Laddar annons
Snittar på tunnbröd – läckra och lätta att förbereda
21 May, 2018

Snittar på tunnbröd – läckra och lätta att förbereda

Prova Vinbankens härliga snittar, lätta att förbereda i god tid. Snittar på tunnbröd är enkla att variera. Den rökta laxröran är en favorit, lika god på knäcke dagen efter. Kanske de grillade snittarna med chèvre och svamp blir din favorit?

Snabbval


I den ljuva sommartid finns det många anledningar att ses och festa till det. Studentskivor, bröllop och skollov som börjar. Gör det enkelt genom att servera snittar av rullade tunnbröd till drinken eller bubblet. Tunnbrödet går också att använda som bas om du vill göra en grillad snitt som variation till de kalla snittarna.

Snittar som går att förbereda

Snittar av tunnbröd som man rullar ihop går att förbereda dagen innan om inte fyllningen är alltför ”blöt” - exempelvis med skink- och ostskivor och sallad, som på bilden ovan - annars är det säkrast att göra dem samma dag.

Ta fram brödet ur påsen precis innan du fyller det annars blir det torrt. Förvara sedan de fyllda rullarna i plastpåse i kylskåp och skär upp dem precis före servering. För en lyxigare snitt dekorera gärna snittytan. Låt rullen vara hel och du har perfekt utflyktsmat.

Recept | Rullade snittar med rökt laxröra

  • 200 g naturell creem cheese
  • 200 g varmrökt lax
  • 10 cm finhackad purjolök
  • 1 krm citronpeppar eller vanlig svartpeppar
  • Zest från en halv ekologisk citron
  • Ev salt
  • Ev rucola eller bladspenat, grovt hackad
  • 3-4 skivor mjukt tunnbröd
     

Gör så här:

Rensa laxen från ben och skinn. Fördela i småbitar. Blanda ned ost, lök, citronpeppar och zest och rör till en kräm. Kör i matberedare om du vill, men gör det snabbt i så fall så att det inte blir allt för slätt. Smaka av med salt.Några timmar före servering fördela på tunnbröd med grovt hackad rucola eller bladspenat om du vill. Rulla ihop och lägg i plastpåse. Skär i skivor strax före servering.

Sugen på tilltugg till champagne?

Du hittar dom godaste recepten här!

Recept | Rullade snittar med grillad paprika och ostkräm

  • 4 röda spetspaprikor
  • 200 g naturell creem cheese
  • 150 g riven Västerbottensost
  • Några msk hackad gräslök
  • Salt och svartpeppar
  • 3-4 skivor mjukt tunnbröd


Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med ”skinnsidan” upp på bakplåtspapper. Grilla i ugn i cirka 30 minuter. Ta ut och låt svalna.Mixa paprikorna med creem cheese, riven ost och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Bred röran på tunnbröd, rulla ihop och lägg i plastpåse. Skär i skivor strax före servering och garnera gärna med lite extra hackad gräslök.Lax- eller oströra som blir över smakar lika gott dagen efter på bit knäckebröd till ett glas kall lager.


 

Recept | Glutenfria snittar (rullar) med smak av pesto och parmesan

  • 1 rulle glutenfri smördeg
  • 1 burk valfri pesto
  • Cirka 100 gram riven parmesan
  • Hackad färsk gräslök
  • 1 ägg, vispat
     

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Skär degen i två lika stora delar och kavla ut dem litegrann. Bred pesto på och strö över ost (spara lite till topping). Lägg sedan den andra delen ovanpå.Skär ”kakan” i cirka 1,5 cm breda strimlor, ungefär 10 cm långa. Ta tag i ändarna och snurra dem ett par varv. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och pensla med ägg. Strö över resten av osten.Gratinera i ungefär 15-20 minuter tills de har fin färg. Ta ut och låt svalna något. Strö sedan över gräslöken och servera genast. Varning för snabb åtgång! Servera till en Aperol Spritz eller en Campari med soda.
 

Recept | Grillade snittar med chèvre och svamp

  • 3 mjuka tunnbröd
  • Cirka 20 skogschampinjoner i skivor
  • 1 vitlöksklyfta
  • Cirka 20 skivor chèvre av typen mindre rulle
  • Hackad bladpersilja eller färsk timjan
  • Olivolja
  • Smör
  • Salt och svartpeppar
     

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Dela bröden i lagom stora bitar. Pensla dem med olja och rosta dem ett par minuter i ugnen.Stek under tiden svampen i smör tillsammans med vitlöksklyftan tills det mesta av vätskan i svampen är borta. Salta och peppra.Fördela svampen på snittarna och lägg en skiva ost på varje. Grilla i ugnen i cirka 4-5 minuter tills osten smält och de fått lite färg. Strö hackad bladpersilja eller timjan över vid servering.

Serveras ljumma till ett glas torrt mousserande vin eller ett smakrikt rosévin. Gå direkt till våra förslag på vita sommarviner, roséviner, mousserande (under 180 kr) och champagne!

Fler recept på snittar