Laddar annons
5 Apr, 2015

Ny öl på Systembolaget

Ett litet, men ganska naggande gott, nytt ölgäng, smög sig in på Systembolaget fredag 20 mars 2015. Om det var suröl som dominerade i början av förra månaden var det mörk, krämig stout som äntrade hyllorna på bolaget i detta släpp.

ÖL 5 POÄNG AV 5

Mephistopheles’ Stout (11885)
Avery Brewing Co, USA, 94,80 kr för 355 ml
Stout? I h*****e heller! Vad vi får i munnen här är en kolsvart, sirapsliknande, vinös och mycket stark vätska, med viskositet som syntetisk motorolja. Den trögflytande brygden är verkligen djävulskt läcker. Om det varit ett vin, skulle det ha varit ett Pedro Ximenez av ganska god klass. Namnet är gemensamt med mörkrets furste, så det är f*nimej inte illa att ha lotsat den blasfemiska etiketten förbi Systembolagets moralväktare.
Skulle ha kunnat skriva fler hyllande satansverser om det här ölet, men det får räcka så.

Weird Beard Double Perle A Coffee Milk Stout (11449)
Weird Beard Brewing Co, England, 49,80 kr för 330 ml
Har allt som ska finnas i form av kaffetoner, choklad, lakrits, enrisrökt medwurst, cigarr och kokos. Dyrt som skam – du betalar för något mer än bara alkohol. Ölet håller i sammanhanget modesta 8,5%.
Galna Skäggets bryggeri är två hembryggare som kommit ut. Precis som importören av den här sagolika stouten. Bakom firman Brewtrade ligger nämligen Ida Engström och Peter Augustsson, aka Electric Nurse, när de själva ambulerar som fantombryggare. Här har paret hittat något riktigt gott från västra London. Men brygg nåt sånt här själva, vetja – så slipper vi skeppa hit’et tvärs över hela Skagerrak.

ÖL 4 POÄNG AV 5

Mohawk Imperial Brown Stout (11462)
De Proefbrouwerij, Belgien, 39,90 kr för 330 ml
Moderat pris för en högklassig – men inte sensationell – stout. Alkoholen på dryga tio procent bäddas effektivt in i generösa givor av choklad och kaffe. Rostad malt blir allt bra gôtt, när ett proffs fått lägga sin hand över produktionen. När Stefan ”Mohawk” Gustavsson kliver in på sitt belgiska favoritbryggeri blir det sällan fel.

2015 Duvel Tripel Hop (11499)
Duvel Moortgat, Belgien, 29,90 kr för 330 ml
Hur många av oss blev inte bekanta med ”belgisk öl”, via ett första smakprov på Duvel? Och hur många har inte därefter hållit fast vid (eller åtminstone återkommit till) denna urtypiska, jästiga, citronaromatiska, alkoholstarka, halmfärgade ale?
Tripel Hop är, som namnet antyder, beskare än instegsmodellen. Till de båda rätt milda klassikerna saaz och styrian golding är, precis som ifjol, tillsatt en bittrare amerikansk humle, equinox. Och där har ni det klockrena skälet till att ölet lanseras på själva vårdagjämningen. Den som dricker denna schyssta, snälla, tidsinställda humlebomb kvart i elva på kvällen, träffar mitt i prick för equinox, vårdagjämningspunkten, enligt astronomerna.

Lagunitas Galatea Fusion 25 Ale (11445)
Lagunitas Brewing Co, Kalifornien, USA, 28,90 kr för 355 ml
En kollaboration mellan det amerikanska bryggeriet L och den svenska importören G på besök i Sonoma Valley. Dalen är annars mera känd för sina fruktiga viner än för sitt öl. Är ni förtrogna med Lagunitas standard-IPA och gillar vad ni sväljer, blir ni inte besvikna på den här brygden heller. Inget våld på grundstilen, utan välgjort, balanserat, mera sirap, citrus och tropisk frukt än bombastisk humle. Slump eller inte – liksom i Duvels vårdagjämningsöl ingår även här den nya humlen equinox.

ÖL 3 POÄNG AV 5

Beavertown Holy Cowbell India Stout (11446)
Beaverton Brewery, England, 30,90 kr för 330 ml
En stout som delar folket i två läger; för eller emot öl som domineras av salmiak. Själv är jag tveksam, det är som att slicka på pluspolen till ett gammalt bilbatteri (vilket var i stort sett det enda lördagsnöje vi hade i Falköping i min ungdom) – men jag inser att den torra stouten är välgjord och balanserad. Fin skumkrona också. Så jag fegar ur och sätter en … hmm, trea som betyg. (Å, så beige man kan vara…)

ÖL 1 POÄNG AV 5

014 Mohawk Banyuls Blizzard (11488)
De Proefbrouwerij, Belgien, 89,90 kr för 375 ml
Kejsaren är inte alldeles naken, men särskilt välklädd är han inte i det här fallet. Det luktar faktiskt soprum om klädedräkten – en omisskännlig, sötaktig odör som rimligen kommer från vinfaten, där ölet lagrats i sex månader. Den som tillbringat lite tid nere i Banyuls-sur-mer (gränstrakterna mellan franska och spanska Katalonien) och lärt känna de läckra vinerna, blir riktigt ledsen över hur ortsnamnet missbrukas här. Etiketten såg ju så spännande ut...
Som sagt: när Stefan ”Mohawk” Gustavsson kliver in på sitt belgiska favoritbryggeri blir det sällan fel. Men även kjolen har sina fläckar, som killen på kemtvätten sa.

Mer om öl som lanserades på Systembolaget i den första omgången av två under mars 2015, läs recensionen, med betyg och omdömen.