Laddar annons
Rököl | Den stora Smakresan
10 Nov, 2015

Rököl | Den stora Smakresan

Den stora smakresan fortsätter. Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson presenterar nu rököl. Men vad är rököl, när dricker man rököl och vad passar till rököl - är det mat eller snacks som gäller. De är alla några av många frågor vi vill få svar på.

Rököl

Historiskt kommer rököl från ett sätt att röktorka malt i staden Bamberg i Franken, Tyskland. Ölet som tillverkades av den rökta malten gav ett rökigt öl som kallades Rauchbier. Enligt tradition användes bokved vid torkningen av kornen. Med största sannolikhet smakade alla tidiga öler i historien som den öl som vi idag kallar rököl.

Ingen rök utan eld

Anledning till varför rököl började tillverkas sägs vara på grund av en bryggeribrand. Malten i sädeslagret tog smak av den kraftiga rökutvecklingen i lokalen som brann och bryggaren som var en fattig man fick helt enkelt lov att brygga öl på den malt han hade. Han hade inget annat val. Förvånande nog blev det rökta ölet mäkta populärt och det har sedan dess bryggts bara för sin rökiga smak.

En annan förklaring till rököl är möjligen den logiska och inte som ovan, den romantiska ingången. Förr torkades i princip all säd i solljus och givet att det i vissa klimat måste ha varit mycket svårt att få till detta uppfanns torkugnen ganska snart.

Den traditionella torkningen av malten gjordes i en ugn med den ved som fanns tillgänglig, i Tyskland är bokskog det vanliga trädslaget. Senare, när industrialismen tar fart får både kol och olja ersätter traditionell vedeldning. Det dröjer därför inte länge innan ölet med det unika rökinslaget försvinner, det går faktiskt lika snabbt som den nya tekniken breder ut sig.

Hur smakar rököl

Vanligtvis ligger alkoholhalten för rököl på moderata 5 volymprocent. Utseendet är oftast mörkbrunt, doften rökig och mjuk, smaken fyllig, nyanserad och rökig men också tydligt besk. De snabba doft-smakassociationerna man får när man doftar på en rököl leder direkt till rökig korv eller rökta charkuterier alternativt till whisky från skotska höglandet.

Grundkaraktäristiken på en rököl är tydlig men precis som för alla öltyper ska man inte glömma att det finns variation inom rököl-genren. Är ölet bryggt som en märzen är smaken stor och tät, är det en Rauchbier av lageröl-typ är smaken mild, möjligen även elegant.

Stort whiskyintresse väcker liv i rököl

Bryggeri Heller är ett av få verksamma och klassiska bryggerier i Tyskland när man nämner rököl. Deras öl med det mustiga namnet, Aech Schlenkerla Rauchbier är världsberömt och står som rök-öl-förebild för många små bryggerier.

Trenden idag är given. I takt med att små bryggerier experimenterar och tar ut svängarna med nya eller beprövade bryggtekniker växer variation i ölstilar och typer som svampar ur jorden, så även gruppen rököl. En annan anledning är att rököl i stil- och doft framförallt, påminner om maltwhisky.
Finsmakare väljer tillfälle och rököl

Denna ytterligare, positiva influens från konnässörer och gruppens intresse för de starka maltdryckernas variation, deras nyanser och olika smakstilar. Det är inte konstigt att whiskykännare tagit rökölet under sina vingar. Ett rököl kan faktiskt vara i stället för destillatet eller för tillfällen, när rököl hellre än whisky passar bra.

Den Stora Smakresan är delmålet

Under sommarens inspirationsresa för Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson ombord på Ostindiefararen Götheborg fanns Richards lilla portabla bryggverk med. Med det på plats kunde Richard på stilla dagar, eller i hamn, testa olika intryck han fått av sina gäster ombord.

Richard Bengtsson berättade i tidigare avsnitt ur Den stora Smakresan om sitt stora intresse för ölhistoria, om nöjet och vikten av att experimentera i jobbet och hur han aldrig tröttnar på att upptäcka nytt vad gäller smak. Är han passionerad, svar – ja, absolut.

Med Ostindiefararen Götheborg har Richard rest med ett syfte att inspireras till nya smakdåd och han testar sina idéer direkt i sin mobila panna. Jämför gärna till hur en kock jobbar i köket och som hela tiden måste lyssna in trender, utveckla egna idéer och smaka. För Richard är det lite mer komplicerat, eller i alla fall mycket tyngre för han måste bära med sig ett bryggverk vilket väger och rymmer så mycket mer än kockens stormkök.

Rököl, inspiration och smakmöte från sjöfart

Richards mobila bryggverk rymmer 30 liter har, som hans säger givit ”möjlighet att direkt testa nya idéer och tankar som dykt upp när jag fått spännande intryck från de gäster vi bjöd med på resan”. Att testa olika smaker är själva målet, säger Richard som också hoppas att han kan ta med sig något, lite eller mycket in i den stora produktionen i sitt jobb som Mariestads bryggmästare.

För alla oss som med mig själv ser filmerna i Den stora Smakresan är det inte långsökt att tänka på vare sig tång och saltöl, eller på rököl. Filmen visar ett skepp vars tampar och tåtar fullkomligen osar av tjära och nyputsad träbåt en varm sommardag och därifrån till rököl är lika självklart som avståndet är nära.

Öl till målet

Rököl och saltöl kom till på Den stora smakresan 2015. Vi har sett filmen om Björn Frantzéns morotsmacaron, inslaget om saltöl och nu senast, filmen om rököl. Men, vad passar att äta till rököl?

Det är inte svårt om ni frågar undertecknad, prova till en hårdbrödmacka med sardiner och hårdkokt ägg, till olika charkuterier, till plockmat med rökig smak, kapris, oliver eller bara så som ett öl att njuta av.

Richard själv tycker att Rökig Kustlager passar bäst till kraftig och smakrik mat. Han tycker att den gör sig bäst kylskåpssval, till exempel till grillat revbensspjäll eller den feta maten på julbordet, vilket passar bra eftersom den kommer säljas på Systembolaget från 1 december.

Provningsnoteringar: Thomaz Grehn och Elke Jung

3 POÄNG

1. Kanalporter
169 kr / 75 cl / 6,0% alkohol / 89093 / 1 500 flaskor
En riktigt snygg, sammetslen, svart porter med generös näsa av mörk chokladmalt och söt karamell. Tydliga kaffe-, lakrits- och chokladtoner, en riktig kladdkakeöl. Började säljas 1 december 2014 på systemet. Slutsåld.

4 POÄNG

2. Ekfatslagrad Imperial
169 kr / 75 cl / 8,0% alkohol / 88429 / 1 800 flaskor
Det bästa ölet i serien. Kraftfullt, intregrerat, där de brända choklad- och kaffedragen från Kanalportern ersattes av ekfatstoner och en dos vanilj. Ett strålande öl som lätt tog sig an en grillad biff med rödvinsreduktion. Började säljas 1 maj på systemet. Slutsåld.

3. Rököl
169 kr / 75 cl / 89481 / 1 500 flaskor. I beställningssortimentet från den 1 december 2015.
Rököl delar plats med Ekfatslagrad Imperial som bästa öl i serien.
Balanserad, elegant smak med tydlig frukt, mjuk och rund smak och lätt rökton borgar för en smak med bra balans. En av Vinbankens provare väljer Rököl som 2015 års julöl.

Läs mer - tidigare avsnitt

Öl | Den stora Smakresan
Saltöl | Den stora Smakresan
Recept | Björn Frantzéns morotsmacaron

Artikel i samarbete med Mariestads