Delikatessen Bistro Bar

Favoritmarkera

I en sedan hundra år obemannad brandstation har Frankrike annekterat ännu en atoll. Delikatessen Bistro Bar är ett parisiskt vardagsrum för trångbodda söderbor.

Efter ett par glas cava på Folkbaren fortsätter vi vårt födelsedagsfirande i en brandstation på Krukmakargatan. Under tidigt nittonhundratal var lokalerna parkeringsplats för hästar. Och droskor kunde köra rakt igenom för att lämna passagerare i polisens celler, som erbjöd klaustrofobisk logi för dåtidens hästtjuvar. Därefter fungerade utrymmet som tillfälligt boende för familjer efter den stora branden på Södermalm (som måhända berodde på att brandmännen ryckte ut med just droskor). Sedan slumrade stället in i knappt hundra år, innan den naturliga fortsättningen slog upp portarna: en fransk bistro.

Vår fascination för Frankrike har inte varit så stor sedan Chirac föreslog en fortsättning av kärnvapenprovsprängningarna på Mururoa-atollen under nittiotalet. Andelen bistron som öppnat de senaste åren överträffas nu enbart av antalet grusade Slussen-förslag (senast en sexfilig motorväg mellan Katarinahissen och Gamla Stan).

Delikatessen Bistro Bar

Efter en varsam modifiering har brandstationen förvandlats till ett typiskt vardagsrum i St-Germain-des-Prés, med tvätt hängandes på tork i ett fönster och ett mer atypiskt renhorn som kastar skuggor över bardisken. Vi går in genom de välvda, breda, trädörrarna, som under sommaren står öppna mot gatan. Över det röd/vit-kaklade golvet står bord med vita dukar och längs väggarna klamrar sig blomlådor fast. Här och där träpaneler, en spetsgardin, något skirt, virkat eller buteljerat. Scenen lyses upp av tjugotalslamporna i taket.

Franska klassiker

I menyn radar franska klassiker upp sig likt dyngdumpande bönder längs Paris avenyer: ostron, sniglar provencale och flamberad fois gras följs av rödvinsbrässerade lammlägg, ankbröst och Choucroute garnie. Dagens plat du jour är smörstekt havskatt, ser jag över axeln, medan jag klappar besticken som ligger ömsint omstoppade i sina servettbäddar på vårt bord, redo att penetrera den mediumstekta köttbit jag ämnar beställa. Medan våra Steak frites tillagas efter konstens alla regler korkas en flaska kryddig Château du Seuil graves Rouge 2010 upp. Köttet: entrecôte, serveras med pepparsås samt Södermalms bästa pommes frites.

Efter varsin dubbel espresso går vi ut i ett myllrande folkliv på boulevard de la Madeleine. Non, i det underkylda duggregnet på Krukmakargatan.

Delikatessen Bistro Bar

Profil: Fransk bistro.
Adress: Krukmakargatan 22, Stockholm.
Klientel: Par, kompisgäng.
Vinlista: Fransk, sparsmakad.
Typsituation: Toalettens inredning är en inramad exposé i citrusfrukt och könsorgan. Likt ett så funkar det, med reproduktion och c-vitaminintag som huvudtema.
Betyg: 4 av 5.

Lämna ett svar