glaze-ger-grillat-smak-och-knaprig-yta

Glaze – ger knaprig yta som lyfter grillat

Favoritmarkera

En god glaze är balanserad och smakar lika mycket av syra som sötma, sälta och hetta. En glaze är trögflytande och ska penslas på mot slutet av grillningen och passar lika bra för stora stekar som fina skaldjur.

Hemligheten till smakbäraren glaze är att de söta delarna i balndningen karamelliseras i hettan från grillen.

Ölglaze med lök och hickory, 4 port

En glaze med ningen beska från öl är god på ljust kött som fläsk eller kyckling

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk smör- och rapsolja
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk konc äppeljuice
2 lagerblad
1 dl mörk öl
1 msk BBQ-sås med hickory

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjukt i smör- och rapsolja ca 10 minuter. Tillsätt socker och juice. Låt koka tills sockret lösts upp, ca 1 minut. Tillsätt lagerblad och öl. Koka ca 7 minuter på hög värme. Låt svalna och smaksätt med BBQ-sås.

Glaze med chipotle och spiskummin, 4 port

Här en glaze med kraftigare smak. Passar bra till rött kött som lamm eller nöt.

3 msk smör- och rapsolja
3 hackade vitlöksklyftor
1/2 dl chilisås
1 1/2 msk chipotlepasta
1 tsk malen koriander
1 1/2 tsk malen spiskummin

Rör ihop alla ingredienser till glazen. Pensla på hälften av glazen före grillningen och resten mot slutet.

Asiatisk glaze med brynt smör och soja, 4 port

Mild glaze med smak av vitlök, ingefära och citrongräs. God på kyckling och fisk.

50 g smör
1 citrongräs
2 hackade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
3 msk honung
1 msk risvinäger
1 msk vatten
1 msk japansk soja

Bryn snöret i en kastrull. Häll nästan allt i en bunke. Banka lätt på citrongräset och dela på mitten. Fräs citrongräs och vitlök i en kastrull, utan att vitlöken tar färg. Tillsätt ingefära, honung, vinäger och vatten. Koka ihop 1-2 minuter under omrörning. Ta från värmen och ta upp citrongräset. Rör ner det brynta smöret, lite i taget. Tillsätt soja. Pensla på glazen mot slutet av grillningen.

Citron- och senapsglaze, 4 port

Sötstark glaze med två sorters senap. Penslas med fördel på fisk eller kyckling.

2 msk flytande honung
rivet skal och saft av 1 citron
2 msk grovkornig dijonsenap
1 msk dijonsenap

Blanda honung, citronsaft och senap i en kastrull. Koka på svag värme tills den tjocknar, ca 5 minuter. Tillsätt citronskalet och pensla på mot slutet av grillningen.

 

Recepten är hämtade ur boken ‘Grilltillbehör från Arla Köket’. Boken är helt ny från Bonnier Fakta, ISBN: 9789174244861.
Recension: Vinbanken.se gillar recepten som är enkla. Innehållet är överskådligt och det är lätt att hitta mellan såser, smör och salsor och sallader. Bilderna är inspirerande. En okomplicerad och solig kokbok – precis som en bra semester.
Betyg: 4 (av 5). Bok som passar alla, från amatörer till proffs.

 

Kommentera