Igår, den 2 oktober 2015, lanserades en liten men naggande god samling öl i Systembolagets butiker. En klen nyhetsdag för ”vanliga” ölpimplare , men en riktig klämdag för seriösa ölälskare.
Och detta är vad ni kan klämma på i butikerna. Ölet är listat i betygsordning, höga omdömen framför de svaga.
Nya öl på Systembolaget
Evil Twin Yin & Yang (11505)
Evil Twin Brewery, USA, 34,90 kr för 355 ml
VDN-fakta berättar att vi har att göra med en Imperial India Black Stout. Yeah, right – det bästa av två ölvärldar. Först kommer den digra restsötman med karamelliga och chokladiga toner. Sen kommer kaffe med en burk tjära i släptåg. Därefter blir det påtår av kaffet och på slutet trycker beskan till tungroten rejält. Är det ”smakrikt” öl du är ute efter, så behöver du inte längre.
Fempoängaren sitter som en störtkruka här, inte minst tack vare den humana prislappen. (Alkoholen på 10% drar upp skattedelen av priset.)
2015 Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Blauw (11530)
Brouwerij Het Anker, Belgien, 114 kr för 750 ml
Stabil belgare. Vinös, fylllig, med kraftiga alkoholtoner från de imposanta elva procenten. Drar faktiskt lite åt det söta portvinshållet med sina tydliga russin- och dadeltoner. Bör sparas till jul – kanske rentav till nästa jul, som en extra dusör till Tomten, ifall han gör dig besviken i år. Det håller ölet för.
Poppels Bryggeri Projekt 006 SMÖF Pale Ale 2015 (11480)
Poppels, Härryda, 23,50 kr för 330 ml
Poppels är en framgångssaga. Lysande idéer och upptåg – som att kalla konsumeter och mecenater för ”ölhjältar” och att arrangera ”crowdsourcing” för att smaksätta öl – har gjort företaget så poppelärt att man snart ”tvingas” flytta bryggeriet från Härryda till större lokaler i Jonsereds gamla fabriker. SMÖF utläses Söderbärke Mikro ÖlFestival (ja, just så skrivs det!) och den här lagom beska, lättdruckna pale alen med citrustoner från passionsfrukt är officiell festivalöl. Ska jag någon gång dricka ale till Eisbein mit Sauerkraut – vilket förmodligen är en blasfemisk handling i germanska kretsar – får det gärna vara en sådan här. Om Söderbärkefestivalen hade varit ett fartyg, skulle jag skrivit att den går av stapeln helgen 23-24 oktober.
Dugges Choose Cherry (11591)
Dugges Ale & Porterbryggeri, Härryda, 34,70 kr för 330 ml
Med både lager och alla dessa suröl på repertoaren får väl Dugge snart börja fundera på att modifiera namnet på sitt företag. Familjen Engströms suröl är emellertid snäll-syrliga, antingen det är blåbär, lingon, hallon eller körsbär i basen. Det doftar verkligen sura körsbär om det här ölet, likt såna där Cherrybolagenloggor man plockar i lösgodishyllan – men ölet smakar både mer och äkta än godiset. Ingen jackpot, men kul suris med mycket syra och bara aningen beska. Apropå framgångssagor, bryggerier och Härryda kommun: Mikael Dugge Engström fick nyligen utmärkelsen ”Årets företagare i väst”
2015 Fuller's Vintage Ale (11655)
Fuller, Smith & Turner, England, 59 kr för 500 ml
Storbryggeri med omsorg. Fansen räknas i miljoner och när bryggeriets nya årgångsöl kommer är det nog en liten julafton dem – det förstår jag fuller väl. Olika recept varje år (inte alldeles säker, men jag tror att det är humlen som växlas). 2015 har bra balans mellan sötma och beska, som biter till och sätter 8,5% alkohol i baksätet. Kan vara nya humlesorten Target som träffar målet här. Mycket beskare, smakrikare än en ordinär draught från turistpub i London. Prova till äkta, långlagrad, engelsk cheddar! Svårt att få tag i? Lugn, ölet kan också lagras tills du hittat osten.
2014 Abbaye de Saint Bon-Chien
Brasserie des Franches-Montagnes, Schweiz, 139 kr för 375 ml
Schweizisk suröl som borde kunna tilltala de flesta som gillar genren. Långt ifrån magsaft, men gott om syra och citrustoner. Mår säkert bra av att ligga till sig. (Men inom parentes sagt är det svårbegripligt hur ett öl, avsett för bruksanvändning, kan kosta uppemot 300 kronor litern.) OBS! Lanseringen framflyttad till 16 oktober.
Warpdrive Farmhouse Ale (11401)
Brewski, Helsingborg, 35,90 kr för 330 ml
Ett slags veteöl med beska som slår igenom syran, vilket skapar en märklig smak av rökt medwurst. Intressant, rentav fascinerande en kort stund, men på sikt ganska tröttande. Ungefär som att se en pytonorm svälja en medelstor get. Brewski har specialiserat på att attackera pubarnas nördar, men den breda massan går en tuff match mot öl av den här typen.
Författare: Thomaz Grehn