Laddar annons
16 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bar Central Birger Jarlsgatan har Sveriges färskaste öl

Nyöppnade Bar Central på Birger Jarlsgatan serverar à la tankovna: opastöriserad Pilsner Urquell på tank. A.k.a landets färskaste pilsner.

Plzen, en stad i västra Tjeckien, som förutom sin brist på vokaler är känd för sin färska opastöriserade Pilsner Urquell. Sedan hundrafemtio år tillbaka har befolkningen med drycken celebrerat allt från luncher till medlemskap i Nato. Nu finns tack vare ny teknik samma Sturm und Drang-beteende att tillgå i krögaren Robert Rudinskis nya krog på Birger Jarlsgatan.

Bar Central Birger Jarlsgatan

Efter entrén möts du av två stycken femhundraliterstankar bakom ett gulligt, virkat, draperi. Måhända slöjdat av en mormor med fäbless för tjeckisk starksprit och hantverksöl. Över lokalens marmorgolv, vilket påminner om något du hittar på ett bankkontor, står enkla stolar i british racing green i ring kring vart och ett av borden. De trinda ljusklot som utgör belysningen lyser upp taket, som går i ett mönster inte helt olikt varningen för väghinder.

Opastöriserad Pilsner Urquell

Bar Centrals huvudnummer är opastöriserad Pilsner Urquell på tank, så kallad tankovna. Det garanterar att det färska ölet aldrig spolieras av syre under färden mellan bryggeriet i Plzen och det frostiga glaset i din hand.

Ölen serveras med tre olika upphällningsmetoder: krispig, len och mjölkig, beroende på graden av skum (den ”mjölkiga” varianten består uteslutande av just skum, likt en tvångsduschad hund). Och likt monarki ska Pilsner Urquell alltid serveras med en krona av skum, i bägge fallen skyddar den från att komma i kontakt med verkligheten.

Vi blir rekommenderade den krispiga varianten och ölen serveras i en fyragradig sejdel stor som ett mänskligt kranium. Smaken är som ett smörigt kex.

I baren serveras, för den som inte imponeras av att en tankbil från Tjeckien rattar in i centrala Stockholm, även ett antal öl på fat, exempelvis Bitburger. Och flasköl som Rauchbier och Besserweisser.


Bar Central tolkar det centraleuropeiska köket

Krogens meny består av väl valda bitar ur det centraleuropeiska köket: Wienerschnitzel, Pörkölt och Gulasch. Smakretare som saltgurka med smetana och honung samt friterade grisöron sköljs bäst ned med Russki Standard Apelsinjos eller Monkey 47 Gin & Tonic.

Eftersom vi druckit öl som middag bestämmer vi oss för Tjeckisk grappa som efterrätt, kärv som en tisdag i februari.

Bar Central

Profil: Tjeckisk krog/ölhall.
Adress: Birger Jarlsgatan 41, Stockholm.
Klientel: Ett typiskt tvärsnitt av Birger Jarlsgatan.
Vinlista: Ja, en diger sådan. Men strunta i den.
Typsituation: Grappan visar sig vara utmärkt att fräta bort färg från exempelvis en cykel med.
Betyg: 4 av 5.