Försommarfesterna avlöser varandra och i maj och juni firas stämmor, jubileum, födelsedagar eller examen. Desserter som passar många eller få och som är enkla att fixa står högt i kurs. Vinet till är gärna mousserande eller pärlande med en liten sötma.
Den som inte har något att fira kan göra det ändå och varför inte uppmärksamma årstidens ljusa dagar och nätter. Veckans recept är hämtade ur den utmärkta boken *Till bords med systrarna Eisenman' och som ges ut av Bonnier Fakta. Läs mer om boken genom att klicka på länken.
Fryst cheesecake med färska bär
Tillagningstid: 20 min
Räcker till: ca 12 bitar
Recept
3 dl vispgrädde
3 ägg, delade i gula och vita
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g färskost, t ex philadelphia
skalet från 1 citron, ekologisk
1 msk pressad citronsaft
6-7 digestivekex
1 liter färska bär, t ex jordgubbar, hallon eller körsbär
Vispa grädden i en skål.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst i en annan skål.
Blanda färskost, citronskal och saft. Vänd ner i grädden.
Vispa äggvitorna i en ren skål till hårt skum. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i färskostkrämen. Fördela krämen i en pajform, ca 28 cm i diameter.
Smula digestivekexen fint i matberedare och strö dem över krämen. Ställ in i frysen och låt stå i minst 2 timmar, eller tills krämen är fryst.
Ta ut cheesecaken ur frysen cirka 10 min innan servering. Garnera med färska bär servera direkt.
Eton Mess
En traditionell engelsk dessert som serveras när Eton College spelar cricket mot Harrow School. Det sägs att anledningen var en tappad pavlovatårta.... god ändå men en riktig 'mess'.
Tillagningstid: 20 min
Räcker till: ca 4 bitar/portioner
Recept
ca 400 g färska jordgubbar
3 dl vispgrädde
ca 60 maränger
1/2 liter vaniljglass
Jordgubbssås
ca 225 g färska/frysta jordgubbar
ev 1 msk strösocker
Mixa jordgubbar och eventuellt socker till såsen i en matberedare eller med stavmixer. Ansa och skiva de färska jordgubbarna. Vispa grädden. Krossa marängerna lite lätt. Varva glass, grädde, jordgubbar, maränger och jordgubbssås i en skål eller i portionsglas. Vänd ihop försiktigt utan att blanda för mycket. Servera direkt.
Förslag på dryck till bärdessert
Nivole 2014 (7787), Michele Chiarlo, IMoscato d'Asti talien, 76 kr för 375 ml.
Pärlande sött vin som smakar av fläder och söta druvor, citrus och honung.
Alltid lika trevlig och stabil kvalitet. Suveränt vin till sommarens desserter med trädgårdens bär.
Betyg: 4
Brachetto d´Acqui Braida 2014 (6260), Braida di Bologna Giacomo, Brachetto d'Acqui Piemonte Italien, 85 kr för 375 ml
Sött, pärlande vin med bärig smak och inslag av körsbär, hallon. Supertrevlig smak och strålande i kombination till bär, till dessert som ovan eller med tillägg (förstärkning av match-goda-tillbehör) som hyvlad mörk choklad.
Betyg: 4
Ett annat förslag, till bärdesserter som inte är iskalla eller innehåller glass, är ett stilla muscatvin. Här finns exempelvis utmärkta
Samos 2013 (74567) från ön med samma namn i Grekland. Vinet måste beställas. 56 kr för 375 ml. Alternativ i helflaska, dock utan årgång, finns också och det är
Muscat of Samos (76845), 95 kr. Har inte provat det senare.