Laddar annons
Drick vin till det marockanska köket
31 Aug, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Drick vin till det marockanska köket

Saffran, kanel, gurkmeja och koriander. Några av kryddorna i det smakrika marockanska köket. Går det att dricka vin till det? Ja, så klart, Vinbanken tipsar.

Tänk chili, kardemumma och spiskummin. Lägg till lammkött eller kyckling. Och saften från apelsiner och citroner samt en näve mandel. Om du är en ”matnörd” som jag, börjar det nu vattnas i munnen. Smakrikedomen fyller varje del av gommen och pockar på uppmärksamhet. Exotiskt och aromatiskt i kubik.

Tagine – marockansk gryta med speciella egenskaper

Det marockanska köket är rikt på smaker eftersom det hämtat influenser såväl Medelhavet som Mellanöstern och Afrika. Måltiden inleds med olika sorters sallader och sedan serveras den typiska grytan; en tagine. Tagine heter den speciella lergryta som maten tillagas i. Den är fiffigt konstruerad så att ångan ska cirkulera och maten blir extra smakrik och köttet mört. I grytan kan man lägga lamm och kyckling, men också fisk. Eller bara grönsaker.

En tagine innehåller ofta någon form av frukt, gärna torkad som dadlar, fikon och russin. Till grytan serveras couscous och yoghurtsås. Bröd finns också på bordet och det mesta äts med händerna.

En specialist på det marockanska köket berättade att man där vanligtvis dricker cola eller annan läsk och vatten till maten, men att vin också är ett utmärkt alternativ.

Eftersom grytorna innehåller torkad frukt kan man matcha med rödvin som har dessa toner, som en Rioja eller något från södra Italien, kanske ett vin gjort på nero d’avola eller negroamaro. Ännu fruktigare fungerar också, som lätta beaujolaiser.

Om grytan innehåller kyckling eller fisk och smak av citrus kan man med fördel välja en fruktig rosé eller vitt motsvarande utan ektoner.


Vin till marockanska köket

Budget

Cappello di Prete 2010 (2727), Salento, Apulien, Italien, 79 kr
Ett vin gjort på negroamaro från Italiens klack. Det var länge sedan jag drack detta vin första gången. Jag tyckte det var jättegott, det tycker jag fortfarande och med en mycket moderat prissättning. Här kommer just den torkade frukten fram i både doft och smak så det blir perfekt till lammgrytan. Servera gärna några grader under rumstemperatur.

Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon 2014 (2568), Tejo, Portugal, 59 kr
Fruktigt och smakrikt till budgetpris. Toner av mörka bär, choklad och fat. Servera till den kryddiga grytan och grytan med lamm.

Puycheric Syrah Rosé 2014 (2209), Languedoc-Roussillon, VdP d'Oc, Frankrike, 75 kr
Härligt, bärig smak av smultron och röda vinbär. Torrt och friskt. Servera till grytan med fisk eller kyckling och gärna till smårätterna innan. Dröm om sol och härliga stunder på balkongen.

Mellan

Zensa Nero d’Avola , 2013 (71786), Sicilien, Italien, 89 kr
En fruktig doft och ett vin med trevliga smaker av körsbär, lakrits, choklad och örter. Det här vinet är lättdrucket och passar utmärkt till smakrik gryta och lammragu, samt till brödet och den salta osten.

Campolieti Ripasso 2012 (6792), Valpolicella Classico, Venetien, Italien, 109 kr
Kryddigt med liten fruktsötma. Smak av körsbär, russin och choklad. Serveras gärna lite svalt till en mustig rätt med lamm eller kyckling.

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2014 (22257), Alsace, Frankrike, 89 kr
Torrt och fruktigt med inslag av äpple, citrus och mineral. Toppenriesling till det priset. Servera till fisktagine och till kalla sallader med färska örter och citrus.

Fest

Marqués de Murrieta Reserva 2010 (2612), Rioja, Spanien, 139 kr
En mycket trevlig och typisk Rioja. Bra matvin som fungerar till grytor med grönsaker, lamm, kyckling. Och förstås till rotfruktsgratängen senare i höst. Mums!

Faustino I Gran Reserva, 2001 (2678), Rioja, Spanien, 159 kr
Färdiglagrat vin från 2001 för ynka 159 kr. Det kan kallas prisvärt. Det här ännu ett bra exempel på typisk Rioja. Ett vin som tyvärr ofta glöms bort nuförtiden. Kanske en provning tillsammans med vinet ovan; ung respektive mogen Rioja. Servera till allehanda kött och grönsaksgrytor.

Vill du ha fler bra vintips

Här finns senaste Vinköplistan

Vegetarisk tagine – 3-4 portioner

Vill du göra en tagine som är enkel och supersmarrig så testa denna vegetariska variant.

3 morötter, skalade och skurna i mindre delar
3 palsternackor, skalade och skurna i delar
3 röda lökar, i klyftor
3 stora potatisar, skalade, i stora bitar
4 salladslökar, i småbitar
12 torkade katrinplommon, dadlar eller fikon
1 msk honung
1 msk vardera av paprikapulver, gurkmeja, kummin och lätt krossade korianderfrön
saften från två citroner
5 dl vatten
Flingsalt
2 grenar med mynta, endast bladen, finhackade
olivolja

Gör så här:
Bryn grönsakerna i olja i några minuter med kryddorna. Lägg dem sedan i en gryta med vatten (skölj gärna ur pannan), citronsaft, honung och den torkade frukten. Sjud på låg värme i cirka 40 minuter. Rör om då och då. Fyll på med vatten om det blir för torrt.

Ta av från värmen och dekorera med myntan. Smaka av med salt om du vill, det ingår oftast inte salt i en tagine. Servera med kall yoghurt, bröd och/eller couscous.

Fler goda tips:

Marockansk kycklinggryta, med det perfekta vinet till!