Stort test – bästa vinerna på PET-flaska

Favoritmarkera

Lyxig chablis i plastflaska? Ja, det finns faktiskt lyxvin på PET-flaska. Vi har testat och här är de bästa vinerna på PET-flaska.

PET-flaskan har flera miljömässiga fördelar: den är energisnål att tillverka och att återvinna och den låga vikten gör transporterna mindre energikrävande. Den går inte sönder, tar mindre plats och är lätt att bära. Hittills har den dock inte funnit vägen till svenskarnas hjärtan på det sätt som boxen gjort.

Enligt Systembolaget finns det totalt 74 artiklar i sortimentet på PET; vin, öl och andra drycker. Försäljningen är cirka 1,5 procent av totala försäljningsvolymen, fortfarande ganska blygsamt alltså, framför allt i jämförelse med ”boxboomen”. Enligt Systembolaget så ökar intresset från konsumenterna för vin på PET och de menar att de som vågar testa är nöjda. Senaste året har försäljningen av vin på PET ökat med 20 procent.

Efterfrågan av vin på PET-flaska ökar

Anette Wyrén på Arvid Nordquist har observerat ökningen.
– Candidato PET har en mycket positiv utveckling på Systembolaget som säkert beror på flera faktorer, dels att det är det enda ekologiska vinet på PET-flaska under 60 kronor i kombination med att den har ett stort prisvärde i förhållande till sin kvalitet. Dessutom ser vi en generellt ökad efterfrågan för den typen av förpackning, vilket är roligt.

Rebecka Hedlund på Vinia märker en liknande trend.
– Vi märker tydligt att Systembolaget frågar mer efter PET-flaskor. Tidigare har det varit viner i lägre prisklass, runt 69 kronor men nu senast är det Sancerren för 139 kronor, vilket är intressant. Jag ser det som ett experiment från Systembolagets sida. Kommer konsumenten vara villig att betala runt 140 kronor för vin på PET?

Rebecka Hedlund berättar också att många konsumenter tror att det är mindre vin i en PET-flaska eftersom de ser smalare ut. I övrigt får förpackningen mycket positiv feedback.

– Kanske kommer PET utvecklas som bag-in-box eller skruvkork, först rynkar många på näsan och sedan blir det något helt naturligt.

Bästa vinerna på PET-flaska

Istället för att köpa den obligatoriska vinboxen till båten/sommarstugan/husvagnen föreslår jag att du provar fyra olika PET-flaskor. Mycket roligare med omväxling! På alla priser nedan tillkommer 1 krona i pant.

Bästa vita vinerna på PET-flaska

Chablis Domaine de Viviers 2013 (5398), Chablis, Frankrike, 151 kr
Lyxvin i PET-flaska. Ja, men visst. Det går ju hur bra som helst. Inte lagra utan servera nu direkt i sommarkvällens värme till nyfångade räkor. Frisk doft av citrus och mineral. Hög syra. Smak av citrus och gröna äpplen med lite rund avslutning av persika. Härlig chablis för den som vill ha en lättillgänglig variant istället för superstram.
Betyg: 4+

Sancerre Domaine Michel Girard 2014 (2420), Loire, Frankrike, 138 kr
Sancerre är en egen appellation i Loire och vinerna görs på sauvignon blanc. Druvtypisk doft av krusbär och citrus. Härligt, frisk smak av krusbär, nässlor och svarta vinbärsblad. Typisk och mycket bra sancerre. Servera till sommarsallad med chèvre och lyckan blir fullständig.
Betyg: 4

Las Moras Chardonnay 2014 (16018) , Cuyo, Argentina, 85 kr
Ett härligt vin med doft av tropiska frukter. En frisk chardonnay med bra syra. Smak av citron och tropiska frukter som passion och ananas. Riktigt bra och ekologisk dessutom. Till den grillade fisken?
Betyg: 4-

The Crossings Sauvignon Blanc 2014 (6276), Marlborough, Nya Zeeland, 88 kr
Druvtypisk doft. Smak av krusbär och svartvinbärsblad och passionsfrukt. Aromatisk med lång smak. Riktigt bra sauvignon blanc från nya världen. Servera till vattenmelonsallad med fetaost.
Betyg: 4-

Spring Wine Chardonnay 2013 (6803), Kalifornien, USA, 67 kr
Fruktig doft av tropisk frukt. Fruktig smak, druvtypisk med inslag av mango, ananas. Trevlig vardagschardonnay. Finns i olika storlekar. Perfekt att ta med picknickkorgen till en ostpaj och tomatsallad.
Betyg: 3+

Mare Piccolo Fiano Falanghino 2013 (4631), Apulien, Italien, 75 kr
Druvig doft av persika och honung. Fruktig smak av päron, persika och apelsin. Bra syra. Trevligt vin på italienska druvorna fiano och falanghino som passar att sippa på och till grillade fisken. Allroundvin som passar många och passar till mycket.
Betyg: 3+

Lindemans Chardonnay 2014 (16457), South Estern Australia, Australien, 72 kr
Det var länge sedan jag drack detta vin eftersom det varit så ekat. Men nu är det mycket friskare och längtar man efter en typisk, riktigt tropiskt fruktig och fet chardonnay kan denna göra jobbet.
Betyg: 3

Paul Sapin Chardonnay 2014 (2141), Languedoc-Roussillon, Frankrike, 78 kr
Ekologisk. Fruktig doft och smak med gröna äpplen, päron och citrus. Frisk och fräsch. Lite chabliskänsla utan mineralen.
Betyg: 3

Calitopia Chardonnay 2013 (16023), Kalifornien, USA, 79 kr
Fruktig doft av tropiska frukter som mango och aprikos med inslag av fat. Typisk chardonnay i den lite fetare, fatigare och kraftiga stilen. Gillar du det så lär du falla pladask.
Betyg: 3

Wildboar’s Rock Riesling 2013 (5322), Rheinhessen, Tyskland, 69 kr
Ett enkelt vin men det doftar väldigt tydligt av rieslingdruvan. Frisk smak av citrus och gröna äpplen. Pigg syra. Bra pris.
Betyg: 3-

Bästa röda vinerna på PET-flaska

Les Pious Côte de Rhône 2014 (2469), Côtes du Rhône, Frankrike, 89 kr
En riktigt trevlig ”rånare”. Ekologiskt vin med fruktig och kryddig smak av körsbär och viol. Toppen för sitt pris och fin till alla grillar rätter av lamm förstås.
Betyg: 4-

Vista Mar Sepia Syrah 2014 (2134), Maule, Chile, 64 kr
Fruktig smak med toner av svarta vinbär, björnbär och fat. Bra pris. Ett perfekt grillvin! Tänd grillen och ta fram hamburgaren!
Betyg: 3+

Candidato Ecologico 2014 (22335), Spanien, 59 kr
Man möts av pigg, bärig doft av örter och körsbär. Bärig smak av mörka körsbär, blåbär och örter . Bra syra. För den som gillar ett piggt och bärigt vin. Perfekt rött om man vill ha ett lite lättare vin i sommarkvällen. Fynd till det priset.
Betyg: 3+

Casa Vinironia Palloncino Aglianico 2014 (3034), Apulien, Italien, 68 kr
Kryddig doft med inslag av mörka körsbär. Kryddig smak av mörka bär, torkad frukt och choklad. Relativt kraftiga tanniner och tydlig syra. Köttvin med spännande toner. I like!
Betyg: 3+

Barwang The Wall Shiraz 2013 (6831), New South Wales, Australien, 73 kr
En mullig shiraz från down  under. Fruktig och lite pepprig doft. Fruktig smak av svarta vinbär, björnbär, lakrits och peppar. Medelsyra och tanniner. Toppen till grillat!
Betyg: 3+

Cerro Syrah Bonarda 2014 (2381), Mendoza, Argentina, 79 kr
Smak av mörka bär. Ung och lite kantig, gröna toner och hög syra. Passar dock riktigt bra när den grillade köttbiten kommer på bordet om man gillar stuns istället för sötma.
Betyg: 3

Pulpit Rock (2063) BS, Western Cape, Sydafrika, 89 kr
Cabernet sauvignon och shiraz. Sötfruktig doft av svartvinbär. Relativt hög syra och sötfruktig smak av svartvinbär och lakrits.
Betyg: 3

Du kanske vill läsa mer om PET-flaskan:

PET-flaska, bra för miljön

Lämna ett svar