Laddar annons
25 May, 2015

Champagnefrukost till student – med matiga tilltugg

Det är mycket som ska hända, den dagen man tar studenten. Allt från champagnefrukost till dans natten lång. Bäst att starta med lite matiga tilltugg i magen.

En dag som börjar med champagne blir en bra dag är min devis. Så det är klart att studentdagen ska skålas in med lite bubbel. Vilket friskt och fräscht bubbel som helst går bra om man har en tight budget.

Ska man festa en hel dag från morgon till kväll krävs det mat i magen trots att klockan kanske är sex på morgonen. Små, söta jordgubbar och några förskrämda chips löser inte problemet.

Nej, några matigare tilltugg måste man ha. Helst inte för kladdiga eftersom alla är finklädda, de ska gärna kunna ätas utan bestick och dessutom vara lättfixade. Det är väldigt mycket som ska ordnas vid ett student firande!

Övrigt att tänka på om du ordnar en champagnefrukost för studenter: erbjud ett alkoholfritt alternativ och vatten, ladda upp med servetter, våtservetter, huvudvärkstabletter och skavsårsplåster.

För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten...

Snittar med rökt lax och pepparrot

10 skivor formfranska utan kanter
100 g rökt lax, finhackad
150 g färskost med pepparrot
3 msk crème fraiche
1 knippe dill, finhackad

Blanda allt kvällen innan. Strax före servering, bred på en bit bröd och lägg den andra över, skär i trekanter. Förvara i lätt fuktad handduk i plastpåse så blir brödet inte torrt.

Tunnbrödsrullar med skinkröra

10 mjuka tunnbröd
2 dl grekisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
2 dl kesella, 10%
150 g rökt skinka, finhackad
1 kruka gräslök, finhackad
1 äpple, urkärnat, finhackat
2 tsk fransk senap
1 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk torkad oregano
salt och peppar

Blanda allt, gärna kvällen innan. Smaka av med salt och peppar. På morgonen breds krämen på tunnbröden, rulla ihop och rulla in i smörgåspapper. Rulla en pappersservett runt om.

Minipajer i bullformar – ca 15 stycken

Går bra att göra i förväg och lägga i frysen. Ta i så fall fram kvällen innan.

Pajdeg
75 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 dl kesella, 10 %

Fyllning
2 ägg
1 dl kesella, 10 %
1 dl mellangrädde
150 g riven Västerbottenost (eller annan smakrik ost)
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Gör degen, för hand eller i en food processor. Tryck ut den i dubbla bullformar och nagga dem i botten (aluminiumformar går också bra, men då går de inte att värma i mikron). Ställ i kylen i 30 minuter.

Blanda ägg, kesella och grädde med lite salt och peppar. Fördela osten i formarna och slå äggröran över. Grädda i cirka 20-25 minuter. Har du möjlighet att värma dem lätt precis före servering blir de allra godast. Ska de med ut i det gröna är de lättare att frakta kalla.

Fler bra tips inför studentfesten

Aktuella tips på champagne och mousserande viner finns här.

Här hittar du fler läckra tilltugg till champagne.

Missade du inlägget om lättfixad studentfest så hittar du det här.

Snittar på tunnbröd - enkla att förbereda