Laddar annons
31 May, 2015

Ny öl på bolaget juni 2015 | Alla öl recenserade med betyg

Det är säsong för saison på Systembolaget. Det vill säga en lättare, alkoholsvagare typ av ale, med ursprung i Belgien (förstås) och sedermera med vid spridning till och från världens hantverksbryggerier.

Åtskilligt sådant ställs upp på hyllorna i juni. Dessutom lanseras en samling suröl, ett Systembolagsfjäsk för de verkliga fantasterna. Om jag inte visste att uttalandet ”det blir nog bara en fluga” kan förfölja en människa ner i graven, skulle jag tvärsäkert slå fast det. Nu kan jag bara gissa att det blir så, ty det är inte rimligt att särskilt många gillar suröl av den värsta sorten. Och det kommer några såna i juni.

Det fasta sortimentet har premiär redan på måndag, medan de små partierna – sånt det kan bli huggsexa om – dukas fram på fredag den 5:e.

ÖlL 5 POÄNG (av 5)

Valeir Extra (11685), 65 kr för 750 ml (87 kr/l)
Brouwerij Contreras, Belgien
Det är verkligen något extra. Underbart rund, välbalanserad och komplex – fast okomplicerad – IPA, på en alkoholnivå (6,5%) som är bekväm som en favoritfåtölj . Tropisk frukt och gräddig kola samsas runt den tallrik med moules frites som bara måste avnjutas till det här ölet. (5/6)

Founders Rübaeus (11456), 31,90 kr för 355 ml (90 kr/l)
Founders Brewing Company, Michigan, USA
Behagligt sött och hallonmättat. Gör intrång I vinsfären med sina vinösa drag. Så välbalanserat att det inte ens retar upp den mest inbitne Reinheitsangebotsivraren? (Jo, det gör det förstås.) Anyway, det är som gjort för chokladtårta med hallonsås & vispgrädde. (5/6)

Zundert Trappist (11736), 49,50 kr för 330 ml (150 kr/l)
Trappistbrouwerij De Kievit, Holland
En flytande frukost med toner av rostat bröd, marmelad, apelsin(juice) och koriander. Fluffig skumkrona, behagligt mild beska. Förförande lättdrucket, de åtta procenten alkohol är väl dolda för värden (om det är undertecknad som förväntas bjuda på ölet). (5/6)

Kindest Find (11673), 90,70 kr för 650 ml (140 kr/l)
Smuttynose Brewing, New Hampshire, USA
Mörkröd American Strong Ale som inte är svårt att förstå sig på. Farligt medryckande pulshöjare med 8,5 väl dolda procent alkohol. Rock’n’roll på flaska, med tunga humleackord, och karamellig malt. Om öl vore musik skulle detta vara You ain’t seen nothing yet med Bachman Turner Overdrive. Full kräm. Typ. (5/6)

Corsendonk Mixpack (1572), 99,60 kr för 4 x 330 ml (75 kr/l)
Brasserie Du Bocq, Belgien
Belgiska Corsendonk – känd för sin härliga julöl i miniflaska, den med knallblå etikett – gör en Brewdog och levererar en pedagogisk fyrväppling. Med Blanche Witbier, Agnus Tripel, Pater Dubbel och Rousse täcker man in en hyfsad bit av belgisk ölkultur. Trippeln är överlägset bäst i kvartetten. Ingen tokig gåbortspresent till någon som har svårt att hålla blommor vid liv.

ÖL 4 POÄNG (av 5)

Rådanäs Lageröl (1562), 19,90 kr för 330 ml (60 kr/l)
Rådanäs bryggeri, Härryda
Litet kvalitetsbryggeri på fantastisk sjötomt mellan Mölnlycke och Landvetter, som lever på sansade brygder. När grannarna Popples (Mölnlycke) och Dugges (Landvetter) skickar ut kraftpaket som gormar över nejden, är Rådanäs timidare. Finstämd lager med flera bottnar. Knappast något klunkigt gräsklipparöl, det här kräver kontemplation och tid. Maltigt med honung- och citrustoner.

Dugges All The Way Session IPA (1674), 22,20 kr för 330 ml (67 kr/l)
Dugges Ale & Porterbryggeri, Härryda
Saison blir session på engelska och Dugges variant är en humlig, amerikansk IPA på måttliga 4,2 procent. Namnet och alkoholhalten implicerar också att man ska palla en hel ”session” (i betydelsen ”kväll”) av törst, med enbart det här ölet i glaset, enligt bryggaren själv. Bra med humlebeska, full maltsmak och rund kropp.

Grebbestad IPL (1330), 23,90 kr för 330 ml (72 kr/l)
Grebbestads Bryggeri
Strålande West Coast IPL, bland det bästa Grebbestad lagrat i sina tankar (undantaget den extrema fullmånebrygden Lunator). Suverän balans, bra bett i humlebeskan, helt enkelt ett jädra gott öl. Frågan är om jag gillar den travesterande beteckningen IPL lika mycket. Någon India Pale Lager har såvitt jag vet aldrig skeppats från England över havet till lydstaten Indien.

2012 Imperial Barley Wine (2146), 39,90 kr för 330 ml (121 kr/l)
Ridgeway Brewing, England
Ridgeway,mellan Oxford och Reading, gör världens fräckaste julölsserie med de allt elakare (läs: starkare) tomtarna (Bad Elf, Very Bad Elf, Criminally Bad Elf, m fl), vilka dessvärre aldrig når hyllorna på Systemet. Här är en välvillig, men klen kompensation, i form av en ytterst lagringsbar årgångsale. 10% alkohol kräver ryggrad – och den finns här i form av stabil maltighet och skaplig beska som balanserar den påtagliga restsötman. Får ligga ytterligare några år i källaren. (1/6)

Siren/Hill Farmstead Love Of Work (11874), 34,90 kr för 330 ml (106 kr/l)
Siren Craft Brew, England
Enormt bra maltighet och snygg, amerikansk humlebeska, för att vara så lätt på foten. Lär vara bryggt med Earl Grey-te också, vilket inte märks i min gom. (Är ingen tedrickare.) Snubblande nära folköl med blott 3,6 volymprocent alkohol. Men går det att sälja – just av det skälet? YPK-faktorn blir minimal. Systemet har köpt in tiotusen flaskor. Det är nog att tigga om hyllvärmare. (5/6)

Life Is A Peach (11875), 39,90 kr för 330 ml (121 kr/l)
Siren Craft Brew, England
En kollab mellan bryggeriet Siren och svenska Omnipollo och hembryggarmästaren Niklas Johansson på visit. Lätt oklar eller grumlig (hazy, säger engelskspråkiga beer geeks), tydlig persikoton och stringent beska. Ett strålande öl, som kostar för mycket. Men om nu livet är en persika, så är det väl det här man lägger pengarna på. (5/6)

Dugges Black Currant (11870), 24,90 kr för 330 ml (75 kr/l)
Dugges Ale- & Porterbryggeri, Härryda
Uppföljaren till Bärliner lingon och blåbär går i samma, ljusa, milda surölsstil. Fullt sväljbart, bärigt, fruktigt och charmigt. Utomjordingar som klarar av geuzen (titta under 1 POÄNG) tycker givetvis att det här är mesigt. (5/6)

Brewdog My Name is Little Ingrid (11466), 26,90 kr för 330 ml (82 kr/l)
Brewdog, Skottland
Ännu ett utmärkt, maltigt, beskt, modernt matöl från Brewdog, som hörsammat Systemets förfrågan om lite alkohol (4,4%) och mycket smak. Vill minnas att Brewdogs IPA ”Hello My Name is Ingrid” var en referens till Ingrid Bergman – så Little Ingrid är kanske Isabella Rossellini, då? (Ren gissning, ibland orkar man bara inte forska om alla ovidkommande dumheter…) (5/6)

ÖL 3 POÄNG (av 5)

Hof ten Dormaal /De Molen Vallen en Opstaan (11798), 59,90 kr för 330 ml (182 kr/l)
Brouwerij De Molen, Holland
Hiskeligt dyrt öl, men se det som ett stödköp. HtD-bryggeriet blev eldhärjat på Trettondagen och har haft problem sedan dess. Ölet är bryggt hos goda vännerna på De Molen. Blanda därför inte ihop röken i den här tunga, tuffa nioprocentiga imperial stouten med branden. För rökig är den. Kräver mat, men slår sannolikt ihjäl allting som inte också är rökt. Sitter alltså bra till en slaktarplatta med charkuterier och korv. Om öl vore musik skulle det här naturligtvis vara Smoke on the Water med Deep Purple. (5/6)

BrewDog IPA Is Dead (11742), 119,60 kr för 1 320 ml (91 kr/l)
Brewdog, Skottland
Brewdogs tar kål på sin IPA varje år, på samma pedagogiska sätt: fyra flaskor i ett kit, kokat med olika humle (single). Bayersk Mandarin, Ella från Australien, engelsk Pioneer och Chinook från USA bidrar här med olika aromer. Visst smakar det olika (Chinook är en favorit, med sina grapetoner), men humlingen är så generös att det blir mest beska av alltihop. (5/6)

Bière Darbyste (11888), 69,90 kr för 750 ml (93 kr/l)
Brasserie De Blaugies, Belgien,
En lite kantig ale, vars stil och smak är svårbestämbar. Fruktig, syrlig, halmig, örtig och äpplig – allt på samma gång. Saison? En hybrid som jag, trots att jag inte kan bestämma stilen, gillar ganska mycket. Buteljerad med naturkork. (5/6)

Saison d'Epeautre (11861), 69,90 kr för 750 ml (93 kr/l)
Brasserie De Blaugies, Belgien
Storebrorsa till Darbyste, med lite mer hår på bröstet. Mer av allt, särskilt malt. Komplext och coolt öl, med citruston och massor av kolsyra, men bara lite skum. (5/6)

New York Lager (1599), 22,30 kr för 400 ml (56 kr/l)
Nørrebro Bryghus, Danmark
EKOLOGISKT
Bland den mörkaste ljusa lagern jag provat. Oerhört snygg, intagande bärnstensfärg, men tämligen enkelt i munnen, med en sötma som är lite för påstridig för kroppen (såväl min som ölets kropp). Nørrebro kör med udda flaskstorlek: 40 centiliter – är inte det ett gammalt hederligt mått på stor stark? (1/6)

Baladin Elixir (11633), 89,90 kr för 750 ml (120 kr/l)
Birrificio Baladin, Italien
En kopparröd, kryddig, piemontesisk kaloribomb på tio procent alkohol, bryggd med whiskyjäst från Islay och med restsocker upp till axlarna. Så långt ifrån min standardöl man kan komma. Men välgjort. Kanske till kladdkaka? (5/6)

Innis & Gunn White Oak Wheat Beer (11841), 26,90 kr för 330 ml (82 kr/l)
Innis & Gunn, Skottland
Typisk Innis & Gunn-stil, med tuggig gräddkola i näsan, munnen och svalget. Trevligt och publikt, men saknar beska. Systemets inköpare har näsa för vad som går att sälja, 50 000 flaskor är inköpta till lanseringen ”små partier” 5 juni.

Saison Dupont Biologique (1614), 54 kr för 750 ml (72 kr/l)
Brasserie Dupont, Belgien
EKOLOGISKT
Saison betyder ungefär fruktig, vårlig lågalkohol och med belgiska mått mätt är 5,5 procent beskedligt. Den normalt höga syran har kvittats mot en del beska, vilket gör ölet smakligt. Eftersmaken är lång och tämligen besk. Inte helt enkelt att förstå sig på detta ofiltrerade öl, med sin tunga jästighet molande I bakgrunden. (1/6)

BeerBera 2014 (11763), 99,90 kr för 375 ml (266 kr/l)
LoverBeer, Italien

Märkligt suröl, där spontanjästen kommer från skalen från färskpressade barberadruvor, vilka levereras av ett vineri i Alba. Barberaölet kan alltså bara bryggas en gång om året, under vinskörden i Piemonte. Ergo: Om man inte tycker att livet är besvärligt ändå, kan man alltid krångla till det för sig.
Ölet, som givetvis springer upp i en oerhörd kostnad, är trots allt inte dumt. Här finns en kittlande ton av tobak. Något för rökare? Inte för mig. (5/6)

ÖL 2 POÄNG (av 5)

Mikkeller/Lindemans SpontanBasil (11459), 139 kr för 750 ml (185 kr/l)
Brouwerij Lindemans, Belgien
Vem älskar inte doften av färsk basilika – i pesto …
Här är det fränt och mera tveksamt. Tokigt kul från danske gränstänjaren Mikkeller, men hans spontanjästa suröl med basilika är nog mera experiment än njutning. Överlåter åt någon annan att pröjsa 139 kronor för en flaska av det här. (5/6)

Skovlyst Birkebryg EKO unfiltered (1564), 16,20 kr för 330 ml (49 kr/l)
Skovlyst bryggeri, Værløse, Danmark
EKOLOGISKT
Danskt bryggeri med egen, örtig och faktiskt skogig stil. Har provat en hel del märkliga grejer därifrån. Birkebryg, alltså björkbrygd (bryggt med björksav) är nog det mest udda. Men man kan inte låta udda vara jämt i glaset, det skulle bli lite tröttsamt långt innan en halvliter är tömd. Så 33:an är ett lagom mått på det här. (1/6)

ÖL 1 POÄNG (av 5)

Norrlands Guld Ljus EKO (1488), 10,30 kr för 330 ml (31 kr/l)
Spendrups, Grängesberg
EKOLOGISKT
Tunt, högst ordinärt lageröl, utan speciell smakprofil, där EKO-stämpeln varken hämmar eller höjer kvalitén. Duger i alla fall som törstsläckare. En kreativ copywriter, som troligen aldrig satt sin fot norr om Sandviken (definitivt inte i Bolidengruvan), har författat följande om NG Ljus EKO på Spendrups nätsajt: ”Ölet ger en förnimmelse av guldet från den rena norrländska naturen!” Morsning … (1/6)

Arboga Ekologisk Lager (1331), 13,40 kr för 500 ml (27 kr/l)
Three Towns Ind Brewers (Galatea), Sverige
EKOLOGISKT
En öltyp som nördarna älskar att såga jäms med fotknölarna. Ihåligt, men trots allt med en liten beska, vilket skiljer ölet från vatten. Lätt kemisk, lite lömsk mandelton, som jag skulle passa mig för, om ölet inte vore uttalat ekologiskt. För i så fall är det väl inte giftigt? (1/6)

Negra Modelo (1628), 16,90 kr för 355 ml (48 kr/l)
Modelo, Mexiko
Skulle möjligen vara något slags ursäkt för de helt urvattnade Sol och Corona. Men man blir sol-och-vårad här också. Kanske något mer substans än duon S & C, men den vaniljiga doften och melassiga smaken gör inte mången gringo glad. Mexikansk öl ska kanske inte skickas hit. Alls. (1/6)

Hanssens Experimental Raspberry (11442), 89,90 kr för 375 ml (240 kr/l)
Hanssens Artisanaal, Belgien
Suröl (frambozenlambic) med hallonsmak som drar och sliter i kinderna. Skulle funka fantastiskt som en bättre hallonvinäger i en sallad, än som öl i ett dricksglas. Och en bra balsamico får gärna kosta 240 spänn för en liter. Ska vi enas om att experimentet skulle vara lyckat om vi gjorde så? (5/6)

Mohawk Anything Gose (1375), 23,20 kr för 330 ml (70 kr/l)
Mohawk Brewing Company, Belgien
Anything Gose Not! Not in my backyard. Okej, okej, okej – suröl är på modet och jag erkänner att jag har svårt att gilla det mest extrema. That’s it. Älskar det mesta Mohawk kokar ihop, men denna grumliga och salta(!) citronjuice med fruktkött, som beträffande pH måtte närma sig noll, är … tja, säkert ett gott hantverk, men för mig omöjligt att njuta av. Läs någon annan recensent för att få en vettig bedömning. (1/6)

1622 3 Fonteinen Oude Geuze (1622), 59 kr för 375 ml (157 kr/l)
Drie Fonteinen, Belgien
Spontanjäst lambic som utklassar Mohawk i battlingen om suraste surölet. Fullständigt odrickbar magsaft i dag och det vetef*n hur länge man måste lagra, för att ölet ska slipas av. Om det nånsin händer. Systemet borde sätta varningstriangel på hyllkanten, så att vanliga, lagom nyfikna ölkonsumenter inte köper på sig något de bittert – eller snarare surt – kommer att ångra. (1/6)

Författare: Thomaz Grehn