Laddar annons
27 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med nya zeeländsk finsyrah

Nya zeeländsk finsyrah, lyxsoave, bubblande svenskloire, fatad Marlborough SB, bästa röda boxen, bästa billiga vita torra smakrika boxen och en snygg långsiktig Rhônesyrah för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v22 2115 på Röttorps Bästa

Gimblett Gravels Syrah Trinity Hill, 2013 för 179 kronor. Veckans nya lite dyrare rödvin på Röttorps Bästa är denna rika mörka ännu lite strama och fruktiga Syrah. Från Nya Zeelands främsta rödvinsområde, Gimblett Gravels, en speciell grusig del av Hawke’s Bay, på den för landet ganska nya druvan Syrah. Som vanligt från Nya Zeeland är det lång växtsäsong, rejäla syror och struktur och ingen varmjordsslapphet i karaktären. Nyanländ på Systemet i fredags.

Lyxsoave

Contrada Salvarenza, 2012 för 199 kronor. Rikt komplext finstämt och ännu lite ungt men riktigt intagande och mångfacetterat som en lätt vit bourgogne. Stor långt slut med delikatess och växer med lagring. Norditaliensk supersoave på mycket gamla stockar i välskött toppvingård hos vinhuset Gini.

Bubblande svenskcuvé från Loire

Langlois Crémant de Loire Brut, för 129 kronor finns hår i en särskild långlagrad cuvée specielt för svensk publik. En härlig kombination av smakinnehåll och friskhet. Bra balans, lätt mineralitet och med bra komplex längd och slut.

Fatad Marlborough SB

Cloudy Bay Te Koko, 2012 för 299 kronor är en koncentrerad frisk örtig och lite svartvinbärsbladig sauvignon blanc. Tydligt svartvinbörsbladig i slutet. Det är en mycket extraordinär fatad hårt sselekterad Marlborough SB från franskägda topphuset Cloudy Bay. Annars är det normala att man undviker fat i den mycket populära speciella Nya Zeeländska sauvigon blanc stilen. Intressant lyxigt och fräscht vin med viss potential för några års utveckling men kanske allra charmigast direkt. En kommande stil för en högre nivå av Marlborough SB?

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva, för 279 kronor för 3liters box var överlägset bästa röda premiumboxen när jag nyligen provade alla boxarna i fasta sortimentet. Utmärkt vin med bra längd och fin struktur och lite rödsaftig frukt och långt bra genomklingande slut. Lufta gärna i karaff före konsumtion.

Bästa billiga smakrika vita boxen

Robertson Chardonnay, 2014, 199 kronor för 3l är friskt  och bra med lite innehåll med snygg klangfärg och längd. Utmärkt vin för detta rimliga pris i smakrik generös stil. Bra till kyckling.

Snygg långsiktig Rhônesyrah för källaren

Crozes-Hermitage Domaine de Lises, 2013 för 199 kronor är en riktigt laddad finstämd elegant Syrah i ungdomlig stil med stor framtid. Vinner mycket på lång lagring i sin subtila eleganta och obullriga stil. Spara gärna länge.