Vin till mozzarella och burrata

Favoritmarkera

Skär upp en mozzarella och några tomater och så är förrätten klar. Vitt vin med frukt och lite syra blir bäst till den italienska färskosten. Just nu är det säsong för burrata, en ännu gräddigare typ av mozzarella.

Förra veckan reste jag tillbaka till Italien i tanken och jag behåller den känslan med lite italiensk ost, nämligen mozzarella. Mozzarella på komjölk får göras var som helst i världen eftersom den inte är ursprungsskyddad. Med buffelmozzarellan är det en helt annan femma. Mozzarella di Bufala Campana få bara produceras av mjölk från vattenbuffel och bara från centrala och södra Italien. Buffelmozzarella är snäppet mumsigare än den vanliga med mer smak och mjukare konsistens.

Burrata – världens bästa färskost

Godast – och svårast att få tag på – är den så kallade burratan . Det är en specialitet från Apulien där skalet är mozzarella och innehållet är små ”slamsor” av mozzarella och färsk grädde. När man delar den är den mer eller mindre krämig och rinnig inuti. Gillar man gräddig ost kan detta mycket väl vara den optimala ostupplevelsen.

Burratan (betyder smörig) är en färskost som ska ätas några dagar efter tillverkningen, helst på plats i södra Italien. Den tillverkas framför allt på vår och sommar och har du tur så kan din ostbutik erbjuda denna delikatess.

Vin till mozzarella

Så hur välja vin till mozzarella och burrata? Mozzarella i sig själv har en mycket mild och gräddig smak så det beror väldigt mycket på tillbehören, som alltid (nästan) vid vinval.

Caprese – Mozzarella och tomat

Prova med alvarinho, sauvignon blanc eller fiano.

Caprese

Terra d’Alter Alvarinho (70173)BS, Alentejo, Portugal, 94 kr (kolli om 6 fl)
Detta är en alvarinho värd att testa med tropisk doft av persika och vita blommor och dito smak. Bra syra och fin längd.

A Mano Fiano Greco 2011 (72990) BS, Apulien, Italien, 87 kr
Friskt och lättdrucket vin med blommiga toner samt fruktiga noter av aprikos och päron.

Le Village du Sud Sauvignon Blanc 2013 (75403) BS, Languedoc-Roussillon, Frankrike, 69 kr
En trevlig sauvignon blanc till fyndpris. Passar bra till mycket och fungerar således utmärkt på ett buffébord där en caprese är vanligt förekommande.

Jonty’s Ducks Pekin White 2013 (2950), Paarl, Sydafrika, 99 kr
Mest chenin blanc men även lite roussanne, muscat de frontignan, viognier och semillon. Ett fruktigt och charmigt vin med smak av melon och persika. Passar den som vill ha lite mer smak.

Mozzarella och prosciutto

Prova den fruktiga druvan primitivo till.

Mozzarella-prosciutto

A Mano Primitivo 2012 (2308), Apulien, Italien, 79 kr
Doftar av mörka bär och russin. Smakar mörka bär, körsbär med liten ton av russin. Bra syra.

Mauro Primitivo Alberello 2013 (32364), Salento Italien, 66 kr
Ett fruktigt och kryddigt primitivovin från södra Italien med smak av mörka bär, körsbär och fat.

Burrata och buffelmozzarella

Servera som den är med lite salt och mild olivolja eller exempelvis med kokt grön sparris eller små fina honungstomater. Prova med grillo från sicilien, alvarinho eller pinot gris till.

Palazzo Mio Grillo 2013 (6384), Sicilien, Italien, 59 kr
Fruktig smak med inslag av ananas, päron och mandel. Mycket bra för sitt pris.

Orballo Albariño 2013 (2696), Rias Baixas, Spanien, 92 kr
Fruktig och frisk, något aromatisk smak med inslag av ananas, päron, citrus och örter.

Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve 2010 (85258) BS, Alsace, Frankrike, 106 kr
Fin fruktig doft av päron. Fruktigt och lite kryddig smak av päron och persika.

Skål!

 

Kommentera