Röttorps Bästa med överlägset bästa rosévinet

Favoritmarkera

Överlägset bästa stilla rosévinet, långtidsväxande allroundvin, bra gädda från Loire, just Mosel, krångelfritt ostvin, 2008 champagne till budgetpris, nya zeeländsk pinot noir och chilensk röd premiumbox är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v20 2015 på Röttorps Bästa

Nu när sommaren börjar kommer varje vecka ett tips på en premiumrosé här på Röttorps Bästa. Det gäller fram till slutet av augusti. Bara de allra bästa rosévinerna får plats. De som samtidigt har den lättsamma fräschören, lite seriöst innehåll och en fin genomklang och eftersmak. Roséviner, som även den som gillar bättre vin kan njuta av. Först ut är den bästa rosén som jag provat i år, Castello di Ama Rosato, 2014 för 149 kronor. Den är lite av rosévinernas Rolls Royce, en storslagen komplex och seriöst byggd rosé med lång eftersmak.

Långtidsväxande stort allroundvin

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2012 för 99 kronor. Komplett rik och ganska tätt med lättbegriplig struktur och klangfärg. Bra hela vägen för konsumtion idag och ett utmärkt vin i nästan alla sammanhang. Vinet utvecklas också riktigt vackert med långlagring. Jag har många av de senaste decenniets årgångar i min egen källare. För den som gillar mogna viner är 10-15 år riktigt intressant.

Bra gädda från Loire

Brochet Réserve Sauvignon Blanc, 2014 för 99 kronor. Är en frisk och komplex sauvignon blanc från druvans ena stora hemort, Loire. Det är i för sig inte någon brist på sådana dyra viner. Här är finessen att den bara kostar hundringen. Friskt och gräsigt med örtiga toner och nyanserad eftersmak. Vinhuset heter ”gädda” på franska!

Just halvtorr Mosel

Moselland Riesling Spätlese, 2013 för 69 kronor är en frisk balanserad halvtorr riesling till mycket rimligt pris. Har klarat den mycket variabla årgången 2013 riktigt hyggligt. Lite lättare än vanligt dock.

Ostvinet utan krångel

Graham’s Late Bottled Vintage, 2008 för 174 kronor är bästa filtrerade Late Bottled Vintage porten. Den har ingen fällning, utan kan hällas direkt i glasen. Den utvecklas inte nämnvärt med fortsatt lagring även om den håller länge. Bra insteg till finare flaskport och ett hejdundrande ostvin i slutet av den fina middagen.

Härlig 2008:a champagne till budgetpris

Palmer Blanc de Blancs, 2008 för 314 kronor kostar en hel del mindre än de stora husens standardchampagner. Denna chardonnaychampagne från toppåret 2008 har idag läckra klassiska toner med lite rostade hasselnötter fin längd och stor framtid vid lagring.

Stor nya zeeländsk Pinot Noir

Schubert Pinot Noir Block B, 2011 för 349 kronor. Pinot noir är Nya Zeelands största rödvinsdruva. Där görs numera många riktigt stora pinoter i europeisk stil med rejäl syra och mer delikates än simpel kraft. Veckans röda lyxvin är denna komplexa och relativt lätta delikata och ganska utvecklade pinot. Ganska generöst och måttligt hårt i syran. Växer ändå flera år till. Kommer från ett av de allra bästa vingårdslägena för pinot noir i Wairarapa vid Martinburough på södra änden av Nordön.

Chilensk röd premiumbox

Casillero del Diablo Carmenère Cabernet Sauvignon, 2013 för 235 kronor per 3 liter är en riktigt bra modern bordeauxblend gjord med mogen carmenere utan gröna toner. Lite genröst och mulligt med uttalad generös fruktighet. Görs av världsfirman Concha y Toro i deras utmärkta druvserie Casillero del Diablo, som nästan bara innehåller utmärkta viner.

Lämna ett svar