas druvorna i 100 dagar på mattor innan de pressas. De har då förlorat ungefär 40 procent av sin ursprungliga vikt.

Detta är ett vin som är en bra present. Det passar till de flesta kraftigare kötträtter av vilt, lamm och nöt och kan också fungera till en bit ost. Varför inte prova ett recept med kött kokt i vin med samma druva? Stek som fått bräsera i rött vin från Piemonte.

Lämna ett svar