Laddar annons
19 May, 2015

Peter Sisseck | 20 årgångar Dominio de Pingus

Ribera del Duero, Spanien
Dominio de Pingus är namnet på det spanska kultvineriet som gjorde raketkarriär i mitten av nittiotalet. Vinmakaren Peter Sisseck menar att 2014 – Pingus tjugonde årgång – är den bästa sedan premiäråret 1995. En nyhet är att Pingus numera är biodynamiskt certifierad av Demeter.

Peter Sisseck – från Bordeaux till Ribera del Duero

Den danske vinmakaren Peter Sisseck flyttade ner från Bordeaux till Ribera del Duero år 1990. Han blev anlitad av vineriet Hacienda Monasterio, där han fortfarande är konsult. Som många andra vinmakare ville Sisseck tillslut göra ”sin egen grej” och år 1994 började han leta efter Ribera del Dueros bästa vingårdar till sitt egna projekt.

Två tillfälligheter skapade Pingus rykte

I byn La Horra hittade Peter sina drömmars vingårdar och år 1995 kom hans första egna vin ut på marknaden. Döpt ”Pingus” efter sitt eget smeknamn som barn. Vad som hände sedan är välkänt, men tåls att berättas igen. Pingus årgång 1995 fick otroliga 100 poäng av den då viktigaste vinkritiken i västvärlden, men båtlasten som skulle skeppa vinet till de upphetsade amerikanerna sjönk i Atlanten. Kombinationen av extremt liten tillgänglighet och perfekt poäng resulterade i ett astronomiskt högt pris. Än idag är Pingus ett av Spaniens kostsammaste viner, bara bröderna Egurens ”Teso la Monja” är dyrare.

Varför kostar Pingus 5401 kr på Systembolaget?

Ett högt pris är inte alltid synonymt med högsta kvalitet. Men vad som är grillkol respektive diamant är svårt att komma överens om, även bland experter. Personligen har jag aldrig hört någon – som smakat – säga att Pingus inte är ett av Spaniens bästa viner. För att förstå vad det är som gör Pingus så speciellt krävs det att man har lite fakta om Ribera del Dueros moderna historia som vinregion. Från att ha varit ett område med gamla vinstockar på sluttande infertila jordlotter, har det gått till en vinregion med unga vinrankor på de fertila alluviala jordarna längs med floden Duero.

– När jag kom till Ribera del Duero år 1990 fanns det 9000 hektar vingårdar här, idag finns det 22,000 hektar, säger Peter Sisseck. De flesta nyplanteringar är enligt Peter gjorda på fel plats, med fel druv-kloner, och mer fel tekniker.

Vinmakning “utan recept“

På Dominio de Pingus görs visserligen de mest ”felfria” vinerna i Ribera del Duero, men det betyder inte att det finns en teknisk mall för produktionen. Vinmakningen förändras varje år utefter druvmustens karaktär. Allt från vingårdslägen, stjälkar under jäsningen, extraktionsmetoder och ekfatshantering ändras år efter år. Vad som inte förändras är Peter Sissecks detaljstyrning. Det finns ingenting som inte analyseras, kontrolleras och värderas. Ribera del Dueros mest välutrustade labb finns på Dominio de Pingus.

Peter Sisseck om de trendiga ”naturliga” vinerna

– Vi strävar mot perfektion, då krävs att vi känner vinerna utan och innan, säger Peter Sisseck. En del vinmakare nuförtiden tror att vin skapas av naturen, vilket inte stämmer. Naturen skapar vinäger, människan skapar vin. Det är ett mycket viktigt koncept, fortsätter han. Rörelsen med ”naturliga viner” är full med exempel som regelbundet drabbats av bakterieangrepp, kommenterar han. På Dominio de Pingus får vinerna en svag dos svavel för att hålla oxidationen i schack. Någon annan tillsats använder han sig inte av. Det enda som (av vissa) skulle kunna anses vara ett ”ingrepp” är en svag klarning med äggvita, och det förekommer inte i alla årgångar. Det finns nämligen ett enzym i äggvitan som dödar potentiella bakterier i vinerna.

 

Peter Sisseck använder bland annat ekfat från Darnajou. Foto: CRUZ LILJEGREN

Vinprovning på Dominio de Pingus

Vi provar igenom vinerna på plats i byn Quintanilla de Onésimo längst med floden Duero. Vineriet är oskyltat, besökarna utvalda. Närvarande på plats är Peter Sisseck, Cruz Liljegren, och den unga assisterade ryska vinmakerskan Yulia Zhdanova, som nu gjort sin tredje vinifikation på Dominio de Pingus.

PSI 2013 (99063), 281kr – årgång 2012
PSI består av tempranillo från den östra delen av Ribera del Duero. Med sitt svalare klimat, tunnare kalkstensjord och högre altitud ger dessa druvor ett vin av elegant och lite lättare natur. Dominio de Pingus äger inte vingårdarna, druvorna köps från lokala odlare till ”överpris” så att ägarna inte får för sig att rycka upp de gamla vinstockarna. Den svåra och svala årgången 2013 har en extra frisk och rosigt aromatisk doft. Utan att gå in på detaljer sammanfattar jag med att det är en svag årgång av acceptabel kvalitet. Produktion: 250,000 flaskor.
Poäng: 2.5 av 5

Flor de Pingus 2013 (97013), 601kr – årgång 2012
– Flor är inte Dominio de Pingus ”andravin” utan ett separat vin, säger Peter Sisseck. Druvorna kommer förutom från de egna 35 hektaren runt byn La Horra även från kontrakterade odlare. Äldre Pingus-kännare kommer kanske ihåg att årgångarna före 2006 alla lagrades på helt nya ekfat, nuförtiden är det dock bara 35 procent nya. Det är en genomgående trend i vinvärden som även reflekteras i Peters viner. Trotts svår årgång känns vinet bra i munnen, med rik smak och toner av kakao och aromatiska örter.
Poäng: 3.5 av 5

Flor de Pingus 2014
– Jag är övertygad om att 2014 blir den bästa Flor de Pingus någonsin, sammanfattar Peter Sisseck sina intryck. Vinet har mer av allt jämfört med version 2013. I en årgång som 2014 är Flor de Pingus verkligt imponerande, men något mindre raffinerat och elegant än själva Pingus. Här krävs 7-10 års flaskomognad.
Poäng: 4 av 5

Pingus 2013 (97016), 5401kr – årgång 2012
Till Pingus köps inga druvor in, allt ägs av firman. De mycket speciella 4.2 hektaren som valts ut för vinet delas upp i fem parceller (delar) som jäser i separata ekliggare. En fördel med detta är att Peter och teamet kan skörda i fem olika tidpunkter vilket möjliggör en extrem detaljstyrning av druvornas mognadsgrad. Sedan 2006 har andelen ny ek förminskats till att idag inte lagras på ny ek alls. Även i denna svagare årgång är vinet stort och koncentrerat i munnen. Ett skickligt vinmakande med mindre extraktion (för att inte får ut gröna toner från skalen) har skapat en Pingus som är otroligt elegant och tillgänglig. Den enda som verkar missnöjd är Peter själv.
Poäng: 4 av 5

Pingus 2014
– 2014 påminner mig om hur årgång 1995 smakade i samma stadie, säger Peter Sisseck. Det är tillsammans med 1995 det mest koncentrerade vinet jag gjort i hela mitt liv. 2014 är även den första årgången som får biodynamisk certifiering av Demeter, ett arbete som pågått sedan många år tillbaka. Smakmässigt är noterar jag att det är ett ovanligt vin på grund av kombinationen av otroligt rik koncentration och samtidigt svalodlad karaktär. Pingus 2014 är fet, kall och lång. Vinet växer i munnen på ett sätt som är lika omöjligt att förstå som att beskriva. Peters entusiasm är omåttlig och det är en sann ära att få uppleva Pingus kanske bästa vin någonsin med skaparen själv.
Poäng: 5 av 5

Yulia Zhdanova – assisterande vinmakare på Dominio de Pingus. Foto: CRUZ LILJEGREN

Dominio de Pingus

Profil: Kultvin
Hemsida: Dominio de Pingus
Vinodlare: Peter Sisseck
Vinmakare: Peter Sisseck med hjälp av Patricia Benitez Soto, Javier Martin Moro och Yulia Zhdanova
Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel
I glaset hos: Vinkännare med god ekonomi
Drickfönster: Beroende på årgång, vänta gärna 10 år efter skörden för Pingus och minst 5 år för Flor de Pingus
Värdelöst vetande: Första årgången (1995) av Pingus gjordes på Bodegas Villacreces, bredvid Vega Sicilia
Omdöme: ”Pingus är ett av världens mest noggrant producerade viner”

Elke Jungs tidigare möte med Peter Sisseck:
Dominio de Pingus med Peter Sisseck

Intresserad av Ribera del Duero till rimligare pris?
Bodegas Portia – nytt imponerande vineri i Ribera del Duero
Aventino 200 Barrels – prisvärd Ribera del Duero på Systembolaget