Laddar annons
Ölnyheter i november 2015 – hela listan
3 Nov, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Ölnyheter i november 2015 – hela listan

Fredag 6 november 2015 är datum för sista höstmånadens första öllansering på Systemet.

Det spretar. Här tvingas kolsvart och sammetslen stout samsas med ett par sura bomber. Exklusiv startelva, där en vanlig allmennelig øl knappast platsar.

Ny öl på Systembolaget



      1. Founders Dark Penance (11662)

        Founders Brewing, Michigan, USA, 36,90 kr för 355 ml
        Ale (black IPA)
        Yes, yes, yes! Det är exakt sånt här jag kan gå i skogen och sukta efter. Inte mycket, men några klunkar. Den kolsvarta, sötbeska, maltiga smaken och kriget mellan kaffe och kakao, där en lakritsgerilla plötsligt blandar sig i striden om gomseglet. Måste inte ackompanjeras av kladdkaka med halloncurd och vispgrädde, men dessertgrisen har en fenomenal kombo att prova där. För er som litar mer på siffror och bokstäver än på smaklökar: IBU 100, ABV 7,9%.




      1. Sotholmen Extra Stout (11512)

        Nynäshamns Ångbryggeri, 26,30 kr för 250 ml
        Sotholmen stout kan vi. Sotholmen extra stout är … tja, extra. Bra drag i vörten, ganska torr, men med en touch av sötma som balanserar upp en inte alltför dominerande beska. Den lilla flaskan indikerar måttlighet och ölet funkar riktigt bra till kakiga, chokladiga desserter. Når inte riktigt Founders höjder vare sig i beska, alkoholhalt eller vörtens täthet. Men bra öl är det.




      2. Belhaven/Oppigårds Brown Ale (11534)

        Belhaven Brewery, Skottland, 19,90 kr för 330 ml
        En snaskig, tuggig, gräddkola i flytande form, dessutom till häpnadsväckande lågt pris. I skotsk toffee-stil, bra mycket rundare och generösare än bryggeriets benchmark, den lite räddhågsna Belhaven Best. Visst har man sneglat åt Gunns & Innis här? Knappast en Lamborghini på ölets motorväg, men välgjort och oerhört publikt. Går inte att ogilla. Oppigårds har förresten ingenting med själva bryggningen att göra – men receptet har Björn Falkeström som upphovsman.




      3. Kinn Ivar Aasen Barley Wine (11687)

        Kinn, Norge, 69,90 kr för 750 ml
        Med tio och en halv tunga procent alkohol dundrar det här barley winet –”byggvin” på nynorsk, om jag inte är helt snett ute – fram som en stridsvagn. Passar bra. Det norska kultbryggeriet Kinn utmanade den goda smaken med ”Bresjnev – en Sovjet Staut” (i stället för det mera välkammade vanliga Russian imperial stout) i somras och brygger aldrig utan glimt i ögat. Den här gräddiga, mörka, kaffedoftande stouten försvarar lätt sin prislapp. Kinn kostar det dubbla i hemlandet.




      4. Projekt 007 Imperial Saison (11556)

        Poppels Bryggeri, Härryda, 119 kr för 750 ml
        Ale (saison)
        Skojigt öl, som beter sig som en spontanjäst belgare; skummet pöser sakta men ostoppbart ur flaskan – klockren symbol för bryggeriets egen expansion. (Framgångssagan Poppels måste ha mer utrymme och ”tvingas” snart flytta från Mölnlycke fabriker till Jonsereds dito.) Projekt 007 är Poppels andra ”crowdsourcade” öl, där fansen plockat svartavinbär i sina trädgårdar och skänkt till bryggeriet. Resultatet blev inte oväntat ett syrligt, bärigt saison med angenäm, torr finish och 8 väl inbäddade procent alkohol. Risk för rusning till Systemet när de 4 000 flaskorna släpps.


Två suröl med olika karaktär: Poppels är svartavinbärig och njutbar för alla. Belgaren kräver plåtklädd strupe.




      1. Stone Bourbon Barrel Aged Arrogant Bastard (11810)

        Stone Brewing, Kalifornien, 39,90 kr för 355 ml
        Ale (american strong ale)
        Tuggig ale, med massor av restsötma, vaniljtoner och karamell. Att ölet är lagrat på bourbonfat skulle man kanske kunna gissa, men namnet lovar mer ruffighet än vad den här ganska lena, välkammade drycken har att komma med. Saknar lite beska. Snarare en nice guy än en arrogant bastard.




      2. Fuller's Past Masters Double Stout (11776)

        Fuller, Smith & Turner, England, 37,50 kr för 500 ml
        I samma mörka genre som Founders och Sotholmen. En balanserad, lagom tjock, krämig stout, för den som föredrar den något mer lågmälda brittiska stilen framför den bullriga, amerikanska. Men sju och en halv procent alkohol känns. Bra pris från yrselsynpunkt.




      3. Oude Gueuze Tilquin à l'Ancienne (11674)

        Gueuzerie Tilquin, Belgien, 63 kr för 375 ml
        Det ska till en erfaren ölprovare med förlåtande strupe att gilla det här. De belgiska kusinerna Gueuze och Lambic aldrig några lättsamma killar att umgås med, men det finns faktiskt värre. I det här glaset bjuds vi pressad citron, ensilage, lite smak av nyslöjdad smörkniv i eneträ och Kungen av Danmark bröstkarameller. Beskan är försumbar och som öl betraktat är det riktigt funky. Vad man ska dricka det till? Ingen aning, det slår brutalt ihjäl allt du försöker kombinera med.




      4. Bötet Barley Wine 2014 (11243)

        Nynäshamns Ångbryggeri, 36,30 kr för 250 ml
        Ingår i Nynäsbryggarnas serie av 25-centiliters finöl. Tuggig, tät, mycket maltig, lagrad smågodisöl med inslag av honung och Werthers gräddkola. Passar fint på julens sidobord, där sockerbomber som knäck, dadlar, fikon och muskatrussin av någon dunkel anledning (tradition?) måste finnas med. Kan möjligen funka som törstsläckare för den som mölat i sig för mycket knäck. (Men hellre en julmust, trots allt.)




      5. Hello My Name is Holy Moose (11509)

        BrewDog, Skottland, 32,90 kr för 330 ml
        India pale ale
        Inte särskilt brewdogish. Den som förväntar sig den vanliga IPA-stilen med citrus och amerikansk humlebeska blir besviken. Flaskan har tydlig bäring på svensk sensommarskog (därav älgen på etiketten?). Lingon och blåbär samsas med citrustoner – och tillsammans tränger de syrliga komponenterna undan den blyga beskan, vilket är bra (syra och beska tillsammans blir ofta en krasch i gommen). En rödaktig sour som är ganska lätt att fördra.




      1. La Pirata Black Block (11432)

        Cerveses La Pirata, Spanien, 39,90 kr för 330 ml
        russian imperial stout
        La Pirata – när du bara vill ha för mycket. Av allt. Mörk, svart, spansk, sirapslik melassöl. Balanserar på gränsen till Pedro Ximenez – och minsann, trillar inte ölet ner i det söta sherryträsket till slut. Märklig brygd, där 11,2% alkohol eldar på utav bara h**vete. Intressant för udda-provaren, odrickbart för den törstige. Till mat? Ja, prova till svartsoppan på Mårtensdagen.


Här ser du vilka öl som var nyheter 2 oktober och 17 oktober 

Författare: Thomaz Grehn